Όλα δείχνουν ότι σήμερα, πριν την Πολιτική Γραμματεία, η ομάδας Αχτσιόγλου λέει το οριστικό «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

0

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ομάδας «6 + 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, για να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει σήμερα Πέμπτη, καθώς η πρόθεση της Κουμουνδούρου να συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στις 4 το απόγευμα ανέτρεψε άρδην τα έως τώρα δεδομένα. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι πριν τη συνεδρίαση οι «6+6» θα ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από το κόμμα, με την διάσπαση να γίνεται όλο και πιο φανερή.
Παρότι τα κορυφαία στελέχη της τάσης επιθυμούσαν να οργανώσουν «σταθερά και στέρεα» το επόμενο βήμα τους, εντούτοις, η παρουσία τους ή μη στο καθοδηγητικό όργανο φέρνει τις αποφάσεις τους πιο κοντά από ποτέ.
Πρώτος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου είναι ο Αντώνης Τζανακόπουλος, κορυφαίο μέλος της τάσης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα, μαζί με στελέχη που διαβιούν στο εξωτερικό.
Σε μια «φλογερή» ανακοίνωσή τους, τα στελέχη που αποχωρούν, επισημαίνουν ότι τα όσα έχουν ακολουθήσει την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος «κατέστησαν σαφή την μετάλλαξη του κόμματος σε κόμμα του Κέντρου», οδηγώντας «στην πλήρη απαξίωση των οργάνων».


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συγκαλέσει Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – με προφανή στόχο να πιέσει τους διαφωνούντες να πάρουν θέση αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν από το κόμμα.
Αν δεν εμφανιστεί η ομάδα των «6+6», που αριθμεί 7 βουλευτές –Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεανώ Φωτίου-, σημαίνει ότι θα έχει αποφασίσει να απαντήσει με πράξεις.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι χθες δήλωνε ότι δεν έχει δει κάποια δήλωση από την τάση «6+6», άρα θεωρεί ότι μένουν στο κόμμα. Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν να προχωρήσει ακόμη και στη διαγραφή τους πριν αποχωρήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος φέρεται να έχει ριφθεί και οι «6+6» θα αποχωρήσουν σχηματίζοντας ΚΟ με την «Ομπρέλα».
Εξάλλου είναι γνωστό «τοις πάσι» ότι γίνονται συζητήσεις ώστε να βρεθούν οι δέκα βουλευτές για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που επιβεβαίωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, δηλώνοντας ότι είναι θέμα ωρών η δημιουργία ανεξάρτητης ΚΟ και πως οι 10 βουλευτές έχουν ήδη βρεθεί. Εκτός από τους 7 της ομάδας Αχτσιόγλου και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα της «Ομπρέλας», που έχουν ήδη διαγραφεί, πιθανολογείται ότι θα συμμετάσχει ένας εκ των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης) είτε ο Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπης) είτε και οι δύο, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος του δέκα.
Επικεφαλής του νέου σχήματος, δηλαδή πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης
Επίσης δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μα ότι χθες Τετάρτη (22/11/23) συνεχίστηκαν οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, καθώς 90 στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, 21 στελέχη της ΝΕ Πειραιά και 18 στελέχη της ΝΕ Βόλου ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από μέλη του κόμματος, με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Τι μένει πια στο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν το κόμμα εξαιρετικά αποδυναμωμένο πολιτικά, οργανωτικά και δημοσκοπικά, ενώ στο πεδίο των εσωκομματικών συσχετισμών φαίνεται να ενδυναμώνεται η ηγετική ομάδα και ειδικά ο σκληρός πυρήνας των Παύλου ΠολάκηΓιώργου Τσίπρα και Θεοδώρας Τζάκρη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής επιρροής, πλέον υπάρχουν τέσσερις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, των εταιρειών Opinion PollGPO, Marc, Prorata. Από αυτές ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση από τις τρεις πρώτες προκάλεσε η τελευταία, αυτή της Prorata, διότι εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει με το ΚΚΕ για την τρίτη θέση καθώς αμφότερα τα κόμματα συγκεντρώνουν 10,5%.

Η ηγεσία τηρεί στάση αναμονής για την ολοκλήρωση της κρίσης ώστε να δει τι θα συμβεί δημοσκοπικά όταν φύγουν από τη μέση οι διαφωνούντες και ηρεμήσει το τοπίο (θεωρητικά πάντα). Για την ώρα, αποδίδουν τη δημοσκοπική καθίζηση στην εσωκομματική περιδίνηση από τις εκλογές και μετά και τη στάση των διαφωνούντων (αυτών που αποχώρησαν ήδη και όσων τελούν υπό αποχώρηση), καθώς θεωρούν ότι δεν έδωσαν πίστωση χρόνου στον νέο πρόεδρο, αντιθέτως, ξεκίνησαν τις επιθέσεις από την επόμενη μέρα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner