Ο καινούργιος παραλιακός δρόμος στον Ρακοπόταμο που ενώνει τη Λάρισα με τη Μαγνησία κατέρρευσε λίγους μήνες πριν παραδοθεί στην κυκλοφορία, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον υπό κατασκευή παραλιακό δρόμο Αγιοκάμπου – Κεραμιδίου και ειδικότερα στο 12ο χιλιόμετρο Αγιοκάμπου – Κεραμιδίου, λίγο πριν τη θέση “Μεταλλείο”.
Με επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ο κ. εισαγγελέας, ζητά πανεπιστημιακοί του Πολυτεχνείου να διενεργήσουν αυτοψία προκειμένου να συντάξουν πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της καταστροφής του δημοσίου έργου αναφέρει η τοπική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας.
Το έδαφος υποχώρησε σε ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου και μαζί του παρασύρθηκε στο κενό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για την ποιότητα της κατασκευής. Η εξέλιξη προκαλεί μεγάλο προβληματισμό για την πορεία ενός έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2020 επί περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπολογίζονταν τότε ότι θα παραδοθεί σε 2,5 χρόνια, βρίσκεται σήμερα ήδη στο έκτο έτος και έχει προθεσμία περαίωσης, μετά από παράταση που είχε δοθεί πέρσι τέτοια εποχή, στις 30 Ιουλίου.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι δύσκολη, με αρκετές κατολισθήσεις στο παρελθόν, κατολισθήσεις που ακόμη και τώρα στα ολοκληρωμένα τμήματα του δρόμου είναι εμφανείς, με βράχια πεσμένα σε διάφορα σημεία του, με έντονες ρωγμές επί του οδοστρώματος και με την εικόνα των πλαγιών σε ορισμένα έργα αντιστήριξης να μη δίνουν καμία αίσθηση ασφάλειας.
Δημήτρης Κουρέτας: Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο δρόμος δεν έπρεπε να γίνει
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, Μεγάλης Τρίτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ενημέρωσε πως αυτός ο δρόμος δημοπρατήθηκε το 2019 και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 7/8 του 2020 με υποχρεωτική κατασκευή για 2 χρόνια, τα οποία έγιναν 4 χρόνια και τα οποία συνεχώς μετατίθεντο, γιατί δημιουργούνταν προβλήματα στον δρόμο.
«Γιατί δημιουργούνταν προβλήματα; Η μελέτη η οποία εγκρίθηκε με τους περιβαλλοντικούς όρους, έκανε 10 χρόνια να εγκριθεί, από το 2007 μέχρι το 2016. Η μελέτη αυτή έλεγε “βελτίωση υφιστάμενου χωματόδρομου δασικής οδού που δεν εμπίπτει στο εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο των νομών“. Αντί αυτού, το 2019 ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα έργο το οποίο ονομάστηκε “επαρχιακός δρόμος Ρακοποτάμου-Κεραμιδίου“. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: αυτή η μελέτη η οποία πήρε περιβαλλοντικούς όρους σαν δασικός δρόμος, γιατί δεν τηρήθηκε; Οι όροι της είναι για δασικό δρόμο κι όχι για επαρχιακό.”Επομένως, αυτήν τη στιγμή έχουμε διατάξει να γίνει μια καινούργια εμπειρογνωμοσύνη να μας δείξει για ποιον λόγο έγινε αυτό» δήλωσε ο κ. Κουρέτας. «Η αρχική μελέτη ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με το τώρα και θα πρέπει να γίνει μια νέα εμπειρογνωμοσύνη να δούμε τι έγινε τότε, πώς έγινε εκείνη η μελέτη, τι περιελάμβανε και το κυριότερο, υπάρχουν χρήματα για να τελειώσει ο δρόμος; Εγώ δεν έχω. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο δρόμος δεν έπρεπε να γίνει».
Ε. Λιακούλη: Δεν είναι δυνατόν να “βυθίζεται” ένας δρόμος 15 εκ. ευρώ και να μη φταίει κανείς
Η Βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, με αφορμή την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του δρόμου Αγιοκάμπου –Κεραμιδίου στον υπό κατασκευή παραλιακό άξονα Ρακοπόταμος – Κεραμίδι προέβη στην παρακάτω δήλωση
«Παρακολουθούμε εμβρόντητοι μια εξέλιξη μη αναμενόμενη, σε ένα πολυδιαφημισμένο και ακριβό έργο, τον υπό κατασκευή παραλιακό άξονα «Ρακοπόταμος – Κεραμίδι», που ανακοινώθηκε ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε και επρόκειτο μάλιστα να παραδοθεί στα τέλη Ιουλίου του 2025.
Αντί αυτού, ο δρόμος κατέρρευσε !
Το έδαφος κάτω από ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου υποχώρησε και μαζί του παρασύρθηκε στο κενό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Οι εικόνες που ήδη δημοσιεύθηκαν, είναι συγκλονιστικές και δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την ποιότητα της κατασκευής και μεγάλο προβληματισμό για την πορεία ενός πολύ μεγάλου έργου το οποίο δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2020 και σήμερα ήδη βρίσκεται στο έκτο έτος, ενώ έχει προθεσμία περαίωσης, μετά από παράταση που είχε δοθεί πέρυσι τέτοια εποχή, την 30η Ιουλίου 2025.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει συνολικό μήκος περίπου 12,10 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας.
Αυτό που επισημαίνεται από πολλές πλευρές είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή με πολλές κατολισθήσεις, όπου ήδη καθημερινά πέφτουν βράχια σε διάφορα σημεία του και εμφανίζονται ρωγμές στο οδόστρωμα.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν αβίαστα σε ένα εύλογο και σαφές ερώτημα :
Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για αυτό που συμβαίνει; Έχουν γίνει σωστά οι μελέτες, έχουν εκτελεσθεί σωστά τα τμηματικά έργα, με όλες τις προβλεπόμενες από τη μελέτη προδιαγραφές;
Τηρήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις; Έγιναν όλα τα έργα αντιστήριξης και όλα τα τεχνικά βοηθητικά έργα;
Ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όλα όσα έπρεπε να ελεγχθούν, σε κάθε στάδιο του έργου;
Αναζητώνται οι απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν μετά από ενδελεχή έρευνα όλων των αρμοδίων αρχών. Ο δρόμος αυτός, όπως και κάθε δημόσιο έργο, πραγματοποιείται από πόρους που συλλέγονται από τους φορολογούμενους πολίτες και μάλιστα σε πολύ δύσκολους καιρούς. Αυτονόητη η υποχρέωση όλων, να αναζητήσουμε τις απαντήσεις που οφείλονται να δοθούν. Άμεσα!»