Τουρκία: 20 εκατ. ψήφισαν στις εκλογές της αντιπολίτευσης – Οι αντιδράσεις των κομμάτων

0

Η ψηφοφορία στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία ολοκληρώθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν το βράδυ της Κυριακής (23/3), ψήφισαν 20 εκατ. άνθρωποι στη σκιά της φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Cumhuriyet, o Μανσούρ Γιαβάς ανέφερε: «Αν αυτά τα γεγονότα δεν είχαν συμβεί σήμερα, ίσως να μην υπήρχε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Έτσι, όταν διαπράττεις μια παράνομη πράξη, η αντίδραση είναι τεράστια. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για την Τουρκία με πρόωρες εκλογές, διότι το να βάζεις τρικλοποδιές στον αντίπαλό σου δεν είναι κάτι συμβατό με τη δημοκρατία
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στις κάλπες σήμερα και ψήφισαν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Είναι καιρός για πρόωρες εκλογές, γιατί κανένας από αυτούς τους νέους δεν έχει δει άλλη κυβέρνηση από τότε που γεννήθηκαν».

Ο Οζγκιούρ Εζέλ του CHP, στη σημερινή του δήλωση, είχε πει: «Υπάρχει 10 φορές μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις κάλπες της δημόσιας αλληλεγγύης από ό,τι για τις κάλπες των μελών».
Η ψηφοφορία των μη μελών θεωρήθηκε ως δείκτης για το πόση υποστήριξη έχει ο ευρέως δημοφιλής, Εκρέμ Ιμάμογλου, πέρα από τους πιστούς του κόμματος. Μάλιστα, νέα διαδήλωση διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκίας

  • Ο συμπρόεδρος του Κόμματος DEM Τουνκέρ Μπακίρχαν (Tuncer Bakırhan) αντέδρασε στη σύλληψη του İmamoğlu μέσω X.
    Ο Bakırhan είπε, «Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σύλληψη του İmamoğlu για κατασκευασμένους λόγους και λόγους με πολιτικά κίνητρα».
    Ο Συμπρόεδρος του Κόμματος DEM σημείωσε ότι η σύλληψη του Ιμαμόγλου «συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ζημιά στην εσωτερική ειρήνη της Τουρκίας».

  • Ο πρόεδρος του Κόμματος της Πατρίδας Μουχαρέμ Ιντζέ(Muharrem İnce) είπε: «Νομίζουν ότι μπορούν να νικήσουν στο δικαστήριο αυτό που δεν μπόρεσαν να νικήσουν στην κάλπη, ντροπή τους».
  • Ο πρόεδρος του Κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν (Ali Babacan) είπε: «Το μόνο πράγμα που θα επιτύχετε αγνοώντας τις διαδικασίες και τις αρχές της έρευνας, καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και εργαλειοποιώντας το δικαστικό σώμα είναι μια φτωχότερη και πιο δυστυχισμένη Τουρκία
  • Ο πρόεδρος του Μελλοντικού Κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu) αξιολόγησε τη σύλληψη του Ιμαμόγλου ως «αποτέλεσμα πολιτικής μηχανικής και όχι νομικής διαδικασίας».
    Ο Νταβούτογλου είπε, «Η αυταρχική κυβέρνηση, η οποία δεν σηκώνει το δάχτυλο για τις εξαιρετικά προφανείς καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με τους δικούς της υπουργούς, γραφειοκράτες, πολιτικούς και δημάρχους, τιμωρεί όχι μόνο έναν εκλεγμένο δήμαρχο αλλά και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που τον εξέλεξαν».
  • Ο Gültekin Uysal, (Γκιουλτεκίν Ουισάλ) πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε: «Καταστρέψατε έναν αιώνα υλικής συσσώρευσης αυτής της χώρας, δεν θα σας επιτρέψουμε να καταστρέψετε δύο αιώνες προσπαθειών εκδημοκρατισμού».
  • Ο Erkan Baş (Έρκαν Μπας), πρόεδρος του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος (TİP), στη δήλωσή του στο Çağlayan, υποστήριξε ότι η απόφαση είχε σκοπό να εκφοβίσει: «Πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μαζί, πιο αποφασιστικά. Συναντιόμαστε στο Saraçhane το βράδυ
  • Ο Σεϊίτ Ασλάν (Seyit Aslan), πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε: «Το καθήκον όλων των εργατικών και δημοκρατικών δυνάμεων είναι να οργανώσουν έναν ενωμένο αγώνα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας.»
Share.

Comments are closed.