Οργή στη Γερμανία για δημοψήφισμα που ρωτά αν οι πολίτες θα ήθελαν μόνο λευκούς παίκτες στην Εθνική – Η αντίδραση του Τζόσουα Κίμιχ

0

Οργή επικρατεί στους «υγιείς» πολίτες της Γερμανίας για το γεγονός ότι σε δημοψήφισμα για χάρη ενός ντοκιμαντέρ, ένας στους πέντε πολίτες δήλωσε πως θα ήθελε η Εθνική ποδοσφαίρου να συμπεριλαμβάνει μόνο λευκούς ποδοσφαιριστές.
Το δημοψήφισμα έγινε στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ενότητα, δικαιοσύνη και διαφορετικότητα – Η εθνική ομάδα μεταξύ ρατσισμού και ταυτοποίησης», που αφορά την Εθνική ποδοσφαίρου εν όψει EURO 2024 και την άνοδο της ακροδεξιάς.
Η δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Sport-Inside και ρωτήθηκαν 1.304 άτομα. Τα 2/3 εμφανίστηκαν να είναι θετικά στην προεπιλογή του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιούλιαν Νάγκελσμαν οι Ούνταβ, Σανέ, Μουσιάλα, Γκουϊντογκάν, Χένρικς και Ρούντιγκερ, όλοι τους γεννημένοι στη Γερμανία, αλλά από οικογένειες μεταναστών.

Οργή του Κίμιχ και ξεκάθαρη στάση κατά του ρατσισμού
Η δημοσκόπηση και το αποτέλεσμά της, προκάλεσαν την αντίδραση του διεθνούς ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου, Τζόσουα Κίμιχ (Joshua Kimmich).

«Στην ίδια την ομάδα δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Όποιος μεγάλωσε σε ποδοσφαιρικό περιβάλλον ξέρει ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτη ανοησία. Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς να ενώσει διαφορετικά έθνη, χρώματα δέρματος και θρησκείες. Θα μου έλειπαν πάρα πολύ πολλοί παίκτες, αν δεν ήταν εδώ. Πρόκειται για απολύτως ρατσιστική στάση και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα αποδυτήριά μας», δήλωσε ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας.
Ο Κίμιχ επέκρινε επίσης την συγκυρία της δημοσκόπησης. «Αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην χώρα μας, είναι παράλογο να κάνουμε τέτοια ερώτηση, καθώς το ζήτημα είναι η ένωση ολόκληρης της χώρας. Νομίζω ότι ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό εκ μέρους του καναλιού. Δεν είχε καμία θέση τώρα. Το παν τώρα είναι να πετύχουμε από κοινού σπουδαία πράγματα. Ως ομάδα, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε στο πλευρό μας όλους στην Γερμανία», τόνισε ο ποδοσφαιριστής.

Η εξήγηση που έδωσε η παραγωγή του ντοκιμαντέρ
Αναλαμβάνοντας να δώσει εξηγήσεις από την πλευρά του WDR, ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος Καρλ Φαλκς δήλωσε ότι ο ρεπόρτερ του καναλιού Φίλιπ Αβόνου ήρθε αντιμέτωπος με την δήλωση ότι «υπάρχουν πολύ λίγοι πραγματικά ανοιχτόχρωμοι Γερμανοί στο ποδόσφαιρο» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Ενότητα, Δίκαιο και Πολυμορφικότητα». Εσκεμμένα, διευκρινίζει ο κ. Φαλκς, το κανάλι επέλεξε να μην διαχειριστεί ανεκδοτολογικά την τοποθέτηση, αλλά να βασιστεί σε τεκμηριωμένα δεδομένα.

«Ως εκ τούτου, αναθέσαμε την έρευνα στο Ινστιτούτο Infratest-dimap και είμαστε και οι ίδιοι απογοητευμένοι για το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που είναι. Αποτελούν όμως έκφραση της κοινωνικής κατάστασης στην Γερμανία σήμερα. Ο αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας, η εθνική ομάδα αποτελεί ισχυρό πρότυπο ένταξης», πρόσθεσε. Στην δημοσκόπηση, το 66% δηλώνει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι στην γερμανική εθνική ομάδα παίζουν πολλοί ποδοσφαιριστές με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

  • Με πληροφορίες από το άρθρο του περιοδικού Spigel με τίτλο «Kimmich kritisiert Umfrage zu Hautfarben im Nationalteam als “absurd”» ΕΔΩ και από το άρθρο της καθημερινής εφημερίδας του Βερολίνο Tagesspiegel με τίτλο ««Absolut rassistisch»: Kimmich reagiert empört über Umfrage zu mehr weißen Nationalspielern» ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner