Το δεξιό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας πέρασε στην αντεπίθεση κατά της κορυφαίας Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι (Laura Codruța Kövesi) σχετικά με την έρευνά της για ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην Αθήνα, που αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια.
Μέλη της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν συνδεθεί στενά με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ενώ αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί έχουν ήδη αναγκαστεί να παραιτηθούν.
Τις τελευταίες ημέρες, πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας υιοθέτησαν πολύ πιο επιθετική στάση απέναντι στην υπόθεση, εξαπολύοντας συχνά έντονες προσωπικές επιθέσεις κατά της Κοβέσι και της έρευνάς της.
Χαρακτήρισαν τις υποθέσεις της «γελοίες» και — λόγω της ρουμανικής της καταγωγής — την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί τακτικές του κομμουνιστικού αστυνομικού κράτους του Νικολάι Τσαουσέσκου (Nicolae Ceaușescu). Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η Αθήνα έχει «κυρίαρχο δικαίωμα» να αποχωρήσει από τη συνεργασία με την EPPO, με έδρα το Λουξεμβούργο, στο μέλλον, υποστηρίζοντας ότι έχει επιτελέσει το έργο της «πολύ άσχημα».
«Η προσέγγιση της EPPO μου δίνει την εντύπωση οργανωμένης και στοχευμένης πολιτικής παρέμβασης και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το αν πράξαμε σωστά που στηρίξαμε αυτόν τον θεσμό», έγραψε ο Γεωργιάδης σε εκτενή ανάρτηση στο X.
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη επιχείρησε να παρουσιάσει την Κοβέσι ως προϊόν του καθεστώτος Τσαουσέσκου, που κατέρρευσε το 1989, αναφερόμενη στη χρήση «πληροφοριοδοτών» — φαινομενικά παραλληλίζοντας τους καταγγέλλοντες στην ελληνική υπόθεση διαφθοράς.
«Προέρχονται από μια χώρα χωρίς παράδοση διάκρισης των εξουσιών», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. «Επί Τσαουσέσκου, τα παιδιά υποχρεώνονταν να καταδίδουν τους γονείς τους… Δεν θέλω δικαιοσύνη τύπου Τσαουσέσκου στην Ελλάδα».
Ο Μητσοτάκης έχει κρατήσει πιο ήπιους τόνους στην κριτική του, ωστόσο υπαινίχθηκε πολιτική σκοπιμότητα, κάνοντας λόγο για «επιλεκτικές διαρροές» σχετικά με την υπόθεση.
Το σκάνδαλο αγροτικών κονδυλίων που έχει συγκλονίσει την Αθήνα αφορά πολλούς Έλληνες που φέρονται να λάμβαναν παράνομα επιδοτήσεις για γη που δεν κατείχαν ή για αγροτικές εργασίες που δεν πραγματοποίησαν. Η πολυετής αυτή απάτη αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του POLITICO πέρυσι. Στον πυρήνα της υπόθεσης βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κρατικός οργανισμός με πολιτικές διασυνδέσεις που είναι υπεύθυνος για τη διανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της άρσης ασυλίας 13 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την φερόμενη εμπλοκή τους στο σκάνδαλο. Όλοι οι βουλευτές υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους, δηλώνοντας ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους ώστε να καθαρίσουν το όνομά τους, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αβάσιμες.
Διαφθορά ως τρόπος ζωής
Μιλώντας στο ετήσιο Delphi Forum, την Πέμπτη, η Κοβέσι απέρριψε την κριτική των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και υπερασπίστηκε την ομάδα της στην Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι όλος αυτός ο θόρυβος αποτελεί προσπάθεια να μετατοπιστεί η συζήτηση από το πραγματικό ζήτημα», δήλωσε, ενώ ο Γεωργιάδης την παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά. «Το βασικό θέμα εδώ είναι τι πραγματικά συνέβη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ποιος ευθύνεται για τι. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα ακρωνύμιο για διαφθορά, νεποτισμό και πελατειακές σχέσεις… Αυτά ορίζονται ως έγκλημα στο ελληνικό δίκαιο και σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κανείς στον κόσμο δεν θα μας πείσει ότι αυτές οι κατηγορίες αποτελούν μέρος των καθηκόντων των πολιτικών, είτε στην Ελλάδα είτε αλλού στην ΕΕ».
«Έχω κουραστεί να ακούω: “Έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα”. Αλήθεια; Δεν το πιστεύω», συνέχισε, προσθέτοντας ότι λαμβάνει επιστολές υποστήριξης από Έλληνες — μεταξύ αυτών και από μια αγρότισσα που ανέφερε ότι δεν μπορούσε να λάβει επιδοτήσεις επειδή δεν είχε πολιτικές γνωριμίες. «Όταν λαμβάνεις τέτοιου είδους επιστολές, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ο ελληνικός λαός αποδέχεται τη διαφθορά ως τρόπο ζωής».
Η Κοβέσι επιβεβαίωσε ότι η EPPO έχει επίσης λάβει καταγγελίες σχετικά με κατάχρηση κονδυλίων στον τομέα της υγείας.
Απαντώντας σε ανοιχτές απειλές του Γεωργιάδη ότι δεν θα ανανεωθούν οι θητείες ορισμένων εισαγγελέων της στην Αθήνα, που λήγουν σε λίγους μήνες, υποστήριξε ότι τυχόν διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ποιος είναι ο λόγος να μην ανανεωθεί η θητεία τους; … Ποιος έχει συμφέρον να απομακρύνει αυτούς τους εισαγγελείς από τις υποθέσεις και από την EPPO, ενώ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά;»
Ο Γεωργιάδης επιτέθηκε επίσης στην Πόπη Παπανδρέου, μία από τις Ευρωπαίες εισαγγελείς της υπόθεσης, σε συνέντευξή του στο Action24, υποστηρίζοντας ότι «εκβιάζει για να παραταθεί η θητεία της».
Σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων, η Κοβέσι έθεσε το ζήτημα των ανανεώσεων θητείας στο γραφείο της EPPO στην Αθήνα κατά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ωστόσο εκείνος δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος για το θέμα.
Έκκληση για άμεση δράση
Η έρευνα της EPPO που διαβιβάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών, υπουργών και συνεργατών τους, καθώς και αξιωματούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι συνομιλίες φαίνεται να αφορούν αιτήματα πολιτικών για εξυπηρετήσεις στην κατανομή αγροτικών κονδυλίων — καθώς και μια ελαστική προσέγγιση στους ελέγχους — με στόχο την ικανοποίηση σημαντικών εκλογικών βάσεων.
Ο φάκελος που εστάλη στη Βουλή αφορά μόνο φερόμενα εγκλήματα του 2021, ενώ η έρευνα για την περίοδο 2022–2025 συνεχίζεται.
«Η EPPO είναι σεβαστή και κάνει τη δουλειά της, αλλά οι επιλεκτικές διαρροές και οι αποσπασματικές έρευνες δεν δικαιολογούνται», δήλωσε ο Μητσοτάκης στη Βουλή. «Είναι άλλο πράγμα ένας βουλευτής να ενδιαφέρεται για έναν πολίτη που απευθύνεται στο γραφείο του και άλλο όταν αποδεικνύεται εγκληματική πράξη».
Κάλεσε την EPPO να επιταχύνει την έρευνα και ανακοίνωσε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση ταχείας διεκπεραίωσης υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.
Η Κοβέσι αναγνώρισε την ανάγκη για ταχύτητα, αλλά τόνισε ότι οι πόροι της είναι περιορισμένοι, με μόλις έναν αστυνομικό και δύο εισαγγελείς να χειρίζονται την υπόθεση, οι οποίοι πρέπει να εξετάσουν χιλιάδες έγγραφα και να ακούσουν εκατοντάδες υποκλοπές. Πρόσθεσε ότι εξασφάλισε νέα δέσμευση από τις ελληνικές αρχές για ενίσχυση των πόρων στο γραφείο της EPPO στην Αθήνα.
- Διαβάστε από το πρωτότυπο το άρθρο της δημοσιογράφου Nektaria Stamouli του αμερικάνικου περιοδικού Politico, με τίτλο «Greek government picks fight with European prosecutor over huge farm fraud case» και υπότιτλο «The ruling New Democracy party is feeling the heat in a corruption scandal involving hundreds of millions of euros of EU farm funds.», πατώντας ΕΔΩ
