Στις 15:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε το κοινό προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ‘ στη Νίκαια Βιθυνίας.
Οι δυο τους βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκονται τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου, για να τιμήσουν την 1.700η επέτειο από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Οι δύο προκαθήμενοι προσευχήθηκαν μαζί απαγγέλοντας το Σύμβολο της Πίστεως, τστην εξέδρα που είχε στηθεί.

«Ας ακούσουμε όλες τις φωνές των πιστών για ενότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Βαρθολομαίος.
«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι που όλοι σας ανταποκριθήκατε θετικά στην ταπεινή πρόσκλησή μας να τιμήσουμε με αυτό το κοινό προσκύνημα τη μνήμη και την κληρονομιά της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε εδώ, στη Νίκαια, πριν από χίλια επτακόσια χρόνια».
«Παρά τα τόσα που μεσολάβησαν ανά τους αιώνες και όλες τις αναταραχές, τις δυσκολίες και τις διαιρέσεις που έφεραν, προσεγγίζουμε αυτή την ιερή επέτειο με κοινή ευλάβεια και κοινό αίσθημα ελπίδας» είπε ο Πατριάρχης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε συγκεντρωθεί εδώ απλώς για να θυμηθούμε το παρελθόν, αλλά «για να δώσουμε ζωντανή μαρτυρία της ίδιας πίστης που εξέφρασαν οι Πατέρες της Νίκαιας».
«Στη Νίκαια, η ιστορία μαρτυρεί την αιωνιότητα, το γεγονός ότι ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός είναι αληθινός Θεός από αληθινό Θεό, ομοούσιος τω Πατρί. Ενσωματωμένες στο Σύμβολο της Πίστεως της Νικαίας, αυτές οι εκφράσεις αποστάζουν και παρουσιάζουν σε όλους την πίστη των Αποστόλων», τόνισε.
Στέλνοντας μήνυμα ενότητας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Έχοντας την πίστη της Νικαίας να καίει με θέρμη στις καρδιές μας, “ ας τρέξουμε τον αγώνα” της χριστιανικής ενότητας».
Πάπας: Είναι καλή συγκυρία να βρίσκονται όλοι μαζί εν ενότητα
Στην ομιλία του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τη «μεγάλη σοφία και προνοητικότητά» του, καλώντας τους ηγέτες της Εκκλησίας να γιορτάσουν μαζί αυτή τη σημαντική επέτειο.
Ο Πάπας Λέων υπενθύμισε ότι η Σύνοδος της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε το 325 μ.Χ, λέγοντας ότι καλεί όλους τους Χριστιανούς, ακόμη και σήμερα, να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός για εμάς προσωπικά.
«Αυτό το ερώτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Χριστιανούς», είπε, «οι οποίοι κινδυνεύουν να μειώσουν τον Ιησού Χριστό σε ένα είδος χαρισματικού ηγέτη ή υπεράνθρωπου, μια παραποίηση που τελικά οδηγεί σε θλίψη και σύγχυση».
«Αλλά αν ο Θεός δεν έγινε άνθρωπος, πώς μπορούν τα θνητά πλάσματα να συμμετέχουν στην αθάνατη ζωή Του;» αναρωτήθηκε ο Πάπας Λέων.
«Αυτό που διακυβευόταν στη Νίκαια, και διακυβεύεται σήμερα, είναι η πίστη μας στον Θεό που, τον Ιησού Χριστό, που έγινε σαν εμάς για να μας κάνει συμμέτοχους της θείας φύσης».
Ο Πάπας κάλεσε τους χριστιανούς να αγκαλιάσουν αυτόν τον υπάρχοντα δεσμό ενότητας και να προχωρήσουν ακόμη πιο βαθιά στην «προσήλωση στον Λόγο του Θεού που αποκαλύφθηκε στον Ιησού Χριστό, υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, με αμοιβαία αγάπη και διάλογο».
«Ξεπερνώντας τις διαιρέσεις και συμφιλιώνοντας μεταξύ τους, οι χριστιανοί μπορούν να δώσουν πιο αξιόπιστη μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό και την κήρυξή Του για ελπίδα για όλους», είπε.
Ο Πάπας Λέων XIV συνέχισε λέγοντας ότι η χριστιανική ενότητα είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στον κόσμο μας που είναι γεμάτος βία και συγκρούσεις.
«Πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά τη χρήση της θρησκείας για την αιτιολόγηση του πολέμου, της βίας ή οποιασδήποτε μορφής φονταμενταλισμού ή φανατισμού», είπε ο Πάπας. «Αντίθετα, οι δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτοί της αδελφικής συνάντησης, του διαλόγου και της συνεργασίας».
Καταλήγοντας, ο Πάπας Λέων προσευχήθηκε ώστε ο Θεός να βοηθήσει την επέτειο των 1.700 χρόνων από τη Σύνοδο της Νίκαιας να αποφέρει «άφθονους καρπούς συμφιλίωσης, ενότητας και ειρήνης».
Παρόντες στην κοινή προσευχή είναι επικεφαλής και εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών.
Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο Πάπας συναντήθηκε με τη μικρή Καθολική κοινότητα της Τουρκίας.
Η συνάντηση στη Νίκαια -ή Ιζνίκ– αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη με ισχυρούς συμβολισμούς, καθώς η παρουσία εκεί των δύο ηγετών του χριστιανικού κόσμου σηματοδοτεί μια στιγμή σύγκλισης. Το 325 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε στη Νίκαια την 1η Οικουμενική Σύνοδο με στόχο την αντιμετώπιση των αιρέσεων.
Φτάνοντας στην Τουρκία την Πέμπτη, ο Πάπας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο κόσμος μαστίζεται από έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αιματηρών συγκρούσεων.
Η Τουρκία έχει μόνο περίπου 33.000 Καθολικούς σε έναν πληθυσμό περίπου 85 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Βατικανού, αλλά κάποτε ήταν η πατρίδα σημαντικών πρώτων χριστιανών αγίων, όπως οι απόστολοι Φίλιππος, Παύλος και Ιωάννης.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ συνάντησε μερικούς από τους Καθολικούς της Τουρκίας το πρωί της Παρασκευής στον Ναό του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη.
Εν μέσω φωνών «Viva il papa» (Ζήτω ο Πάπας), τους προέτρεψε να μην επιδιώξουν πολιτική επιρροή, αλλά να επικεντρωθούν στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες στην Τουρκία, όπου ζουν σχεδόν 4 εκατομμύρια αλλοδαποί. Περίπου 2,4 εκατομμύρια από αυτούς είναι Σύροι, ενώ πολλοί άλλοι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.
Να τονιστεί ότι ο Πάπας Λέων έχει θέσει τη φροντίδα των μεταναστών ως βασική προτεραιότητα της εξάμηνης παπικής του θητείας, επικρίνοντας συχνά τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Με πληροφορίες από το Reuters, το Greek City Times, Daily Sabah και Associated Press (AP)