Για έλλειψη συντονισμού, ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Βενσάν Κοστέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Οργανισμού, μετά την πενθήμερη επίσκεψή τους σε Λέσβο, Κω και Χίο.
Τα μέλη του κλιμακίου που επισκέφθηκαν τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο, συναντήθηκαν με τοπικούς αξιωματούχους, ΜΚΟ, εθελοντές και πρόσφυγες. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής και χώρους όπου φιλοξενούνται οι νεοαφιχθέντες, ενώ συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και πήγαν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα., καθώς και το Πεδίον του Άρεως, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 500 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες.
Σχετικά με τους μετανάστες στο Πεδίον του Άρεως, ο Βενσάν Κοσετέλ επέρριψε σοβαρές ευθύνες στις αρμόδιες αρχές δηλώνοντας πως δεν υπάρχει επιχείρημα για να τον πείσει ότι η εν λόγω κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη.
«Υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια, μην μου πείτε ότι δεν βρίσκεται ένας χώρος, Μια απόφαση χρειάζεται. Τι θα κάνουμε με τους επόμενους 500 που θα πάνε στο Πεδίον του Άρεως; Γι’ αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί στη δημιουργία δομών υποδοχής» είπε ενώ έθεσε ως παράδειγμα τη δημιουργία 7.000 θέσεων υποδοχής μεταναστών στην υπό οικονομική κρίση Βουλγαρία, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, το 2013.
Προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η στέγαση των μεταναστών που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο Πεδίο του Άρεως και έπεται η «διαφοροποίηση» τους σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες.
«Η Ύπατη Αρμοστεία δεν θα αναλάβει την ευθύνη των ελληνικών αρχών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βενσάν Κοσετέλ, αναφορικά με την «απουσία» αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας παράλληλα έκκληση για επείγουσα και τολμηρή δράση τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Απαιτείται τολμηρή και άμεση δράση από την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, καθώς και από την ΕΕ.» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να δημιουργήσει χώρους υποδοχής.
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διαχειριστούν την είσοδο αλλά και την παραμονή των μεταναστών στην χώρα» τόνισε, συμπληρώνοντας πως η Υ.Α. μπορεί και θέλει να προσφέρει βοήθεια, ωστόσο κατήγγειλε πως πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος θεσμικά υπεύθυνος.
«Αν είχε συντελεστεί κάποια φυσική καταστροφή, θα ήταν καλύτερη η απόκριση του ελληνικού κράτους;» διερωτήθηκε, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας.
«Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά δεν μιλάμε για αναπτυσσόμενη χώρα. Όταν στο Καμερούν προσφέρουν ιατρική περίθαλψη, στέγη και τροφή στους πρόσφυγες, δεν είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει κάποιος να αναλάβει τα ηνία. Εναπόκειται στο κράτος να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:
«Χρειαζόμαστε κάποιον να πάρει τις αποφάσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα».
Σύμφωνα με τον Βενσάν Κοστέλ, από τις βασικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν είναι η καταγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων να πραγματοποιείται στα νησιά, πριν τη μεταφορά στην Αθήνα.
«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά, ενώ αναφερόμενος στην Κω δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία οργάνωση, ούτε καν κέντρο πρώτης υποδοχής. «Οι πρόσφυγες κοιμούνται στα πάρκα. Αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, των τουριστών και των προσφύγων», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για λάθος διαχείριση στη Λέσβο και σε άλλα νησιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός ανακοίνωσε την Πέμπτη την εκκένωση και το οριστικό κλείσιμο του πρόχειρου καταυλισμού στο Καρά Τεπέ, με επιστολή του προς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υ.Α. του ΟΗΕ μέχρι και τον Ιούνιο 75.752 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες πολέμου, εκ των οποίων 44.709 από τη Συρία.
Υπολογίζεται πως μέχρι τις 24 Ιουλίου ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μεταναστών από θαλάσσης ανέρχεται στους 107.936, ενώ οκτώ στους δέκα προέρχονται είτε από τη Συρία, είτε από το Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα τον φετινό Ιούνιο οι αφίξεις μεταναστών ανήλθαν στους 31.037, έναντι των 3.452 το 2014. Τον Ιούλιο μόνο, μέχρι τις 24, οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες φτάνουν τους 33.711 ενώ ολόκληρο τον Ιούλιο του 2014 είχαν εισέλθει 4.221, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στη Λέσβο και ακολουθούν η Χίος, η Κως και η Σάμος.
Τέλος, το κλιμάκιο της Υ.Α. εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που παρέχουν οι τοπικές κοινότητες και οι εθελοντές καθώς «ωρίς τη συμβολή τους, η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη».