Categories: Διεθνή

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διορίζει τη νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να αποφύγει νέα ψηφοφορία δυσπιστίας

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνησή του –την τέταρτη της χώρας από την αρχή του έτους– με την ελπίδα ότι η κυβέρνησή του θα μπορέσει να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από ένα σκληρά διχασμένο κοινοβούλιο.

Υπάρχει ένας συνδυασμός παλαιών και νέων στην κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού, που περιλαμβάνει αρκετά γνωστά πρόσωπα: ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης. Η πρώην πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, τεχνοκράτης, επιστρέφει στην κυβέρνηση ως υπουργός Παιδείας, ενώ ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Μανουέλ Βαλς – που υπηρέτησε υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο δεξιός Μπρούνο Ρετάιγ διορίστηκε εκ νέου υπουργός Εσωτερικών. Ο Ερίκ Λόμπαρντ, πρώην τραπεζίτης, θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομίας, ενώ ο Σεμπαστιέν Λεκορνύ θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας και η Ρασιντά Ντατί ως υπουργός Πολιτισμού.

Με πολλές κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες να ανυπομονούν για τις προεδρικές εκλογές του 2027 και να διστάζουν να στοιχηματίσουν τις πιθανότητές τους σε μια κυβέρνηση που είναι πιθανό να πέσει εντός εβδομάδων ή να παραλύσει έως ότου διεξαχθούν νέες γενικές εκλογές το επόμενο καλοκαίρι, ο Μπαϊρού – διορισμένος από τον Εμμανουέλ Μακρόν 10 ημέρες πριν – αγωνίστηκε να βρει αυτούς που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στην κυβέρνησή του.

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, άντεξε μόλις 90 ημέρες πριν ανατραπεί η κυβέρνησή του με ψήφο δυσπιστίας.

Ο Μπαϊρού, ένας κεντρώος, είχε υποσχεθεί να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικών συμφερόντων» σε όλο το μεσαίο πολιτικό έδαφος, αποκλείοντας την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και τη ακροαριστερή La France Insoumise (LFI), ου Ζαν Λίνκ Μελανσόν. Τελικά, η διοίκηση του Μπαϊρού, όπως και του Μπαρνιέ πριν από αυτήν, έγειρε στη συντηρητική δεξιά. Η κυβέρνηση του Μακρόν έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία αφού προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, αφού η ακροδεξιά σημείωσε ιστορικά κέρδη στις ευρωεκλογές.

Η κίνηση, ωστόσο, απέτυχε αφήνοντας τη γαλλική Εθνική Συνέλευση χωρισμένη σε τρεις περίπου ίσες ομάδες – την αριστερή, το κέντρο και τη δεξιά – καμία από τις οποίες δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα της κυβέρνησης θα είναι να καταρτίσει ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το τέλος του έτους, πολύ πάνω από το 3% του ΑΕΠ που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση των κρατών μελών.

Ο Μπαρνιέ προώθησε ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό στις αρχές Δεκεμβρίου χρησιμοποιώντας την αμφιλεγόμενη συνταγματική ρήτρα που ονομάζεται 49,3, αλλά η νομοθεσία απορρίφθηκε αφού η κυβέρνησή του έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπαϊρού, αρχηγός του κεντρώου κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem), είπε ότι ελπίζει να παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι θα διεξαγάγει τον «ευρύτερο δυνατό διάλογο» εκ των προτέρων. Υποσχέθηκε να μην χρησιμοποιήσει το αμφιλεγόμενο συνταγματικό άρθρο 49.3 για να τον προωθήσει χωρίς συζήτηση, εκτός εάν «μπλοκαριστεί πλήρως». Είπε ότι δεν είναι υπέρ των νέων φόρων στις επιχειρήσεις, αλλά κατανοεί ότι το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με περικοπές δαπανών.

Σε συνέντευξή του στο BFMTV, ο Μπαϊρού αρνήθηκε ότι η Λεπέν είχε οποιαδήποτε επιρροή στους υπουργικούς διορισμούς του, όπως ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έχει περιγράψει τη νέα κυβέρνηση ως «διατηρούμενη υπέρ και από την ακροδεξιά». Ο Ολιβιέ Φορ, ο γενικός γραμματέας του PS, είπε ότι «δεν μπορούσε να βρει λόγο να μην μεμφθεί» την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τη φτώχεια αυτού που προτείνεται», είπε ο Φορ και συνέχισε «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξυπνήσει και να καταλάβει τι παίζει».

Ιδιαίτερα ο διορισμός του Μανουέλ Βαλς θεωρείται «πρόκληση» για την αριστερά, αλλά ο Μπαϊρού είπε: «Έχει λίγο προσωπικότητα καμικάζι. Μου αρέσει μια τολμηρή προσωπικότητα, αυτοί που δέχονται να ρισκάρουν. Είναι κάποιος για τον οποίο τρέφω εκτίμηση».

Το γαλλικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε διακοπή έως τις 13 Ιανουαρίου. Ο Μπαϊρού είπε ότι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιανουαρίου και θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στις 14 Ιανουαρίου.

Η LFI (Μελανσόν) είπε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μετά τη δήλωση του Μπαϊρού, την οποία θα ψηφίσει η Εθνική Συνέλευση εντός 48 ωρών και αν τα καταφέρει, τότε η κυβέρνηση θα πέσει και πάλι.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βριλήσσια: Εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων αύριο Κυριακή 27/4

Tην Κυριακή 27 Απριλίου 2025 o Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του…

7 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν για το κοινό το Πάρκο Τσέπης και η Παιδική Χαρά στα Πευκάκια

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Πάρκο Τσέπης στην πλατεία Ρίτσου στα Πευκάκια οπότε και αναμένεται περίπου…

7 ώρες ago

ΟΛΜΕ: 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), στην οποία συμμετέχουν 86 κατά τόπους Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης…

7 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Στις 8 Μαΐου ξεκινούν οι αιτήσεις εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς

Aπό 8-31 Μαΐου οι αιτήσεις εγγραφών/επανεγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βριλησσίων για το σχολικό…

8 ώρες ago

Πρωτομαγιά 2025 στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Η Πρωτομαγιά πλησιάζει και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει μια γιορτή με τραγούδι, χορό,…

21 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης: Η αριθμητική του Πρωθυπουργού θυμίζει δημιουργική λογιστική

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Βουλευτή Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την…

22 ώρες ago