Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στα εδάφη της Παλαιστίνης και οι συνέπειες τους στην ευρύτερη περιοχή ήταν το θέμα της ανοιχτής συζήτησης με τίτλο «Παλαιστίνη- Ισραήλ: Το δράμα της Μέσης Ανατολής» που διοργάνωσε χθες βράδυ η πολιτική κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά» που είναι ενταγμένη στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Θρησκείας στη Μ. Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Αδαμαντία Λιόλιου, δημοσιογράφος και ο Τάσος Δαρσινός, μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και της γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς.
- Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης ανέδειξε τρία σημεία: 1. Την ενοχή και τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ακολουθεί η Δύση για τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα 2. Tη διέξοδο που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λύση των δύο κρατών, αφού προηγηθεί η μόνιμη και σταθερή κατάπαυση του πυρός και βεβαίως η απελευθέρωση όλων των ομήρων 3. Τις προϋποθέσεις επίτευξης αυτής της λύσης οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και την άμεση αναγνώριση από ΟΛΑ τα κράτη- μέλη της Ε.Ε του Παλαιστινιακού κράτους.
- Ο Σωτήρης Ρούσσος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά την Αραβική Άνοιξη πολλοί ήταν αυτοί που είχαν σπεύσει να θεωρήσουν το παλαιστινιακό ζήτημα μια «παγωμένη» σύγκρουση ή ακόμη χειρότερα ένα θέμα που δεν έχει την δυναμική να απασχολεί ούτε τις κοινωνίες ούτε τα καθεστώτα στα κράτη της Μέσης Ανατολή. Στο Ισραήλ είχε εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η τρομακτική τεχνολογική και στρατιωτική υπεροχή του, εγγυόταν την πειστική αποτροπή ή την έγκαιρη εξουδετέρωση κάθε απειλής. Η επίθεση της Χαμάς κατέστρεψε όλο το στρατηγικό οικοδόμημα για συμμαχία Τελ Αβίβ και Ριάντ εναντίον Τεχεράνης, εκτροχιάζοντας την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, μια ανάσα πριν την επίσημη ολοκλήρωσή της. Αυτή τη στιγμή η επέκταση της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή έχει ήδη συμβεί. Το επιχείρημα ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα απέτρεψαν την περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου κατέρρευσε μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και το πολύ σοβαρό πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Αμερική δείχνει πιο ανήμπορη, αφού δεν έχει καταφέρει ούτε καν να αλλάξει την ισραηλινή πολεμική στρατηγική από ισοπεδωτικό πόλεμο και σφαγή αμάχων σε στοχευμένες επιχειρήσεις. Τέλος, η προσφυγή της Νοτίου Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας δημιούργησε έναν νέο ηθικό και δικαιοπολιτικό πόλο συσπείρωσης του παγκόσμιου Νότου που θεωρεί την δίκη αυτή ως κρίσιμη δοκιμασία για την υποκρισία από το δυτικοκεντρικό διεθνές σύστημα.
- Η Αδαμαντία Λιόλιου, πολεμική ανταποκρίτρια στο Ισραήλ τους πρώτους μήνες του πολέμου, παρουσίασε στοιχεία από την εμπειρία της φωτίζοντας σκηνές του παρασκηνίου. Αναφέρθηκε στο μακελειό της περασμένης Πέμπτης, όπου Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί κατά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας- ορόσημο στη διάρκεια του πολέμου και στις πιέσεις που ασκούνται για την επίτευξη εκεχειρίας. Μετέφερε βιώματά της από το ρεπορτάζ στα κιμπούτς του Ισραήλ όπου είναι ορατά τα σημάδια που μαρτυρούν την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023. Μίλησε για τις συνεντεύξεις της με Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν και δεν παρέλειψε να επισημάνει τον τρόπο που οι ανταποκριτές συλλέγουν πληροφορίες και βίντεο μέσα από τη φλεγόμενη Λωρίδα της Γάζας.
- Ο Τάσος Δαρσινός ανέφερε ότι πέντε μήνες τώρα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αμήχανα τη γενοκτονία που συντελείται στη περιοχή της Γάζας. Ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί συνεργάτες του λειτουργούν στα όρια των εγκληματιών πολέμου σκοτώνοντας καθημερινά χιλιάδες αμάχους και αγνοώντας επιδεικτικά κάθε παρέμβαση του ΟΗΕ. Ο Γ.Γ του ΟΗΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει τις απάνθρωπες επιθέσεις και δολοφονίες του στρατού ζητώντας άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Είναι ανάγκη να επιβληθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ ακόμα και με δυναμική παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελληνική Κυβέρνηση -που απουσίαζε από το ψήφισμα της Γ.Σ του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία– οφείλει να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της περιοχής που κινούνται στα πλαίσια εύρεσης λύσης του δράματος των Παλαιστινίων. Μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση είναι η ύπαρξη δύο κρατών. Η Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης να έχει και τη Διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας σε ενιαία μορφή εξουσίας. Τώρα είναι ανάγκη ο Διεθνής παράγοντας να παρέμβει πριν είναι πολύ αργά.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.