Γιάννης Μαγκριώτης: Τραμπ – Ινφαντίνο – Ο αυταρχισμός, ο ρατσισμός και η εμπορευματοποίηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

0

Από την ακύρωση της κόκκινης κάρτας και τις βίζες που κόπηκαν στον Σομαλό διαιτητή και το Ιράν, μέχρι το «βραβείο ειρήνης» της FIFA και την απάντηση της UEFA – Το ποδόσφαιρο ως εργαλείο της ακροδεξιάς

Ο αυταρχισμός, ο ρατσισμός και η ακραία εμπορευματοποίηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, βρήκαν την έκφρασή τους, στους Τράμπ-Ιφαντίνο.

Α). Ας θυμηθούμε μερικά γεγονότα, που προκάλεσε ο Τράμπ, που σοκάρουν κάθε λογικό άνθρωπο:
1. Ζήτησε και η FIFA το έκανε, ακύρωση της κόκκινης κάρτας ποδοσφαιριστή των ΗΠΑ.
2. Δεν έδωσε βίζα στον Σομαλό διαιτητή, γιατί θεωρεί ότι όλοι οι Σομαλοί είναι τρομοκράτες.
3. Δεν έδωσε βίζα παραμονής στις ΗΠΑ της ομάδας του Ιράν, η οποία αναγκάστηκε να μένει στο Μεξικό και μόνο την ημέρα του αγώνα πήγαινε στις ΗΠΑ και αμέσως έφευγε.
4. Δεν έφευγε από την εξέδρα της ομάδας της Ισπανίας, μετά την απονομή του κυπέλλου, για να πανηγυρίσει με τους πρωταθλητές, πιστεύοντας πως κάποιοι βλέποντας την εικόνα θα πίστευαν, ότι πάλι ο Τραμπ «κέρδισε». Αναγκάστηκε ο Ιφαντίνο να τον τραβήξει από το χέρι, για να κατέβει από την εξέδρα.

Β). Ο Ιφαντινο πρόεδρος της FIFA:
1. Δημιούργησε «βραβείο ειρήνης» της FIFA, και το απένειμε στον Τραμπ, για να του μειωθεί ο πόνος που δεν του απένειμαν το κανονικό Νόμπελ Ειρήνης.
2. Ανακοίνωσε ότι, θα δημιουργήσει εταιρεία η οποία θα διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και θα παραχωρήσει το 20% σε επενδυτικό Fund.

Γ). Πρώτη αντέδρασε η ΟΥΕΦΑ, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και ακολούθησαν και άλλες.
Η Αφρική, η Αργεντινή και μερικές ομοσπονδίες χωρών του κόλπου στήριξαν τον Ιφαντίνο

Δ). Στο προχθεσινό αγώνα μεταξύ της πρωταθλήτριας Ευρώπης Παρί Σεν Ζερμέν και της κυπελλούχου του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα λινκ Αγγλικής Άστον Βίλα, η ΟΥΕΦΑ επέλεξε διαιτητή τον αποκλεισμένο από τον Τράμπ Σομαλό, και στην εξέδρα, κατά την απονομή του τροπαίου στην νικήτρια Παρί Σεν Ζερμέν, δίπλα στον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, ήταν ένα δεκάχρονο αγόρι από την Αυστρία, με γονείς από την Σομαλία

Δυστυχώς, ο Τράμπ την ρατσιστική του πολιτική στις ΗΠΑ την μετέφερε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, στο άθλημα με την μεγαλύτερη επιρροή, με σύμμαχο τον Ελβετό, Ιταλικής καταγωγής, πρόεδρο της FIFA Ιφαντίνο, με βασικό υποστηρικτή το Μαρόκο, που πριν λίγες ημέρες επέτρεψε, αν δεν υποστήριξε την μαζική είσοδο στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, στα Βόρεια σύνορα του Μαρόκου, κυρίως Μαροκινών, με αποτέλεσμα να κλείσει η Μελόνι τα σύνορα με την Ισπανία και ο Τράμπ να κατηγορήσει την Ισπανία και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεθ, ότι καταστρέφουν με τους μετανάστες την Ευρώπη, γι’ αυτό πρέπει να κερδίσουν οι ακροδεξιοί τις εκλογές στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή η απόγονοι των Ναζί και των φασιστών, που προκάλεσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δυστυχώς, μπροστά μας είναι τα χειρότερα, γιατί η ρατσιστική δεξιά των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι σε αγαστή συνεργασία με τα δικτατορικά καθεστώτα, όπως του Μαρόκου.

Και το χειρότερο, ο ρατσισμός των ακροδεξιών, πρώτα εκδηλώνεται κατά των Μαροκινών μεταναστών και γενικά κατά των μεταναστών από την Αφρική.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 380 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner