Χάρης Δούκας: Αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προοδευτικές συγκλίσεις [Βίντεο]

0

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επανήλθε δυναμικά στη δημόσια συζήτηση γύρω από τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επιχειρώντας να αποσαφηνίσει τις θέσεις του μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με πιθανές πολιτικές συγκλίσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και το νέο πολιτικό εγχείρημα της ΕΛ.Α.Σ.

Με νέα δημόσια παρέμβασή του, ο Χάρης Δούκας επανέλαβε ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένος στην αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ταυτόχρονα σαφείς «κόκκινες γραμμές» απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Όπως υπογράμμισε, η σχετική απόφαση του Συνεδρίου του κόμματος αποτελεί στρατηγική επιλογή, την οποία ο ίδιος στήριξε ενεργά ως βασικός εισηγητής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει τη μάχη των επόμενων εκλογών με στόχο την πολιτική και εκλογική του ενίσχυση, χωρίς όμως να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις στον προοδευτικό χώρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναζήτηση κοινών σημείων με άλλες προοδευτικές δυνάμεις δεν αναιρεί την αυτονομία του κόμματος, αλλά αντιθέτως μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την επίτευξη μιας ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MEGA, όπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός προγραμματικού διαλόγου μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα πιθανών επαναληπτικών εκλογών. Μάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε την εμπειρία των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι η εκλογή του στον Δήμο Αθηναίων στηρίχθηκε και από δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, μεταξύ των οποίων και η παράταξη του Κώστα Ζαχαριάδη.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό του προοδευτικού χώρου και άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρά τις αντιδράσεις, ο Χάρης Δούκας επέμεινε ότι το βασικό πολιτικό και ιδεολογικό μέτωπο του κόμματος πρέπει να παραμένει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και την κυβερνητική πολιτική.

«Το μέτωπο πρέπει να είναι καθαρό και να είναι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων τελικά λειτουργεί υπέρ της κυβερνητικής παράταξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αίτημα για πολιτική αλλαγή ταυτίζεται άμεσα με την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στη νέα του ανάρτηση, ο δήμαρχος Αθηναίων επέλεξε να συνοψίσει τη στρατηγική του σε τρεις βασικούς άξονες: τον σεβασμό στην αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, την πλήρη στήριξη της συνεδριακής απόφασης για απόρριψη συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και την ανάγκη υλοποίησης της κατεύθυνσης για προοδευτική διακυβέρνηση.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα υπέρ της πολιτικής συνεννόησης στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, καλώντας τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να «ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας» με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να διερευνηθούν πιθανές προγραμματικές συγκλίσεις.

Όπως σημείωσε, «αυτός είναι ο δρόμος τόσο για την αλλαγή πολιτικών όσο και για μια ευρύτερη πολιτική αλλαγή», επιμένοντας ότι η κοινωνία αναζητά μια νέα πολιτική προοπτική και ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει εκείνο το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που επιθυμεί αλλαγή πορείας στη χώρα.

Οι παρεμβάσεις του Χάρη Δούκα καταγράφονται σε μια περίοδο έντονων διεργασιών στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, όπου η συζήτηση για συνεργασίες, συγκλίσεις και πολιτικές συμμαχίες φαίνεται να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ένταση ενόψει των επόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner