Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε χθες την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ίδρυση και λειτουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας
Η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει τη λειτουργία 22 νέων σχολείων (11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια), τα οποία θα λειτουργήσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.
Σε αυτά τα σχολεία, όπου θα φοιτήσουν περίπου 6.000 μαθητές και μαθήτριες και το Ίδρυμα Ωνάση θα αναλάβει την ανακαίνιση των κτιρίων, ενώ για τη λειτουργία τους θα συσταθεί Διοικούσα Επιτροπή με πλειοψηφία του Δημοσίου.
Θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με στόχο την εισαγωγή και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών. Τον Σεπτέμβριο του 2025 ξεκινούν τη λειτουργία τους τα πρώτα 6 Γυμνάσια και 6 Λύκεια και τον Σεπτέμβριο του 2026 ανοίγουν άλλα 5 Γυμνάσια και 5 Λύκεια.
Τα συγκεκριμένα σχολεία θα υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται από όσους ήδη υπηρετούν στα δημόσια σχολεία, με την ίδια διαδικασία που επιλέγονται και οι εκπαιδευτικοί στα πρότυπα σχολεία.
Το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τους μισθούς των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού, όπως ισχύει για όλα τα δημόσια σχολεία.
Το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει την ανακαίνιση των σχολείων έως του ποσού του 1 εκατ. ευρώ για κάθε σχολική μονάδα, ενώ θα χορηγεί υποτροφίες, θα συνεισφέρει στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα έως και 500.000 ευρώ το έτος ανά σχολείο.
Οι μαθήτριες και μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις στην 1η Γυμνασίου, όπως συμβαίνει στα πρότυπα. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται για την εισαγωγή τους στην 1η Λυκείου, ενώ οι μαθητές που θα ενταχθούν στα Ωνάσεια και ήδη φοιτούν στην 2η και 3η τάξη των Γυμνασίων και Λυκείων, παραμένουν και φοιτούν σε αυτά κανονικά.
Ο μαθητικός πληθυσμός που θα έχει τη δυνατότητα να φοιτά στα Ωνάσεια σχολεία υπολογίζεται στις 6.000, ± 10%.
Το διεθνές απολυτήριο (International Baccalaureate – IB) – Πώς παρέχεται
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate – IB) εισάγεται σταδιακά ως επιλογή στα πρότυπα και πειραματικά λύκεια της χώρας από το σχολικό έτος 2026-2027. Για τον λόγο αυτό αναμορφώνεται το πλαίσιο που διέπει τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κανόνες αδιάβλητους οποίους θα διασφαλίζει αρμόδια επιτροπή.
Το ΙΒ είναι ένα διετές πρόγραμμα στα αγγλικά και απευθύνεται σε μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου που επιδιώκουν να σπουδάσουν σε διεθνή πανεπιστήμια.
Η δυνατότητα απόκτησης ΙΒ στην Ελλάδα παρέχεται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και το παρακολουθούν περίπου 1.000 άτομα, τα οποία πληρώνουν για την απόκτηση ένα ποσό περίπου 40.000 ευρώ. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ θα γίνεται με το βαθμό του απολυτηρίου του ΙΒ και χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές.
Σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε περίπου 6.000 σχολεία σε 150 χώρες. Από αυτά τα μισά σχεδόν είναι δημόσια. Στην Ελλάδα το διεθνές απολυτήριο παρέχεται από 14 ιδιωτικά σχολεία.
Η αίσθηση κοιλότητας στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ είναι βαθύτερη από την απουσία τουριστών…
Οργή προκαλεί βίντεο, το οποίο καταγράφει τη συμπεριφορά ενός αστυνομικού με πολιτικά, ο οποίος επιτίθεται…
Η συνέχεια του Βρετανοαμερικανού σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν (Christopher Nolan) μετά τον οσκαρικό Oppenheimer θα είναι…
«Θα βόλευε πολύ την κυβέρνηση να είχε απέναντι της μια Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία θα…
Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε χριστιανικές περιοχές της Δαμασκού νωρίς την Τρίτη για να…