Ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης της Azerbaijan Airlines κοντά στο Ακτάου (Aktau) του Καζακστάν (Kazakhstan), επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν στο Euronews στις 26 Δεκεμβρίου.
Το αεροπλάνο, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μπακού προς το Γκρόζνι, μετέφερε 67 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 42 πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, 16 Ρώσους, έξι Καζάκους και τρεις Κιργιζίους πολίτες. Τριάντα οκτώ άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ότι είναι νεκροί.
The final moments of the Azerbaijan Airlines plane before its crash in Kazakhstan were captured by a passenger onboard.
Aftermath also included in the footage. pic.twitter.com/nCRozjdoUY— Clash Report (@clashreport) December 25, 2024
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας Pantsir-S, ανέφερε το πρακτορείο AnewZ που εδρεύει στο Μπακού, επικαλούμενο επίσημες κυβερνητικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν.
Breaking News: Preliminary Investigation Confirms Russian Missile Over Grozny Caused Aktau Crash.https://t.co/zZnz9xav84#AZAL #Kazakhstan #PlaneCrash #AzerbaijanAirlines #KazakhstanPlaneCrash #AZALPlaneCrash pic.twitter.com/vLSWbZZW6T
— AnewZ (@Anewz_tv) December 26, 2024
Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου από τη ρωσική πλευρά, το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους του Αζερμπαϊτζάν παρέλυσε τελείως. Με αυτή την περίσταση το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στον ρωσικό εναέριο χώρο και αποκαταστάθηκε μόνο στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας (Caspian Sea).
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρωσικές πηγές, την ώρα της πτήσης πάνω από το έδαφος της Τσετσενίας, ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας επιχείρησαν να καταρρίψουν ουκρανικά UAV. Έτσι, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Χαμζάτ Καντίροφ (Khamzat Kadyrov), επιβεβαίωσε το γεγονός της επίθεσης με drone στο Γκρόζνι το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ρωσική πλευρά ήταν υποχρεωμένη να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε πολιτικά αεροσκάφη, κάτι που όμως δεν έγινε.
Όπως είναι γνωστό, το αεροδρόμιο του Γκρόζνι δεν έδωσε άδεια για την προσγείωση του αεροπλάνου. Επιπλέον, αυτή η πτήση δεν έλαβε επίσης άδεια προσγείωσης στα αεροδρόμια της Makhachkala και του Mineralnye Vody. Στο αποπροσανατολισμένο πλήρωμα της πτήσης, προτάθηκε να προσγειωθεί στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν. Προφανώς, αυτή η σύσταση δόθηκε για έναν σκοπό: για να πέσει το αεροπλάνο στην Κασπία Θάλασσα και όλοι οι μάρτυρες να σκοτωθούν καθώς το αεροπλάνο θα βυθιζόταν.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία, αυτή θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία που οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν εμπορικό αεροσκάφος μετά τη συντριβή MH17 στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά, μεταξύ των θυμάτων είναι και Ρώσοι πολίτες, καθώς και από γειτονικές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας (Rosaviatsiya) απέδωσε αρχικά τη συντριβή σε σύγκρουση με ένα κοπάδι πουλιών, με αποτέλεσμα ο πιλότος να επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση.
Το μαύρο κουτί από το σημείο της συντριβής έχει βρεθελι και τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι η ανάλυσή του θα είναι κρίσιμη για την επιβεβαίωση των γεγονότων που οδήγησαν στη συντριβή.
Με πληροφορίες από: την ιστοσελίδα του euronews.com, την ιστοσελίδα του Καζακστάν report.az, την ουκρανικής εφημερίδας kyivindependent.com και το πρακτορείο του Μπακού AnewZ