Το σκεπτικό της πρότασης ΠΑΣΟΚ για παραπομπή  8 πρόσωπων στην Προανακριτική – Αναλυτική η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

0

Το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του για συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη που κατέθεσε τη Δευτέρα βάζει σε κατάσταση πίεσης την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αφ’ ενός η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη θέτει στο επίκεντρο της τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, μαζί με τους τρεις υφυπουργούς του, Μ. Παπαδόπουλο, Γ. Καράγιαννη και Γ. Κεφαλογιάννη, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ανεβάζοντας τον πολιτικό θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
Απομένει να δούμε την αντίδραση  από το «γαλάζιο» στρατόπεδο και στην στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στην θεσμικά τεκμηριωμένη και στιβαρή, όπως εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη, πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Με την πρότασή του το ΠΑΣΟΚ αποδίδει κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του Κώστα Αχ. Καραμανλή και των υπόλοιπων μελών της “γαλάζιας” πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, εκτιμώντας ότι «τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει -όχι μόνο προφορικά αλλά και εγγράφως- την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν ανατάσσονται οι ζημιές εγκαίρως και πλήρως, ότι δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια και ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σοβαρού ατυχήματος και τιμωρίας της Ελλάδας από την Ε.Ε. Οι σχετικές διαμαρτυρίες είχαν άλλωστε φτάσει μέχρι τη Βουλή κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».
Επιπλέον τονίζει ότι «ήταν ασφαλώς γνωστή υπηρεσιακά στην πολιτική ηγεσία η καθυστέρηση υλοποίησης της 717 και των λοιπών έργων. Επίσης, τα χρόνια που προηγήθηκαν της τραγωδίας η συχνότητα των ατυχημάτων, εκτροχιασμών κ.λπ. είχε αυξηθεί επικίνδυνα και είχαν καταστεί πλέον τα διάφορα συμβάντα στοιχείο της καθημερινότητας. Κακώς αφέθηκε ένα σύστημα τόσο επικίνδυνο και προβληματικό για τους επιβάτες να συνεχίσει να λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας. Έπρεπε να αποτραπεί με άμεσα και επείγοντα μέτρα, ακόμα και με περιορισμό ταχύτητας και δρομολογίων ή και πλήρη διακοπή τους μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του εφέτη ανακριτή Λάρισας, υπήρχε μια σειρά από συστήματα και δικλίδες ασφαλείας που αν λειτουργούσαν, δεν θα μπορούσε να συμβεί το δυστύχημα, ακόμα και με δεδομένη την ενέργεια του σταθμάρχη».
Επίσης η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι «η πρότασή μας δεν αφορά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, αλλά της διακινδύνευσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (291 ΠΚ)». Επεξηγηματικά αναφέρει ότι «αυτό που λέμε με λίγα λόγια είναι ότι η πολιτική ηγεσία, αν και γνώριζε τα προβλήματα και είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους, δεν εμπόδισε, αλλά επέτρεψε και ανέχθηκε την λειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής και γενικά ενός συστήματος μεταφοράς που ήταν ανασφαλή και επικίνδυνα για το επιβατικό κοινό. Η πολιτική ηγεσία αποδέχτηκε τον κίνδυνο, κοντολογίς».
Τέλος αναφέρει ότι τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα τέλεσαν την κακουργηματική αυτή πράξη με ενδεχόμενο δόλο, καθώς «αντιλαμβάνονταν πλήρως και γνώριζαν τις διαταραχές στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και την επικινδυνότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς τους, ήτοι της παράλειψής τους να αποτρέψουν την διατάραξη και τον εξ αυτής κίνδυνο αν και υποχρεούνταν προς τούτο, και, παρά τούτο, αδιαφόρησαν και επέμειναν στην τέλεση της πράξεως τους, ιδίως με τη μη έγκαιρη επέμβασή τους προς επίλυση των ως άνω προβλημάτων (αν και όφειλαν και μπορούσαν να το έχουν πράξει αυτό), αποδεχόμενοι προδήλως άπαντες τους κινδύνους από την ανασφαλή λειτουργία του δικτύου (ιδίως για άνθρωπο) και επιδεικνύοντας αμέλεια ως προς το τελικά επελθόν αποτέλεσμα των 57 ανθρωποκτονιών και πολλών σωματικών βλαβών (καθώς αν είχαν ενδεχόμενο δόλο ως προς αυτές θα στοιχειοθετούνταν πλέον όχι το προτεινόμενο έγκλημα διακινδύνευσης αλλά έγκλημα βλάβης, όπως της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κ.ο.κ., περίπτωση που δεν συνιστά πρότασή μας και που δεν στηρίζεται κατά την κρίση μας στα μέχρι σήμερα τεθέντα υπόψη μας στοιχεία της δικογραφίας)».
Φυσικά και δεν έμειναν εκτός κάδρου της διερεύνησης ούτε οι αρμόδιοι επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Εξηγώντας το γιατί συμπεριλαμβάνεται η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης ως αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και οι υφυπουργοί του Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης, η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερει ότι «η τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης 717 και οι διάφορες προειδοποιήσεις, ή η κατάργηση της δεύτερης θέσης σταθμάρχη κ.λπ. ξεκινούν ήδη από την θητεία Σπίρτζη. Προφανώς υπάρχει η αποσβεστική προθεσμία, όμως η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αρμόδιοι να το κρίνουν και όχι εμείς. Άλλωστε, αν τα πρόσωπα αυτά το επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν τη διερεύνηση της κατηγορίας βάσει του αρ.5 του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, να ελεγχθεί η περίοδος καθηκόντων τους».

Πατήστε εδώ και δείτε αναλυτικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη Σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner