Η φωτογράφος – συγγραφέας Όλγα Μπακοπούλου παρουσιάζει, με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, την έκθεση «In Βetween» στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Δαναΐδων & Αντιγόνης), από 8 έως 13 Φεβρουαρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, 7μμ, παρουσία της φωτογράφου.
Η έκθεση, με αφορμή τη φωτογραφική διερεύνηση του θεσμού της οικογένειας, προσεγγίζει το θέμα της υιοθεσίας, μέσα από τη φωτογράφιση μιας υιοθετημένης, η οποία σε μία κατάθεση ψυχής, μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία.
Από την καλλιτεχνική συνάντηση αναδύθηκαν συνειδητές και ασυνείδητες βιωματικές προεκτάσεις, αμφότερα στο φωτογραφιζόμενο υποκείμενο και στη φωτογράφο, που αποτελούν την προέκταση της «συνομιλίας» τους, σε μία μυσταγωγική δημιουργία τέχνης και εαυτού. Οι φωτογραφίες πλαισιώνονται από ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα της κ. Μαρκογιαννοπούλου, κομμάτια μνήμης και ψηλάφησης του παρελθόντος, συνθέτοντας μια εικαστική εγκατάσταση που λειτουργεί ως αναπόσπαστο στοιχείο της έκθεσης.
Workshop βιογραφικής φωτογραφίας
Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το workshop βιογραφικής φωτογραφίας «Υιοθετημένες υπάρξεις», στις 9/2/2025, 11.00 – 14.00, από τον ερευνητή του φωτογραφικού μέσου κ. Βασίλη Κάντα.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Απαιτείται ωστόσο έγκαιρη κράτηση θέσης στο (vaskantasdiek@gmail.com) έως 31/01/2025. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Περιλαμβάνει λήψη μικρού αριθμού φωτογραφιών (κατόπιν οδηγιών που θα λάβουν οι συμμετέχοντες) ενός επιλεγμένου -άψυχου και εύκολα μεταφερόμενου- αντικειμένου την εβδομάδα πριν την συνάντηση, οι οποίες θα συζητηθούν στο εργαστήριο. Επίσης, παράθεση του αντικειμένου στο χώρο του εργαστηρίου, ώστε να τεθεί εκ νέου προς φωτογράφιση στην δια ζώσης συνάντηση, συσχετιζόμενο αυτή τη φορά με κάποιον άλλον συμμετέχοντα στο εργαστήριο.
Σύντομα βιογραφικά της Όλγας Μπακοπούλου και του Βασίλη Κάντα.
Η Όλγα Μπακοπούλου είναι φωτογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Αγγλική Φιλολογία στο Deere – The American College of Greece. Φωτογραφία στη Focus School of Photography και έκανε μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Έχει πιστοποιήσεις σε θεωρητικά μαθήματα φωτογραφίας και video art από το ΕΚΠΑ.
Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων, του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Σωματίου PEN και μέλος του Δικτύου Ελληνίδων συγγραφέων «Η Φωνή της». Έχει συμμετάσχει σε Κριτικές Επιτροπές διαγωνισμών σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους.
Το 2017 ίδρυσε την οπτικοακουστική εταιρεία Photolexi.
Έχει διακριθεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Το 2023 διακρίθηκε για το έργο της «εν ομονοία» στον 28ο Διαγωνισμό Διαποράματος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.
Έχει γράψει σενάρια και έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο, για την τηλεοπτική σειρά «Από το Μικρό στο Μεγάλο», όπως και για διαφημιστικά video.
Το σενάριά της «Μια ανάσα πριν» και «Γειά χαρά…Φίλε» έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς σεναρίου.
Στο πλαίσιο της συγγραφικής της δραστηριότητας έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Μια Ανάσα Πριν» (2015, Μomentum) και «Lipstick» (2021, Δωδώνη). Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Το 2023 συμμετείχε στον συλλογικό τόμο διηγημάτων «Η Φωνή της» (Καστανιώτης).
O Βασίλης Κάντας είναι ερευνητής του φωτογραφικού μέσου. Διδάσκει αντικείμενα σχετικά με την πρόσληψη εικόνων από το 2010. Αυτήν την εποχή συνεργάζεται με το τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών τεχνών του ΠαΔΑ και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, όπου επίσης επιμελείται το e-learning πρόγραμμα «Φωτογραφία: Θεωρητικές προσεγγίσεις και προσωπικό ύφος». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόσληψη της φωτογραφικής εικόνας, πειραματικές μεθόδους λήψης φωτογραφιών μέσω υιοθέτησης συνθήκης, τη φιλοσοφία του υπόρρητου και την ενσώματη συναντίληψη.
Υποστηρίζει φωτογράφους στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη φωτογραφικών έργων. Συνεχίζει να εκπαιδεύεται σε μεθόδους δημιουργικής πρακτικής από διαφορετικά πεδία (θεραπευτικές τέχνες, σωματικό θέατρο, προσοπωκεντρική ψυχοθεραπεία, δημιουργική γραφή, ποιοτικής έρευνας μέτρηση της εμπειρίας κ.α.) χρησιμοποιώντας τες προς σχεδιασμό πειραματικών μεθόδων λήψης φωτογραφιών. Η παρουσίαση Syn-photο της διδακτικής του τακτικής στο 2nd International Therapeutic Photography Symposium 2024, συμπυκνώνει την τρέχουσα σκέψη του στο πεδίo της φωτογραφικής πρακτικής ως προσωπική έκφραση.
Εκθέτει τις εικόνες του από το 2001. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές όπως του Kiyosato Museum of Photographic Arts. Χρησιμοποιεί το instagram προφίλ vassilisfoto ως πρόχειρο σημειωματάριό του μα και ως τρόπο άμεσης ανάδρασης των θεατών, στις οπτικοποιημένες του αποκρίσεις σε επιλεγμένα συμβάντα, απ’ όσα συναντά στην καθημερινότητά του.