Δύσκολα θα αποφευχθούν οι περικοπές στις υψηλές συντάξεις και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αφού το υπουργείο Εργασίας για να αντιστρέψει την διαμορφούμενη κατάσταση, πρέπει άμεσα να βρει ισοδύναμα μέτρα, ανάλογης αποδοτικότητας.
Η δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο για περικοπές 0,25% του ΑΕΠ στη συνταξιοδοτική δαπάνη για φέτος, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ και 1% του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή έως 1 δισεκ ευρώ, περιορίζουν τις κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, έσπευσε να προστατεύσει μόνο τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτες τις… υψηλές. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης ανάλογης δήλωσής του, σε συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, λίγο μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εργασίας, προ διμήνου. Τότε, ο κ. Κατρούγκαλος, κατά δήλωση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τους είχε τονίσει ότι στις προωθούμενες ενέργειες του υπουργείου θα ήταν και η οριζόντια περικοπή των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, αθροιστικά κύριων και επικουρικών.
Ανάλογη «τύχη» αναμένεται να έχει και το ΕΚΑΣ αφού η φετινή δαπάνη για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παρουσίασε σημαντική υπέρβαση φτάνοντας τα 950 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με δεδομένο ότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το κόστος για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους θα κυμαινόταν στα επίπεδα των 598 εκατ ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι η υπέρβαση κατά 352 εκατ. ευρώ, μόνο απαρατήρητη δεν περνάει από τους θεσμούς. Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει η δέσμευση για κατάργηση του επιδόματος από τον Μάρτιο του 2016 και μετά, στο 20% των «προνομιούχων» (περίπου 70.000 άτομα), γίνεται αντιληπτό ότι εάν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει ισοδύναμο μέτρο, η περικοπή αυτή αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά».