Αθήνα: Το «Δέντρο των Ψυχών» για τα θύματα των Τέμπων – Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου

0

Το κλίμα συγκίνησης κυριάρχησε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «το Δέντρο των Ψυχών – Η Αρχή» στο πάρκο Ερμού και Πειραιώς (απέναντι από την Τεχνόπολη), εις μνήμην των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Μάλιστα, η εκδήλωση έγινε ένα 24ωρο μετά από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

Το Μνημείο εμπνεύστηκε η καλλιτέχνης Μαρία Μανδάκη -που καταχειροκροτήθηκε στην παρουσίαση- ενώ η αρχική ιδέα και η υλοποίησή του είναι του Γιώργου και Γιάννη Σαντεξή (Δια Πυρός και Σιδήρου Ι.Κ.Ε). Η εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» γονείς και συγγενείς θυμάτων, ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ο οποίος δήλωσε: «Εδώ, απέναντι από την Τεχνόπολη, το νεανικό στέκι της πόλης, θέλουμε αυτό το Μνημείο να είναι υπόμνηση της τραγωδίας και της οδύνης, και το πότισμα της  ευθύνης και της ελπίδας. Να θυμίζει στους εκάστοτε κυβερνώντες, ότι η προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι τυχαίο γεγονός, είναι καθημερινός αγώνας με αφοσίωση και σοβαρότητα. Να κινητοποιεί τον κάθε πολίτη, να μην παραιτείται από  το δικαίωμα για καλύτερη  ζωή, με ασφάλεια. Να αφυπνίζει την κοινωνία, θυμίζοντάς της, ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη,  δεν είναι αυτονόητες παροχές, αλλά αξίες που οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα. Το “Δέντρο των Ψυχών”, θα είναι πάντα εδώ, για να μας υπενθυμίζει το καθήκον να ανοίξουμε καινούργιο δρόμο ελπίδας, να αλλάξουμε τα πράγματα. Τίποτα δεν μπορεί να θολώσει το μήνυμα. Δικαιοσύνη, Αλήθεια, Ποτέ Ξανά. Για να χτυπάει το τηλέφωνο και τα παιδιά μας να λένε: “Μάνα έφτασα. Είμαι καλά. Μην ανησυχείς”».

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή, Ηλίας Παπαγγελής. «Είμαι ο πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή που σκοτώθηκε στα Τέμπη σε ηλικία 18 χρόνων από την κρατική προχειρότητα, την κρατική αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, κι από τη λύσσα για τα κέρδη των εταιρειών. Αυτά σκότωσαν το παιδί μου. Αυτό το μνημείο πρέπει να σκέφτονται όλοι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης. Για να ξέρουν ότι με τις πράξεις τους και τις αποφάσεις τους επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ποτέ ξανά Τέμπη» είπε ο κ. Παπαγγελής
Συνέχισε ο Παύλος Ασλανίδης ο οποίος τόνισε ότι η απαρχή για τη δημιουργία του μνημείου έγινε πέρυσι όταν «κάποιοι θρασύδειλοι έστειλαν κάποιους και έσβησαν τα ονόματα των δολοφονημένων μπροστά στη Βουλή (σ.σ.: ήταν τα ονόματα που έχουν γραφτεί με κόκκινη μπογιά). Το πρωί με πήρε ο δήμαρχος, ήξερα ότι δεν ήταν δική του εντολή, μου ζήτησε συγγνώμη για ό,τι έγινε και υποσχέθηκε για ένα μνημείο κάτω στην Αθήνα. Τον ευχαριστώ πολύ που τήρησε την υπόσχεσή του» ανέφερε ο κ. Ασλανίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, πατέρας του Δημήτρη που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, σε ηλικία 26 ετών.
Κλείνοντας ο κ. Ασλανίδης είπε: «Εχθές εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη να ζητήσουν την τιμωρία των ενόχων. Κρατικές δολοφονίες τα Τέμπη, στη Μάνδρα, στο Μάτι, δεν πληρώνει κανένας από τους πολιτικούς, τους προφυλάσσει το Σύνταγμα. Όλοι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσει η ατιμωρησία των πολιτικών, να αποκτήσουμε κράτος δικαίου και να σταματήσουμε να φτιάχνουμε μνημεία για δολοφονημένους ανθρώπους»

Συνέχισε η κυρία Μιρέλα Ρούτση δήλωσε: «Η μνήμη των θυμάτων των Τεμπών θα ζει σε κάθε πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Το Δέντρο αυτό θα αντέχει και θα μας θυμίζει ότι το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ενωμένοι. Να παραμείνουμε άνθρωποι ως το τέλος».

Και ο κ. Βασίλης Χατζηχαραλάμπους σημείωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους καλλιτέχνες που μας χάρισαν αυτό το πολύ ωραίο έργο, και επίσης να ευχαριστήσουμε και τον κ. Δήμαρχο που μας πρόσφερε το χώρο για να τοποθετηθεί».

Τέλος η κ. Μαρία Μανδάκη, εικαστικός η οποία εμπνεύστηκε το έργο, τόνισε: «Είμαστε μπροστά σε ένα μνημείο κατάθεσης ψυχής. Φτερουγίζουν στα κλαδιά οι 57 ψυχές των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας που ενώνονται με αυτές των συγγενών και του Έθνους. Γιατί εδώ και 2 χρόνια όλοι εμείς γίναμε μια ψυχή που θρηνεί και μια φωνή που ζητά Δικαιοσύνη».

Και ο κ. Ιωάννης Σαντεξής, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα και υλοποίησε το έργο, επεσήμανε: «Τα παιδιά σας έγιναν παιδιά μας, και οι συγγενείς σας συγγενείς μας. Φυτέψαμε σήμερα ένα δέντρο για να ξαναφέρουμε το οξυγόνο που τόσο μας λείπει, για να μην ξεχάσουμε τα 57 θύματα και τους τραυματίες των Τεμπών».

«Το Δέντρο των Ψυχών – Η Αρχή» απεικονίζει ένα δέντρο με 57 ρίζες που καταλήγουν σε ισάριθμα κλαδιά, πάνω στα οποία βρίσκονται 57 πουλιά. Κάθε πουλί συμβολίζει μια από τις 57 ψυχές που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στα φτερά τους, έχουν χαραχτεί τα μικρά ονόματα και οι ηλικίες των θυμάτων.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner