Χωρίς συναίσθηση της δραματικής κατάστασης, στην οποία οδήγησε τους Έλληνες πολίτες και την Οικονομία, σε αυτό το εξάμηνο της πρωθυπουργίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ζητώντας την επανεκλογή του. Υποστήριξε πως αυτή τη φορά θα επιχειρήσει να εφαρμόσει όσα αφειδώς υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και έπαιξε μικροκομματικά παιχνίδια γύρω από την κορυφαία διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία και έφτασε στο σημείο να δηλώσει “υπερήφανος για τη μάχη που έδωσε”.
Ο Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνησής του, με την ημερομηνία προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία να έχει “κλειδώσει” για την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει όλο το ανάθεμα για το γεγονός ότι αποφάσισε να στήσει και πάλι κάλπες στους λαφαζανικούς της Αριστερής Πλατφόρμας. Αναζητώντας άλλοθι στις συνεχείς προσωπικές του αποτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οδήγησαν στο κκλείσιμο των τραπεζών, στην επιβολή capital controls και στην καταρράκωση της πραγματικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του πρώην στενού συνεργάτη του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, των “ανταρτών” βουλευτών και των στελεχών της Πλατφόρμας και των μικρότερων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο της απόσχισης από την Κουμουνδούρου. Στο διάγγελμά του, παράλληλα, είχε κάποιες μικρές εκλάμψεις αυτοκριτικής, ωστόσο το γενικότερο πλαίσιο των λεγομένων του έμοιαζε να απέχει πόρρω από την ωμή πραγματικότητα της λανθασμένης στρατηγικής του.
Κατά τον πρωθυπουργό, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και της εξόδου από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν προσγειωθεί απότομα στη λογική του ρεαλισμού…οι πιο όμορφες ημέρες δεν έχουν έρθει ακόμα. “Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε πέντε χρόνια τώρα, αλλά έχω την πεποίθηση πως μπορεί να είναι η αρχή του τέλους. Ξέρουμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά. Η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξήντλησε τα όριά της, και εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή από τα Μνημόνια”, υποστήριξε, έχοντας φέρει στο κατώφλι της χώρας με την υπογραφή του τους πλέον επαχθείς μνημονιακούς όρους από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πολιτών και προσπαθώντας να δείξει για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνησή του δεν πιστεύει στη συμφωνία, που υπέγραψε με τους πιστωτές (παρά το γεγονός ότι αυτή φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του) ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε τη συμφωνία, την οποία προσδοκούσε. “Κάναμε υποχωρήσεις. Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, δίνοντας τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες, με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών, χωρίς να αποδεχόμαστε ως θέσφατα τις ερμηνείες των δανειστών, οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες”, είπε, έχοντας τοποθετήσει ήδη στο κρεβάτι του Προκρούστη την ακατάσχετη προεκλογική υποσχεσιολογία του, με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου.
“Σήμερα αυτή η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά, με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 23 δις ευρώ και την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Η οικονομία θα αναπνεύσει. Η αγορά θα εξομαλυνθεί. Οι τράπεζες θα βρουν σιγά- σιγά τον κανονικό τους ρυθμό. Δεν πρόκειται βέβαια για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε πέντε χρόνια τώρα. Έχω όμως την πεποίθηση ότι μπορεί να αποδειχτεί, με τη δουλειά και τη συνέπεια όλων μας, η αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης κατάστασης. Το αποφασιστικό βήμα προς την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας μας. Μια αρχή που δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει προοπτικές και δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα. Ψύχραιμη και απαιτητική όπως όλο το προηγούμενο διάστημα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Έχοντας καταγραφεί ήδη ως “νεομνημονιακός” ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έφερε μία συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και “με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε από την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στους όρους των μνημονίων” ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Παράλληλα, παρουσίασε εαυτόν ως αναμορφωτή της Ευρώπης και της τακτικής των εταίρων έναντι της Ελλάδας, κάνοντας εκτενή αναφορά σε όσα ο ίδιος θεωρεί κυβερνητικές επιτυχίες.
“Ζητούσαν άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία. Στη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά στην αναζήτηση ισοδυνάμων και αυτή τη μάχη είμαστε έτοιμοι να τη δώσουμε. Επίσης η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και η αποτροπή της απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε. Οι απολύσεις στο δημόσιο αποτελούν πια παρελθόν, ενώ επανήλθαν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες και οι διοικητικοί των πανεπιστημίων. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει πια το εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώ προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 4.500 απολύτως αναγκαίων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω ΑΣΕΠ. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα από αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή, τα απαιτούμενα δηλαδή μέτρα να είναι χαμηλότερα κατά 20 δις ευρώ. Ακόμα, η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι στο αποικιοκρατικού χαρακτήρα Αγγλικό Δίκαιο που συμφώνησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στις προηγούμενες συμβάσεις, αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο, ενώ η χώρα μας διατηρεί όλα τα προνόμια και τις ασυλίες που προστατεύουν τη δημόσια περιουσία. Και τέλος για πρώτη φορά με τόσο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, προσδιορίστηκε η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί ίσως και τον πιο κρίσιμο κόμπο στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Κερδίσαμε λοιπόν σημαντικό έδαφος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πετύχαμε αυτό που και εμείς και ο λαός μας προσδοκούσε”, είπε.
Πετώντας από επάνω του μεγάλο μέρος των ευθυνών που του αναλογούν, ο πρωθυπουργός στιγμάτισε την Αριστερή Πλατφόρμα για την τακτική της έναντι του Μεγάρου Μαξίμου και έδειξε πως οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν πλέον ερμητικά για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους βουλευτές που ψήφισαν “όχι” στις ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και την κύρωση του τρίτου Μνημονίου. “Τώρα που αυτός ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του και σε αντίθεση με τη συνήθη στάση πολλών που δυστυχώς θεωρούν ότι δικαιούνται να κρατάνε τις θέσεις, τις έδρες, τα αξιώματα ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις περιστάσεις αισθάνομαι τη βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση, να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Και τα σωστά και τα λάθη. Και τις επιτυχίες και τις παραλήψεις. Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός”, επεσήμανε.
“Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε τη χώρα με την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα μνημόνια και τη σκληρότητα που αυτά συνεπάγονται. Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας. Ποιος και πως μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους. Ποιος και πως μπορεί να προχωρήσει με σίγουρο και σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες, βαθιές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Εσείς, τέλος, με την ψήφο σας, θα μας κρίνετε όλους. Κι εκείνους που δώσαμε τη μάχη μέσα και έξω από τη χώρα, για να μη βρεθεί η Ελλάδα στο απόσπασμα. Κι εκείνους, που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο, κυβέρνηση της Αριστεράς”, συμπλήρωσε, βάζοντας στο στόχαστρό τους λαφαζανικούς και έτερους νοσταλγούς της δραχμής εντός της Κουμουνδούρου. Ο ίδιος, πάντως, μετά από έξι μήνες πειραματισμών, που προκάλεσαν σοκ στην Οικονομία δήλωσε πλέον πιο… έμπειρος.
“Πιστεύω ότι τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα, εγκλωβισμένοι στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης. Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού, για να κυβερνήσουμε και να ξεδιπλώσουμε όλες τις πλευρές του κυβερνητικού μας προγράμματος. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι, αλλά πάντα προσηλωμένοι στον τελικό στόχο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας, θα σταθούμε όρθιοι και συνεπείς στις νέες συνθήκες. Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν πρόκειται να παραδώσω και δε πρόκειται να παραδώσουμε την ασπίδα των ιδεών και των αξιών μας. Σε κανέναν και μπροστά σε καμιά δυσκολία. Και σας καλώ, όλοι μαζί, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, να δώσουμε τη δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε τη πατρίδα στα πόδια της”, τόνισε.