Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπολύει ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος στήριξε την Νέα Αριστερά.
Συγκεκριμένα ο γνωστός πανεπιστημιακός σε συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα, στην ιστοσελίδα Dnews και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, επιτίθεται στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει οριστικά ενώ ισχυρίζεται ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για παραγωγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα απασχολεί πλέον μόνο ως κοσμικό γεγονός στις πρωινές εκπομπές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη περισσότερο ως κοσμικό γεγονός παρά ως πολιτικό φαινόμενο. Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραγωγό πολιτικών προτάσεων. Ως κοσμικό γεγονός, μια χαρά καλύπτεται θαυμάσια από τις πρωινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης». Επιπλέον θεωρεί ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα και από το ΚΚΕ: «Ήδη δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη θεωρεί πιο αξιόπιστη αντιπολίτευση το ΚΚΕ από το ΣΥΡΙΖΑ.» και για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό «δεν του εξασφαλίζει μια προοπτική επιστροφής, του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σε ορατό χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει μέρος του προβλήματος της αδυναμίας της Αντιπολίτευσης να ορθώσει κεφάλι, παρά μέρος της λύσης».
Μάλιστα θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καλύτερες προοπτικές να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, διότι ανεβαίνει αργά μεν αλλά σταθερά. Ωστόσο ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να πάρει με το μέρος του το σύνολο όσων ψηφοφόρων φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους:
«α) η τάση του ΠΑΣΟΚ προς το κέντρο, συχνά προς την κεντροδεξιά, δεν το κάνει ελκυστικό για μεγάλη κατηγορία των ψηφοφόρων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην περίοδο της κρίσης και η απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ τους οδήγησε είτε προς τα Αριστερά είτε προς την Αποχή (αυτήν την στιγμή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται τουλάχιστον ένα 15% αν αθροίσουμε Νέα Αριστερά, Μέρα 25 και ΚΚΕ μόνο).
Συμπερασματικά, δεν πείθομαι πως οι σοσιαλιστές για να κυβερνήσουν πρέπει να πλησιάσουν την κεντροδεξιά,
β) ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πείθει ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας πως έχει τα απαραίτητα ηγετικά χαρακτηριστικά, αυτό το χάρισμα που αναγνωρίζαμε στον Τσίπρα. Βέβαια, αυτό διορθώνεται με τον καιρό, αλλά πάντως προς στιγμήν δείχνει πως χρειάζεται να βελτιώσει το δημόσιο προφίλ του.»
Ο γνωστός εκλογολόγος βλέπει ότι προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί τα χνάρια του Κώστα Καραμανλή, γεγονός με το οποίο διαφωνεί. Μάλιστα τον θλίβει που βλέπει άπραγος την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ: «Το να παρακολουθεί σιωπηλός ο Τσίπρας την απόλυτη ακύρωση και γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει απαθής το πολιτικό κόμμα που υπό την δική του ηγεσία πριν μερικά χρόνια συγκλόνισε τη χώρα να μετατρέπεται σε κοσμικό γεγονός και να βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετο». Ενώ αναρωτιέται: «Ο Τσίπρας στα 50 του χρόνια αποφάσισε να γίνει συνταξιούχος; αποφάσισε να γίνει συγγραφέας; Για να γράψει τι; ένα βιβλίο που θα έχει τίτλο “γιατί άφησα να ξεφτιλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ“;»
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημείο αναφοράς στην λαϊκή συνείδηση του κόσμου της αριστεράς και υπογραμμίζει γεμάτο νόημα ότι «Το χαμόγελο του Τσίπρα μπορεί να γεννήσει χαμόγελα σε έναν ολόκληρο κόσμο που βρίσκεται σε διαρκές πένθος και θλίψη εδώ και πολύ καιρό αρκεί να το θέλει ο ίδιος βεβαίως».
Τέλος θεωρεί ότι αν η Νέα Αριστερά καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, θα κάνει το πρώτο βήμα για ένα ευοίωνο πολιτικό μέλλον ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στις ευρωεκλογές θα ενισχυθεί η ακροδεξιά.
«Η Νέα Αριστερά έχει ένα βουνό να ανέβει προς το παρόν. Εκλογικά να πετύχει τουλάχιστον το μίνιμουμ και πολιτικά να πείσει πως φέρνει μια φρέσκια και αξιόπιστη εναλλακτική στην Αριστερή πλευρά του πολιτικού άξονα. Ο αριστερός χώρος έχει τραυματιστεί από την έλλειψη αξιοπιστίας, τις αλλεπάλληλες “κωλοτούμπες” και την έλλειψη σοβαρότητας, το τελευταίο μάλιστα σε ακραίο βαθμό. Αν η Νέα Αριστερά πείσει ένα μικρό αλλά κρίσιμο κομμάτι εκλογέων στις ευρωεκλογές να την εμπιστευθεί θα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, θα τεθούν νέα ερωτήματα τόσο στην ηγεσία όσο και στα μέλη της, αλλά νομίζω ένα βήμα τη φορά», λέει.
Αναλυτικά η συνέντευξη ΕΔΩ