Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) στην τελευταία συνεδρίασή του συζήτησε, για μια ακόμη φορά, για τις συνεχιζόμενες, μεγάλες αδικίες σε βάρος των εκπαιδευτικών στη χώρα μας καθώς και για τα τεράστια προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Το έργο τους, έργο στήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης, των σχολείων και των μαθητών όχι μόνο δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που του αρμόζει αλλά αντίθετα, συχνότατα η Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. τους αντιμετωπίζουν άδικα ακόμα και στους τομείς των εργασιακών δικαιωμάτων και των υπηρεσιακών μεταβολών. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανέρχεται σχετικά με πολύ σοβαρά θέματα που έχει αναδείξει στο πρόσφατο παρελθόν και ιεραρχεί ως εξαιρετικής σημασίας.
1. Για την τρίμηνη άδεια με αποδοχές στους εκπαιδευτικούς που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνο.
Με βάση τον νόμο 3528/2007, άρθρο 53, παράγραφο 1, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 5043/2023, άρθρο 29, προβλέπεται η χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές σε υπαλλήλους του δημοσίου που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνα. Η άδεια αυτή για κάθε παιδί μετά το 3ο μπορεί να δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά, σε τμήματα όχι μικρότερα του ενός μήνα.
Από το 2022 όμως, οι περισσότερες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρνούνται να χορηγήσουν την άδεια αυτή αυτοτελώς, επικαλούμενες την εγκύκλιο με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.69/2013/οικ.13594/26-8-2022 και τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.69/2015/οικ.14695/20-9-2022, καθώς και την άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Απαντούν στους εκπαιδευτικούς ότι η τρίμηνη αυτή άδεια συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνων, η οποία θα πρέπει να λήγει στις 31 Αυγούστου, και ότι για να πάρουν την τρίμηνη άδεια ανατροφής με αποδοχές, πρέπει να πάρουν ένα χρόνο άδεια άνευ αποδοχών.
Ως Δ.Ο.Ε. θεωρούμε απαράδεκτη την κατάργηση, στην ουσία, της τρίμηνης άδειας ανατροφής και απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑι.Θ.Α.:
2. Για την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στις διαδικασίες Κινητικότητας του Δημοσίου.
Με το άρθρο 57 του νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» που ψήφισε η κυβέρνηση, καταργεί το μέχρι τώρα κατοχυρωμένο δικαίωμα των εκπαιδευτικών, να αξιοποιούν τις διαδικασίες της κινητικότητας και με εκούσιο τρόπο να μπορούν να ζητούν απόσπαση ή μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Εξαιρούνται, δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί από το πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Σύστηματος Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.). Η διάταξη βάλλει τους/τις συναδέλφους που είναι ήδη αποσπασμένοι/ες, επί σειρά ετών, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και διαθέτουν γνώση, πολύτιμη εμπειρία σε διοικητικά θέματα αλλά και άλλους που πιθανά επιθυμούν να συνεχίσουν την προσφορά τους ως μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι στερώντας από πολλές υπηρεσίες τη δυνατότητα στελέχωσής τους με μόνιμο, έμπειρο και ήδη καταρτισμένο προσωπικό.
Η διαδικασία αυτή μέχρι και σήμερα τελούσε υπό έγκριση των Κ.Υ.Σ.Π.Ε. & Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.
Η στόχευση της κυβέρνησης να περιστείλει άλλο ένα ακόμα δικαίωμα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, και δη των εκπαιδευτικών, αποκαλύπτεται και από την ίδια την αιτιολογική έκθεση του νόμου: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζεται το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κινητικότητας των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και καταργούνται διατάξεις που ρύθμιζαν ευνοϊκότερα θέματα κινητικότητας υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα”.
Αν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, ας ικανοποιήσουν το χρόνιο αίτημα του οργανωμένου κινήματος των εκπαιδευτικών, για συνολική κάλυψή τους με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι με το γνωστό πρόσχημα του «εξορθολογισμού», να καταφεύγουν σε αυταρχικές και τιμωρητικές πρακτικές, στερώντας από τους/τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα συμμετοχής στην κινητικότητα του δημοσίου. Μια τέτοια πρακτική της κυβέρνησης, του ΥΠ.ΕΣ. και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., δεν μπορεί να είναι ανεκτή από τον κλάδο.
Ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτούμε να επανέλθει το δικαίωμα της μετάταξης σε όλες/όλους τις/τους εκπαιδευτικούς χωρίς περιορισμούς.
3. Για το δικαίωμα μετάθεσης σε όλους ανεξαιρέτως τους/τις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.
Αρκετοί εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 50/1996 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του.
Πρόκειται, κατά βάση, για εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία ή χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αγωγής, καθώς και για εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αντίστοιχα προβλήματα. Με προσωπικές θυσίες, επί δεκαετίες στήριξαν την λειτουργία των σχολείων ως συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί παρ’ όλες τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, αλλά και τις δυσκολίες που τους δημιουργούσε το κράτος λόγω της πολυετούς αδιοριστίας.
Ως νεοδιόριστοι, οι εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών δικαιούνταν απόσπαση κατ’ εξαίρεση. Αυτό, όμως, αποτελούσε ένα ημίμετρο καθώς τους οδηγούσε κάθε χρόνο και σε διαφορετική σχολική μονάδα, δημιουργούσε προβλήματα στην επαγγελματική τους απόδοση, αλλά και προβλήματα στη διοίκηση η οποία έπρεπε να τους επανατοποθετεί. Με το αρ.17 παρ.5 του ν.5128/2024 ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες λογίζεται πλέον ως χρόνος υπηρέτησης της οργανικής και υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.
Με την υπ. αριθμ. 94121/Ε2/21-08-2024 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. όμως, αναφέρεται ότι οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025. Αυτό σημαίνει πως οι νεοδιόριστοι των προηγούμενων ετών είναι καταδικασμένοι να παίρνουν αποσπάσεις για πάντα με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ένα τέτοιο καθεστώς ομηρείας κατά το οποίο αντιμετωπίζονται ανόμοια όμοιες περιπτώσεις δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και έρχεται σε σύγκρουση με όλη την λογική του εν λόγω νομοθετήματος η οποία καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεσή του.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανέρχεται για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, απαιτώντας από την κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς των προηγούμενων ετών να θεμελιώσουν το δικαίωμα μετάθεσης.
4. Για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου πραγματοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών καθώς και της εκπροσώπησής τους σε όλες τις υπηρεσιακές διαδικασίες από τους αιρετούς του κλάδου.
Σε συνέχεια και σύνδεση με όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται η άμεση αναμόρφωση του παρωχημένου νομοθετικού πλαισίου το οποίο διέπει την πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, κάτι που συνδέεται με το επίπεδο ποιότητας της καθημερινότητάς τους και της προσφοράς του πολύτιμου έργου τους στις σχολικές μονάδες.
Πολλά από τα ζητήματα που άπτονται του θέματος (π.χ. συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών) έχουν ήδη τεθεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στο κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το οποίο από τον Νοέμβριο του 2023 έχει κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς.
Στην Ολομέλεια των αιρετών που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024 στην Αθήνα κατατέθηκε σειρά προτάσεων επί του θέματος, οι οποίες και αποτελέσαν τον κορμό μιας πρότασης – απόφασης της 93ης Γ.Σ. η οποία, όμως, δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί.
Παράλληλα, είναι απαραίτητο, να προβάλλουμε την ανάγκη της γνήσιας εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών από τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια έτσι ώστε να προασπίζονται τα δίκαια αιτήματά τους, κάτι το οποίο καταστρατηγείται μέσω συγκεντρωτικών τρόπων λειτουργίας (π.χ. τοποθέτηση αναπληρωτών απευθείας από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και όχι από τα Π.Υ.Σ.Π.Ε.), μέσω των διαφοροποιημένων τρόπων λειτουργίας για τα όμοια ζητήματα ανά Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. αλλά ακόμη και του αποκλεισμού των αιρετών από σημαντικές διαδικασίες μέσω πολιτικών αποφάσεων, όπως αυτής της αποπομπής τους από τα πειθαρχικά συμβούλια ή ο αποκλεισμός τους από τις διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης). Απαιτείται η ενίσχυση του ρόλου των αιρετών ως εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.
Διεκδικούμε:
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, όπως και για το σύνολο των εργασιακών, οικονομικών και καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και οι Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα δυναμώνουμε τον αγώνα και την συλλογική μας διεκδίκηση.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή και για τα παραπάνω ζητήματα στην Πανελλαδική συγκέντρωση το Σάββατο 29 Μαρτίου και στην πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Έχουν περάσει επτά χρόνια από τη θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο (Ν. 4521,…
Με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με την παράταξη…
Η σχέση μας με τα μαθήματα της εκπαίδευσης είναι κάπως ιδιότυπη. Είναι μια σχέση θεσμική,…
Καθοριστική για τον άνθρωπο μπορεί να αποδειχθεί μια νέα ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες σχετικά με…
Η Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια του 33ου Money Show, διοργάνωσε…
Από το περιοδικό «Αθηνόραμα» απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, Η…