Και με δικαστική απόφαση η χρεοκοπία της χώρας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή
Ο Ανδρέας Γεωργίου υπήρξε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2009-2011.Ένας σοβαρός επιστήμονας με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2009 κατέγραψε το έλλειμμα που παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το οποίο ήταν 15,2% του ΑΕΠ. Δηλαδή πάνω από 35 δις σε ένα έτος!!!, ενώ έπρεπε να είναι 3% κι έλεγαν ψέματα ότι το παρέδωσαν 6%, με υπουργό Οικονομικών τον ανεκδιήγητο Παπαθανασίου που έγραψε το ύψος του ελλείμματος σε μια χαρτοπετσέτα και το έδωσε στους Ευρωπαίους. Με την μέτρηση αυτή-του Γεωργίου- συμφώνησαν απολύτως όλοι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Μόλις, όμως, άλλαξε η πολιτική κατάσταση η συγκυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου, προφανώς ύστερα από απαίτηση της Καραμανλικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος υπέστη του κόσμου τις διώξεις για να μην “φορτωθεί” πολιτικά η κυβέρνηση Καραμανλή την χρεοκοπία της χώρας, την οποία ήθελαν να φορτώσουν στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
Εξάλλου, γι’ αυτό ο Τσίπρας ποτέ δεν είπε κουβέντα για τις ευθύνες του Κ. Καραμανλή για τη χρεοκοπία.
Ο Α. Γεωργίου καταδικάστηκε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ από το Εφετείο, επειδή λέει το έλλειμμα το είχε στείλει ο ίδιος στην ΕΕ ως προϊστάμενος και δεν είχε συγκαλέσει το Δ.Σ!!!
Τι κι αν ξεσηκώθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τι κι αν ξεσηκώθηκε διεθνής σάλος, η καταδίκη παρέμενε επί 10 σχεδόν χρόνια.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε πει πως ο Γεωργίου δεν είχε τύχει μιας δίκαιης δίκης στην Ελλάδα.
Μετά από 9 ολόκληρα χρόνια ο Άρειος Πάγος, με την 922/26,απόφασή του, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου, ως εσφαλμένη, κι έκρινε ότι ο Γεωργίου ενήργησε πέρα για πέρα νόμιμα, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ κι ακύρωσε την ποινή του.
Ο άνθρωπος ταλαιπωρήθηκε 10 και πλέον έτη, επειδή ως δημόσιος λειτουργός έκανε το καθήκον του!
Η δικαστική δικαίωση του Γεωργίου ήρθε να επισφραγίσει αυτό που γνωρίζαμε όλοι.
Την πρώτη και κύρια ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας είχαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.
(Σ.Σ.) Τον Ανδρέα Γεωργίου δεν τον γνωρίζω. Παρακολουθούσα όμως, όλα αυτά τα χρόνια τις διώξεις που υπέστη επειδή έκανε ευσυνείδητα τη δουλειά του. Πολιτικές διώξεις με απίστευτο μένος και στόχο την εξόντωσή του.
Έστω και μετά από 10 χρόνια ο άνθρωπος δικαιώθηκε. Κι αυτό με χαροποιεί, όπως, πιστεύω, χαροποιεί όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες.
* Ο Δημήτρης Μπράτης είναι εκπαιδευτικός, τ. Προεδρεύων της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, τ. Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και αιρετός στο ΚΥΣΠΕ, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ