Παύλος Χρηστίδης: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ξανά σύμβολο ευημερίας για όλους

0

Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2025, στις Βρυξέλλες, έδωσε το παρών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της Βουλής που μετέβη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών ήταν η Σταθερότητα, ο Οικονομικός Συντονισμός και η Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Παύλος Χρηστίδης συμμετείχε στη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, Πρέσβυ κ. Ιωάννη Βράιλα, ενώ στη συνέχεια έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) που είχε στην ατζέντα της την «αξιολόγηση της προόδου στα κοινωνικά δικαιώματα στην ΕΕ στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής διακυβέρνησης» και τη «γεφύρωση των κενών ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων: πώς να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ των εθνικών προϋπολογισμών και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου μετά το 2027».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε ενεργά στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως αρμόδιος Τομεάρχης του Κινήματος, ανταλλάσσοντας απόψεις με τα μέλη των Κοινοβουλίων των άλλων χωρών, πρώτον, για το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και της αγοράς εργασίας με έμφαση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας και δεύτερον, για τον ρόλο των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης στο αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, παρακολούθησε την παρουσίαση της πολυσέλιδης έκθεσης του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του για την τεχνητή νοημοσύνη και την αγορά εργασίας, τόνισε ότι «η προστασία των εργαζομένων στην εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί έναν μεγάλο συνδυασμό και πολιτικών και στρατηγικών επιλογών που θα διασφαλίσουν ότι τα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη θα κατανέμονται δίκαια και ταυτόχρονα ότι θα προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα ενισχύονται και οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές των μικρότερων ή μεγαλύτερων κοινοτήτων». 

Στάθηκε, δε, στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με το κομμάτι της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εργασίας και να επηρεάσει τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ως προς αυτό επεσήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε τι κόστος έχει αυτό. Διότι βλέπουμε ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις μεταβάσεις που γίνονται πολύ γρήγορα, αυτό αφήνει πίσω όλο και περισσότερους ανθρώπους, μεγαλώνοντας διαρκώς τις ανισότητες και αυτό πρέπει να αποτελεί και έναν στόχο να αντιμετωπιστεί για να ανταποκριθούν νέοι και παλαιότεροι εργαζόμενοι στις απαιτήσεις της αγοράς».

Έθεσε ως κρίσιμα τα ζητήματα της ασφάλειας και της ηθικής που προκύπτουν σημειώνοντας ότι «η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενθαρρύνει μια ανάπτυξη ηθικής που ευνοεί τις κοινωνικές αξίες, την υπεύθυνη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και “χτυπά” μια σύγχρονη εικόνα τεχνητής ολιγαρχίας, η οποία φαίνεται να αναπτύσσεται και η οποία δημιουργεί μια σειρά μεγάλων ζητημάτων και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία μας». 

Ο Παύλος Χρηστίδης έλαβε τον λόγο, στη συνέχεια, σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται για το αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία χαρακτήρισε «πολυδιάστατη». Ως βασική αρχή έθεσε το γεγονός ότι η οικονομία πρέπει να διασφαλίζει κοινωνική συνοχή, δίκαιη ανάπτυξη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης στο νέο αυτό πλαίσιο, πέρα από δημοσιονομικών δεικτών και κοινωνικών. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθεκτικές οικονομίες εάν το κοινωνικό κράτος αποδυναμώνεται, εάν οι ανισότητες διευρύνονται και η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και επισφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη, όπου οι πολιτικές απασχόλησης δεν θα θυσιάζονται στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η πρόσφατη εμπειρία της οικονομικής κρίσης και η πανδημία ανέδειξαν την ανάγκη για ισχυρότερα δίχτυα κοινωνικής προστασίας, αλλά και για επενδύσεις στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Η κοινωνική σύγκλιση, κατέληξε, πρέπει να είναι βασικός στόχος της οικονομικής διακυβέρνησης. «Χρειάζεται ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της φτώχειας, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την προώθηση της ισότητας. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ξανά σύμβολο ευημερίας για όλους».

Share.

Comments are closed.