Η παράταξη «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών», με επικεφαλής την Όλγα Δασκαλή, του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου παρουσίαζει, με ανακοίνωσή της, τις ερωτήσεις που υπέβαλε στο χθεσινό Δημ. Συμβούλιο, αλλά και την πλήρη εισήγησή της για το τεχνικό πρόγραμμα
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Δασκαλή
«Ερώτηση 1η: Το πρόβλημα της στέγασης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου είναι γνωστό. Πρόσφατα είδαμε στον τοπικό τύπο άρθρο που υπογράφει η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με εκπρόσωπο της μαθητικής κοινότητας και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Η συστέγαση του με το 2ο Λύκειο Μεσολογγίου έχει ήδη φτάσει στα όρια της, με παράπονα για την ανυπαρξία χώρων. Πλέον σε ένα σχολικό συγκρότημα συγκεκριμένης χωρητικότητας, βρίσκονται καθημερινά πάνω από 350 καθηγητές και μαθητές. Επειδή η αρμοδιότητα της σχολικής στέγης ανήκει στου Δήμους, τι προτίθεστε να κάνετε για το εν λόγω θέμα;
Έχετε εξετάσει την ανακαίνιση του ιδρύματος Κυριάζη με ίδιους πόρους και την προσωρινή στέγαση του σχολείου εκεί την επόμενη σχολική χρονιά; Προτίθεστε για ανέγερση νέου κτιρίου; Ποιος ο σχεδιασμός σας;
— Η απάντηση που έδωσε ο κ. Δήμαρχος δεν μας ικανοποιεί αφού φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του κληροδοτήματος Κυριαζή, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενη ανακαίνιση του, αλλά πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία κίνηση για μελέτη ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου.
Το θέμα αυτό, όπως και κάθε σχολείο του Δήμου μας, οφείλει να μπει πρώτο στην ατζέντα της νέας δημοτικής αρχής, ώστε σε βάθος πενταετίας να λυθούν τα ζητήματα. Θα είμαστε εδώ να επικροτήσουμε κάθε άμεση ενέργεια προς την σωστή κατεύθυνση και να ελέγξουμε την όποια ολιγωρία.
Ερώτηση 2η: Αυτή την περίοδο γίνονται έργα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, τα οποία έχουν ως απόρροια την παραγωγή υλικών. Ειδικά από την άρση αναχωμάτων έχουν προκύψει και θα προκύψουν υλικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιστρώσεις δρόμων. Οι ανάγκες του Δήμου μας είναι μεγάλες τόσο για δρόμους που εξυπηρετούν αλιείς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς, όσο και σε λοιπές ανάγκες αγροτικής οδοποιίας. Με βάση την νομοθεσία, μέρος των υλικών μπορεί να διατεθεί δωρεάν στον Δήμο μας. Υπάρχει σχεδιασμός και πρόβλεψη εκ μέρους σας για την αξιοποίηση αυτών των υλικών;
— Η απάντηση ήταν γενική, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη (υπήρχε άγνοια) το γεγονός ότι 6/03/2024 παύει ο Δήμος μας να είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μια συνθήκη που μπορεί να μας δώσει τα υλικά δωρεάν. Θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του θέματος και τις ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Μέλημα μας να αξιοποιηθούν τα υλικά στο έπακρο και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των δημοτών μας. Προσκαλούμε την δημοτική αρχή να αξιοποιήσει την συγκυρία.
Ερώτηση 3η: Μας έχουν προσεγγίσει και μας προσεγγίζουν συνεχώς ομάδες πολιτών και φορείς οι οποίοι σχεδιάζουν δράσεις και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που θα προγραμματιστούν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Έξοδο. Έχετε προχωρήσει ως Δημοτική αρχή σε κάποιο σχεδιασμό για το εν λόγω ζήτημα; Πώς θα κινηθεί ο Δήμος μας;
— Η απάντηση ήταν να απευθυνθούμε στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Θα περιμέναμε μια εκτενέστερη απάντηση ή έστω ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα ή σχεδιασμό.
Ερώτηση 4η: Πόσα χρήματα οφείλει η εταιρεία Μαρίνα Α.Ε. στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;
Ο Δήμαρχος μας παρέπεμψε στον προηγούμενο Δήμαρχο, χωρίς να αναφέρει το ύψος του ποσού, αναφέροντας ότι ο πρώην Δήμαρχος παραμένει μέλος στη Γενική Συνέλευση της Μαρίνας.
******************************************************************************
Εισήγηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024
Υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, στοιχεία που έχουν να κάνουν με την μέριμνα για τους αθλητικούς χώρους, την οδοποιία, τις μουσειολογικές μελέτες. Επίσης υπάρχουν αρκετά έργα για τα οποία θα πρέπει να δοθεί μεγάλη μέριμνα στο κομμάτι της υλοποίησης τους όπως για παράδειγμα η ανακαίνιση του Τρικουπείου, ο δρόμος Ναυπάκτου-Παπαδιαμαντοπούλου, η παραποτάμια ανάπλαση στην Κατοχή.
Θα θέσουμε κάποια ερωτήματα και θα συνεχίσουμε με την τοποθέτηση μας.
Α. Φέτος παρατηρούμε ότι για την σύνταξη του Τεχνικού προγράμματος δεν υπήρξε πρόσκληση για επιτροπή διαβούλευσης. Αυτό έγινε για λόγους συντόμευσης της διαδικασίας ή λόγω της εγκατάστασης των νέων δημοτικών αρχών;
Β. Βλέπουμε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα διατηρούνται 15.000 ευρώ για έξοδα διοργάνωσης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και βραβεία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Αυτός ο διαγωνισμός έγινε; Έχει νόημα να γίνει από την στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό πλαίσιο για την περιοχή πέριξ του Κήπου των Ηρώων;
Γ. Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλεψη 49.600 ευρώ για εκπόνηση σχεδίου αστικής προσβασιμότητας. Επίσης ξέρουμε ότι είχαμε δώσει περίπου 40.000 ευρώ για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας και βλέπουμε ότι βάζετε άλλες 37.200 ευρώ για καταγραφή στοιχείων κυκλοφοριακής κατάστασης. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η τελευταία δαπάνη και πρόβλεψη; Με αυτό θα έχουμε εφαρμόσιμο πλάνο κυκλοφορίας ή μετά πάλι θα πρέπει να δαπανήσουμε χρήματα για κυκλοφοριακή μελέτη;
Δ. Προς την σωστή κατεύθυνση είναι οι μουσειολογικές μελέτες περιεχομένου τόσο για το Μουσείο Β. Κατράκη όσο και για το Μουσείο Παλαμά. Θα υπάρξει μέριμνα μελέτης και για την οικονομική τους διαχείριση;
Ε. Προς την σωστή κατεύθυνση είναι η πρόβλεψη για δημιουργία κλειστού γηπέδου τύπου μπαλόνι στις δημοτικές ενότητες Οινιαδών και Αιτωλικού. Με 450.000 ευρώ προτίθεστε για την δημιουργία ενός ή δύο τέτοιων γηπέδων, διότι γράφετε “κλειστών γηπέδων”;
Στα αρνητικά, σημειώνουμε ότι από το Τεχνικό Πρόγραμμα απουσιάζει εντελώς η σχολική στέγη. Δεν βλέπουμε καμία πρόβλεψη ούτε καν για μελέτη νέου σχολείου, αλλά ούτε και πρόβλεψη ανακαίνισης π.χ. του ιδρύματος Κυριαζή για να στεγάσει έστω προσωρινά, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο. Καμία επίσης πρόβλεψη για την Παλαμαϊκή ή κάποιο άλλο σχολείο.
Επίσης υπάρχουν σπασμωδικά έργα οδοποιίας και δεν βλέπουμε πρόβλεψη οδοποιίας για τον αστικό ιστό, ειδικά μετά το μεγάλο έργο της ύδρευσης που έχει αφήσει το μεγαλύτερο μέρος των δρόμων με σπασίματα στο Μεσολόγγι.
Τέλος δεν βλέπουμε πρόβλεψη έργου καθαριότητας για το παραλιμνοθαλάσσιο μέτωπο (απομάκρυνση σκουπιδιών από περιοχές οικοτουριστικού ενδιαφέροντος και από την λιμνοθάλασσα).
Βλέπουμε τίτλους και ποσά και δίπλα καμία επεξήγηση για τους λόγους που επιλέχθηκαν αυτά. Επίσης δεν έχουν παρουσιαστεί οι μελέτες των έργων στους δημότες, ούτε έχει γίνει ανοιχτή διαβούλευση για οποιοδήποτε έργο.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι δυστυχώς και φέτος εκδηλώνουμε την διαφωνία μας για το γεγονός ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας:
–Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις μελέτες και τα τυχόν έξοδα που θα χρειαστούν για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο.
–Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα έξοδα που θα χρειαστεί ο Δήμος για τις καταχωρήσεις στο Κτηματολόγιο που θα λήξει εντός του 2024, ούτε πρόβλεψη για να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του περιουσιολογίου.
–Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το Νεκροταφείο Μεσολογγίου, σημαντικό πρόβλημα (!) που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις Κοινότητες.
–Δεν υπάρχει πρόβλεψη για Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) σχέδιο απαραίτητο για να ενταχθεί ο Δήμος σε χρηματοδοτήσεις που αφορούν τα ενεργειακά κόστη.
–Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναπτυξιακές μελέτες που να αφορούν:
α. τη χρήση ιαματικού πηλού
β. την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη εντός της λιμνοθάλασσας και των παραποτάμιων περιοχών, μελέτη που θα μπορούσε να δεθεί με τα κονδύλια που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα από την Αιτωλική Αναπτυξιακή.
γ. τις απαραίτητες υδραυλικές και γεωλογικές μελέτες
δ. την αύξηση εσόδων του Δήμου.
Θεωρούμε άτοπες τις προβλέψεις για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για μελέτες για π.χ. το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας από την στιγμή που παρουσιάζεται να προβλέπει μόλις το ποσό των 567.000 ευρώ για έργα κάθε χρόνο, οφείλει να προχωρήσει σε συνέργειες με επιστημονικούς και λοιπούς φορείς της περιοχής μας ώστε να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται στους Δήμους.
Βάζοντας συγκεκριμένους στόχους και αξιοποιώντας συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούσαμε να έρθουμε:
1. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την δημιουργία ενός περιαστικού πάρκου εντός του Πανεπιστημιακού campus, φοιτητικών εστιών, παραλιμνοθαλάσσιου ποδηλατοδρόμου και προγραμμάτων έρευνας για τον αγροδιατροφικό τομέα.
2. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την εκπόνηση υδραυλικής και γεωλογικής μελέτης για την περιοχή μας καθώς και έργων άρδευσης, ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών.
3. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναπτυξιακή μελέτη και μελέτες κατασκευής ναυταθλητικών εγκαταστάσεων εντός της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού καθώς και αξιοποίησης του ιαματικού πηλού/τουρισμού.
4. Σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο για την εκπόνηση πλαισίου ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης και προγραμμάτων απασχόλησης νέων επαγγελματιών.
5. Σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαδημοτικής συνεργασίας για θέματα ανακύκλωσης και μηχανολογικού εξοπλισμού.
6. Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση να κατατεθούν προτάσεις στο πρόγραμμα Erasmus για δράσεις τριετίας βάζοντας ορίζοντα για το 2026 προσελκύοντας ανθρώπους και πόρους για φιλοξενία ανθρώπων στην περιοχή μας από όλο τον κόσμο με δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ενίσχυσης εξοπλισμού των σχολικών μονάδων.
7. Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Μεσολογγίου για κινητή μονάδα ψυχικής υγείας και κινητή μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τις δυσπρόσιτες Κοινότητές μας.
8. Σε συνεργασία με τα Αστικά ΚΤΕΛ για ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και mini-van, δημιουργώντας μία πολιτιστική διαδρομή.
Σήμερα εδώ θα έπρεπε να συζητάμε για τους στόχους του 2024, για συνεργασίες με φορείς και για το αναπτυξιακό μοντέλο του Δήμου μας και όχι να αναμασάμε λόγια για τη διαχείριση της μιζέριας την οποία βρίσκουμε μπροστά μας κάθε χρόνο.
Εκ του συνδυασμού «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών», επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή»