Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκφράζει την πλήρη και αμέριστη στήριξή του στην (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και στους εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑΛ Λαμίας, απέναντι στις αυταρχικές, αντιπαιδαγωγικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που καταγγέλλονται τεκμηριωμένα με σειρά ανακοινώσεων της τοπικής Ένωσης.
Οι καταγγελίες της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας αναδεικνύουν ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο εργασιακό και παιδαγωγικό περιβάλλον, στο οποίο καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαδικασίες, απαξιώνεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων, ασκείται συστηματική πίεση και εκφοβισμός στους εκπαιδευτικούς και αγνοούνται βασικές παιδαγωγικές αρχές προς όφελος μιας στενά διοικητικής και αυταρχικής αντίληψης άσκησης εξουσίας.
Ιδιαίτερα σοβαρό και ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Διευθύντρια του σχολείου επέλεξε την προσφυγή σε αστυνομικές αρχές κατά της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και τη δημόσια κριτική. Τέτοιες ενέργειες συνιστούν ευθεία επίθεση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι πρακτικές αποδυναμώνουν τον συλλογικό χαρακτήρα της σχολικής ζωής και ανοίγουν τον δρόμο σε φαινόμενα αυθαιρεσίας, φόβου και διοικητικού αυταρχισμού.
Τα όσα καταγγέλλονται στο 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας αποτελούν δυστυχώς επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει απερίφραστα:
📍 την προσπάθεια φίμωσης της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας,
📍 την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης,
📍 την καταστρατήγηση των συλλογικών παιδαγωγικών διαδικασιών,
📍 τη δημιουργία τοξικού εργασιακού κλίματος που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την αξιοπρέπεια εκπαιδευτικών και μαθητών.
Καλούμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας να αναλάβουν άμεσα τις θεσμικές τους ευθύνες, να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση της δημοκρατικής και παιδαγωγικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Η ΟΛΜΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και των εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Λαμίας με κάθε συνδικαλιστικό, θεσμικό και νομικό μέσο.
Η φωνή των εκπαιδευτικών δεν φιμώνεται.
Η δημοκρατία στο σχολείο δεν διαπραγματεύεται.