Η έντυπη έκδοση της εφημερίδας που συνδέθηκε με τον Χρήστο Κωνσταντίνου κλείνει μετά από 53 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο Μεσολόγγι
Με μεγάλη στενοχώρια έγινε δεκτή η είδηση της διακοπής λειτουργίας της έντυπης έκδοσης των «Μεσολογγίτικων Χρονικών», της ιστορικής τοπικής εφημερίδας του Μεσολογγίου και της Δυτικής Ελλάδας, της οποίας εκδότης και διευθυντής είναι ο Κωστής Στεφανάτος. Μια ανεξάρτητη φωνή λιγότερη σε μια εποχή που η πραγματική δημοσιογραφία δοκιμάζεται όσο ποτέ.
Τα αίτια προφανή. Οι εποχές για τον Τύπο είναι πολύ δύσκολες και η όποια στήριξη δεν φτάνει για να συντηρηθούν επιχειρήσεις με μεγάλα κόστη λειτουργίας. Η έκδοση μιας εφημερίδας απαιτεί πάρα πολλά πράγματα και δεν είναι μια υπόθεση του τύπου «παίρνω ένα κινητό στο χέρι και κάνω τον ινφλουένσερ σερβίροντας ανάλαφρα θεάματα».
Οι σημερινοί εκδότες λειτουργούν σε ένα άκρως επιβαρυντικό και αναξιοκρατικό τοπίο. Πολλοί, για να μπορέσουν να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ από τις πιέσεις, απειλές και βουλές δημάρχων, περιφερειαρχών και άλλων, και να μην αποτελούν «ουρές, παπαγαλάκια και εξαπτέρυγα», κάνουν και δεύτερη και τρίτη δουλειά.
Η σφραγίδα του Χρήστου Κωνσταντίνου
Τα «Χρονικά» είχαν συνδεθεί άρρηκτα με τον αείμνηστο Χρήστο Κωνσταντίνου, έναν αγωνιστή και ανήσυχο πνεύμα που αγαπούσε πολύ τον τόπο του. Η προσφορά του, από το 1973 μέχρι την εκδημία του, ήταν πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλους που βρέθηκαν στο χώρο των ΜΜΕ και επιχειρήθηκε η φιλοτέχνηση των προσωπικοτήτων τους με υπερβολές.
Οι παλιοί εκδότες ήταν άνθρωποι που ενίοτε χωρίς πολλά τυπικά προσόντα και πτυχία είχαν αιχμηρή και κοφτερή πένα, έκαναν αποκαλύψεις, πίεζαν, επιχειρηματολογούσαν και ανέδειξαν τα προβλήματα της κοινωνίας.
53 χρόνια και 2.399 φύλλα προσφοράς
Η εφημερίδα ήταν παρούσα αδιαλείπτως από το 1973 για 53 ολόκληρα χρόνια. Όπως αναφέρει το ίδιο το έντυπο αντίο των «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ», η διοίκηση με προσωπικό κόστος κράτησε ανοιχτή την εφημερίδα σε μια πόλη και μια δύσκολη εποχή.
Τα τελευταία χρόνια οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες. Στην εποχή της ψηφιακής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η εικόνα της έντυπης έκδοσης στο περίπτερο δεν αρκεί. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας στη διεύθυνση www.mxronika.gr παραμένει σε λειτουργία.
Σήμερα δυστυχώς περάσαμε στην εποχή της εικόνας, του lifestyle και της άρνησης για πραγματική δημοσιογραφία και γνώμη. Τα «Χρονικά» επιτέλεσαν σωστά τον ρόλο τους. Και γι’ αυτό θα λείψουν σε μια εποχή που οι ανεξάρτητες φωνές γίνονται ολοένα και λιγότερες.
2.399 φύλλα προσφοράς και άποψης. Άποψης που δεν αναπληρώνεται εύκολα. Ένα κομμάτι της πόλης χάνεται μαζί με τα «Μεσολογγίτικα Χρονικά». Η σχέση με την εφημερίδα είναι παντοτινή και τα Μεσολογγίτικα Χρονικά κλείνουν ένα κεφάλαιο, με πόνο, αλλά και ελπίδα για μελλοντική συνέχεια.