Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βακτηρίων του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί ραγδαία ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και οι ειδικοί αναζητούν τις κρύβεται πίσω από τις νέες διαγνώσεις.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσαν ότι άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από βακτήρια κατά 20%. Οι ερευνητές μελέτησαν όγκους του παχέος εντέρου που σχετίζονται με ένα βακτήριο που ονομάζεται “Bifidobacterium”, έναν τύπο βακτηρίου που κανονικά βοηθά στην πέψη των φυτικών ινών και στην προστασία από λοιμώξεις (τα μπιφιδοβακτήρια ανήκουν σε μια ομάδα βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο πεπτικό μας και είναι μια από τις κύριες κατηγορίες των λεγόμενων καλών βακτηρίων).
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υγιή βακτήρια, όπως το Bifidobacterium, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από βακτήρια.
Η μελέτη, των ερευνητών Karin B Michels, Walter C Willett, Rita Vaidya, Xuehong Zhang και Edward Giovannucci με τίτλο «Yogurt consumption and colorectal cancer incidence and mortality in the Nurses’ Health Study and the Health Professionals Follow-Up Study», που βρίσκεται δημοσιευμένη στη διαδικτυακή βιβλιογραφική βάση δεδομένων ScienceDirect, ανέλυσε ιατρικά δεδομένα 83.054 γυναικών (μέση ηλικία κατά την έναρξη, 45,7 έτη) και 43.269 ανδρών (μέση ηλικία κατά την έναρξη, 52,3 έτη) από τις βάσεις δεδομένων Nurses Health Study (NHS) και Health Professionals Follow–Up Study (HPFS).
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού μερίδων γιαουρτιού που κατανάλωναν κάθε εβδομάδα. Η ομάδα βρήκε ότι 2.666 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου και πήραν δείγματα ιστών για να αναζητήσουν βακτήρια. Συνολικά, κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες για βακτήρια σε 1.121 περιπτώσεις. Από αυτές τις 1.121 περιπτώσεις, το 31% των όγκων (346) ήταν θετικό για Bifidobacterium.
Η κατανάλωση γιαουρτιού δεν επηρέασε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν σχετίζεται με βακτήρια. Ωστόσο, η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που σχετίζεται με Bifidobacterium κατά 20%.