Εκατοντάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Ιράν, ανέφεραν την Κυριακή οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς αναφορές για δραματική κλιμάκωση της χρήσης θανατηφόρας βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας σε συνδυασμό με τον περιορισμό στις επικοινωνίες που επιβλήθηκε από τις αρχές, που αγωνίζονται να περιορίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ ετοιμάζονταν να συζητήσουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών στρατιωτικών επιθέσεων, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα Washington Post.
Το Center for Human Rights in Iran, με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι έλαβε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και αξιόπιστες αναφορές ότι εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τότε που η κυβέρνηση έκλεισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο το βράδυ της Πέμπτης. Το Human Rights Activists News Agency, με έδρα επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι 490 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 28 Δεκεμβρίου.
Ένας ανώτερος Δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα δήλωσε ότι εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε 48 ώρες διαμαρτυριών. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι η εξάπλωση των διαμαρτυριών σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή δυσκόλευε τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για τα θύματα.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει στρατιωτικές επιλογές ως απάντηση στην καταστολή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι αργά το Σάββατο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα ζητήματα. Αξιωματούχοι από τις βασικές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας είχαν προγραμματίσει να ενημερώσουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.
Οι κορυφαίοι διπλωματικοί, στρατιωτικοί και αμυντικοί σύμβουλοι του προέδρου αναμενόταν να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Το Ιράν ατενίζει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ίσως όπως ποτέ άλλοτε», έγραψε ο Τραμπ το Σάββατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν!!!»
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, προειδοποίησε την Κυριακή ότι εάν η χώρα δεχθεί επίθεση θα μπορούσε να χτυπήσει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς.
Σύμφωνα με τον ανώτερο δυτικό αξιωματούχο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διέταξε την καταστολή αφότου οι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει εκφράζοντας οικονομικά παράπονα, άρχισαν να ζητούν αλλαγή καθεστώτος και οι διαδηλώσεις έγιναν πιο βίαιες.
«Αυτό πλέον αφορά αναμφισβήτητα αλλαγή καθεστώτος για πολλούς από τους διαδηλωτές, εξ ου και η κλιμάκωση της βίας από το καθεστώς», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Το καθεστώς κρατιέται ενωμένο προς το παρόν», συνέχισε ο αξιωματούχος, αλλά μόνο με «μαζική βία».
Δείτε βίντεο του Associated Press με σκηνες από τις διαδηλώσεις στο Ιράν
Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, το οποίο συνεργάζεται με ακτιβιστές εντός της χώρας για την καταγραφή της καταστολή, δήλωσε ότι μάρτυρες έχουν αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία ήταν υπερπλήρη, τα αποθέματα αίματος είναι εξαιρετικά χαμηλά, οι σοροί στοιβάζονται και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα με την ώρα». Πολλοί διαδηλωτές έχουν πυροβοληθεί στα μάτια, ανέφερε το κέντρο. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν στο παρελθόν πυροβολήσει διαδηλωτές στα μάτια με μεταλλικά σφαιρίδια και σφαίρες από καουτσούκ. Μάρτυρες ανέφεραν επίσης τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών, στρατιωτικών τυφεκίων και drones παρακολούθησης, ανέφερε το κέντρο.
«Μια σφαγή εκτυλίσσεται», ανέφερε το κέντρο. «Ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες ζωών». Προειδοποίησε ότι η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο κατέστησε την επαλήθευση του αριθμού των νεκρών στις διαδηλώσεις «προς το παρόν αδύνατη».
Το BBC Persian ανέφερε ότι 110 πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην Τεχεράνη και στη βόρεια πόλη Ραστ, σύμφωνα με «ενημερωμένες πηγές» στις εγκαταστάσεις. Άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, τον λαιμό και τα μάτια, δήλωσαν γιατροί στο μέσο.
- Διαβάστε από το πρωτότυπο το άρθρο των δημοσιογράφων Yeganeh Torbati, Susannah George και John Hudson της αμερικάνικης εφημερίδας Washington Post με τίτλο «Hundreds of Iranian protesters feared killed; U.S. considers military strikes» και υπότιτλο «Trump administration national security officials were preparing to meet on potential responses, including a range of military options.», πατώντας ΕΔΩ
