Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι και η συνοδεία του – Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιραν [Φωτο]

0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, με τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης να μεταδίδουν πως ο 63χρονος Εμπραχίμ Ραϊσί (Ebrahim Raisi) είναι νεκρός και αυτός αλλά και η συνοδεία του.
Στο συγκεκριμένο ελικόπτερο, που συνετρίβη,  επέβαιναν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν (Hossein Amirabdollahian), ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Malek Rahmati και ο Mehdi Mousavi, ο επικεφαλής της φρουράς του Raisi. Τους συνόδευε επίσης ο Mohammad Ali Al-e-Hashem, εκπρόσωπος του Ανώτατου Ηγέτη στην επαρχία. Συνολικά σκοτώθηκαν πέντε άτομα, δηλαδή όλοι όσοι επέβαιναν στο αμερικάνικο ελικόπτερο τύπου Bell 212, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1960 στις ΗΠΑ και  συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Επιβεβαιώθηκε η τραγική είδηση
Ο πρόεδρος της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου (IRCS) επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες διάσωσης και έρευνας εντόπισαν το ελικόπτερο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί που συνετρίβη.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ (Pir-Hossein Kolivand) έκανε την ανακοίνωση σήμερα το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι οι ομάδες έφτασαν στα συντρίμμια του ελικόπτερου που συνετρίβη.
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή».
«73 ομάδες διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή έρευνας του ελικοπτέρου στο χωριό Ταβάλ (Tawal) με προηγμένο και εξειδικευμένο εξοπλισμό», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, το Εθνικό Αρχηγείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ερυθράς Ημισελήνου (Red Crescent’s National Emergency Management Headquarters) ανακοίνωσε ότι τα σωστικά συνεργεία της έχουν μετακινηθεί στα 2 σημεία που εντοπίστηκαν από τουρκικό drone.
«Ομάδες διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου κινούνται προς τον πιθανό τόπο πτώσης του ελικοπτέρου», ανέφερε αφού το ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας τρύπου Akinji εντόπισε με θερμική κάμερα ένα σημείο που πιθανότατα ανήκει στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο.
Ένας διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο εντοπισμός της πηγής θερμότητας πιστεύεται ότι ήταν τα
Πάντως ομάδες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων, χτένισαν τη βραχώδη περιοχή και το λοφώδες έδαφος κοντά στην πόλη Varzaqan (Varzaqan) στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν παρά τον ομιχλώδη και βροχερό καιρό.
Νωρίτερα, η Ερυθρά Ημισέληνος του Ιράν (IRCS) δήλωσε ότι είχε στείλει περισσότερες ομάδες για να βοηθήσουν στον εντοπισμό της συντριβής. «46 ομάδες ταχείας αντίδρασης και διάσωσης από τις επαρχίες του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν (East Azarbaijan), της Τεχεράνης (Tehran), του Αλμπορζ (Alborz), του Αρνταμπίλ (Ardabil), του Ζαντζάν (Zanjan) και του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν (West Azarbaijan) κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».
«Ο Αγιατολάχ έγινε μάρτυρας» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν με τη σειρά του επιβεβαίωσε τον θάνατο του προέδρου.

Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα, τα οποία φέρεται να δείχνουν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.
Τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούσαν από το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή, όπου έγινε η συντριβή, εντόπισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το ελικόπτερο και κατάφεραν να το προσεγγίσουν λίγο πριν τις 6:00 (ώρα Ελλάδος).
Μετά τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, οι πληροφορίες ανέφεραν πως δεν υπήρχε σημάδι πως υπήρχαν επιζώντες.
Νωρίτερα, τουρκικό drone τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας» που υπήρχαν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου ανέφερε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.
Πριν γίνει γνωστό πως βρέθηκε το ελικόπτερο, η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ.
Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο πρόεδρος του Ιράν, του οποίου το ελικόπτερο υπέστη «σκληρή προσγείωση» σε ομιχλώδη καιρό;
Ο 64χρονος σκληροπυρηνικός Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί (Ebrahim Raisi) γεννήθηκε στην ιερή πόλη Mashhad. Εξελέγη πρόεδρος το 2021. Πριν από αυτό, υπηρέτησε ως αρχηγός του δικαστικού σώματος, γενικός εισαγγελέας και αντιπρόεδρος της Συνέλευσης Εμπειρογνωμόνων. Ο Ραΐση ήταν και μέλος του Συμβουλίου Σκοπιμότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, με την ευκαιρία της Κυβερνητικής Εβδομάδας στο Ιράν, ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ εξήρε την απόδοση της κυβέρνησης Ραΐσι σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Ραΐσι διηύθυνε στο παρελθόν το δικαστικό σώμα του Ιράν. Έβαλε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2017 εναντίον του Χασάν Ροχανί, του σχετικά μετριοπαθούς κληρικού που ως πρόεδρος κατέληξε στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.Το 2021, ο Ραΐσι έβαλε ξανά υποψηφιότητα σε εκλογές, που απαγόρευσαν όλους τους πιθανόν ισχυρούς αντιπάλους του να είναι υποψήφιοι και εξελέγη με ποσοστό 62% του συνόλου των 28,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, με το ποσοστό αυτό να είναι το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι εκατομμύρια ψηφοφόροι έμειναν σπίτι και άλλοι έριξαν άκυρα ψηφοδέλτια, ως διαμαρτυρία
Το Ιράν διοικείται τελικά από τον 85χρονο ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (Ayatollah Ali Khamenei), αλλά ως πρόεδρος, ο Ραΐσι υποστήριξε τον τοποθέτηση εμπλουτισμένου ουρανίου σε διάφορα οπλικά συστήματα, καθώς και ότι παρεμποδίσε τους Διεθνείς Επιθεωρητές Ατομικής Ενέργειας να κάνουν έρευνες, ως μέρος της αντιπαράθεσής του με τη Δύση.
Ο Ραΐσι υποστήριξε επίσης την επίθεση στο Ισραήλ σε μια μαζική επίθεση τον Απρίλιο που είδε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλους να εκτοξευθούν στη χώρα ως απάντηση σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση που σκότωσε Ιρανούς στρατηγούς στην πρεσβεία της χώρας στη Δαμασκό της Συρίας – η ίδια μια διεύρυνση μιας χρόνιας σκιάς πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.
Υποστήριξε επίσης τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας καθώς κατέστρεψαν κάθε διαφωνία, μεταξύ άλλων στον απόηχο του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί (Mahsa Amini) το 2022 (περισσότερα ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩαι των πανεθνικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν για τη χρήση της μαντήλας.
Η πολύμηνη καταστολή των υπηρεσιών ασφαλείας οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 500 ανθρώπους και στη φυλάκιση πάνω από 22.000. Τον Μάρτιο, μια ερευνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι το Ιράν ευθύνεται για τη «σωματική βία» που οδήγησε στον θάνατο της Αμινί  μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ ή μαντίλα, όπως επέβαλαν οι αρχές.

Με πληροφορίες από: το APnews , το REUTERS, το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, και το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner