Εποικοδομητική αντιπολίτευση… και στο βάθος ο τρίτος πόλος

0

Σε δύο άξονες θα κινηθεί στο εξής το ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή του «νίκη», όπως αντιλαμβάνονται την αύξηση των ποσοστών τους στο 6,4% και την κατάταξή τους στην «τρίτη δημοκρατική δύναμη» του Κοινοβουλίου, στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει τα καθήκοντά του ως αντιπολίτευση, ακριβώς όπως εντέλλεται από τον λαό μετά από το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης, και δεν θα στηρίζει τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, όπως θεωρήθηκε δεδομένο στο παρελθόν ότι θα κάνει από τις δυνάμεις της συμπολίτευσης. Με τον όρο «εποικοδομητική» αντιπολίτευση, τον οποίο και επιλέγουν από χθες στην Χαριλάου Τρικούπη, επιθυμούν να δείξουν πως είναι βεβαίως έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση αν και εφόσον φέρει ένα θετικό για την κοινωνία νομοσχέδιο στη Βουλή, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι με μία «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 2» δεν αναμένουν αυτό να είναι ο κανόνας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουν, όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας να μην επαναλάβει τα λάθη του περασμένου επταμήνου.

Σε παραταξιακό επίπεδο, Θεωρούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα είναι η αφετηρία που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της ολοκλήρωσης της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Για «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» έκανε λόγο στις δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα και τη συνέχιση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση. «Η Νέα Αρχή που κάναμε με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις Πολιτών δημιουργεί μια νέα δυναμική για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας», είπε.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνουν στο μέλλον «ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ και προς το Ποτάμι. Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν ήδη για μία «έντιμη δήλωση» εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη χθες το βράδυ, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι όσοι επαναφέρουν την επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη για τη συμπόρευση στο μέλλον των «υγιών δυνάμεων» του χώρου. Στόχος τους, η συγκρότηση του τρίτου, προοδευτικού πόλου, στη βάση μίας εναλλακτικής πρότασης, υπέρ της εξυγίανσης του δημόσιου και του εξορθολογισμού του ιδιωτικού τομέα.

Share.

Comments are closed.