Έντονη είναι η αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) σχετικά με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) που στρέφεται εναντίον ολόκληρου του συλλόγου διδασκόντων (22 εκπαιδευτικοί) στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη (περισσότερα ΕΔΩ) Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «πολιτική εκφοβισμού και καταστολής», τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται για προβλήματα που αφορούν την καταλληλότητα των σχολικών κτηρίων, την ίδια ώρα που οι πραγματικά υπεύθυνοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Η ΔΟΕ απαιτεί την άμεση παύση κάθε δίωξης και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/05 στις 08:00 π.μ. έξω από το σχολείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ
«Η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες και εμπλέκει ολόκληρο σύλλογο διδασκόντων, 22 εκπαιδευτικούς του 1ου δημοτικού σχολείου Πόρτο Ράφτη, ως συνέχεια της Ε.Δ.Ε. που ξεκίνησε, εγκαλώντας 2 εκπαιδευτικούς, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και οργή.
Εκπαιδευτικοί που εργάζονται υπερβάλλοντας εαυτόν καθημερινά για να στηρίξουν τα παιδιά μας και τη δημόσια εκπαίδευση, μέσα σε επικίνδυνα, όπως αποδεικνύεται, κτήρια βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχική δίωξη, όταν κανείς από τους πραγματικά υπεύθυνους, δεν ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό, κανείς δεν προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες επισκευές και κανείς δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων στο μέλλον.
Η δίωξη αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Εντάσσεται σε μια γενικευμένη πολιτική εκφοβισμού και καταστολής, από την κυβέρνηση απέναντι στους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν ασφαλή σχολεία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
Αντί η διοίκηση να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης – στις ελλείψεις προσωπικού, στην υποχρηματοδότηση, στα ακατάλληλα και συχνά, επικίνδυνα σχολικά κτήρια, επιλέγει να διώκει …τους/τις εκπαιδευτικούς.
Οι Ε.Δ.Ε. και οι, πάσης φύσεως, παραπομπές σε πειθαρχικά δεν αποτελούν λύση για τα όποια ζητήματα προκύπτουν στις σχολικές μονάδες. Εντός του θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια στην αναζήτηση των λύσεων που θα είναι επωφελείς για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.»
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:
- απαιτεί να σταματήσει άμεσα κάθε απόπειρα δίωξης.
- στηρίζει και στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων και συμμετέχει την Τετάρτη 27/05, στις 08:00 π.μ., στη διαμαρτυρία έξω από το σχολείο.
- παρέχει πλήρη κάλυψη στους διωκόμενους.»
