Για τον προϋπολογισμό του έτους 2025 μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενόψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε, ανάμεσα σε άλλα, λόγο για την εισαγωγή του International Baccalaureate (Διεθνούς Απολυτηρίου) ως μηχανισμού μείωσης των ανισοτήτων.
Τι είναι όμως το International Baccalaureate – IB;
Θα μπορούσε να βρει εφαρμογή ρεαλιστική στο υπάρχον ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό και τα κονδύλια που διατίθενται σήμερα για τη δημόσια εκπαίδευση;
Θα μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ισότιμη, συμπεριληπτική και καθολική πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Πάμε να τα δούμε ένα ένα.
Το International Baccalaureate – IB, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διεθνή αναγνώριση, το οποίο δίνει έμφαση στην κριτική σκέψη, τη διεπιστημονική μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματά του, η εφαρμογή του ως βασικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει ορισμένες προοπτικές, αλλά και σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Πλεονεκτήματα του IB για τη μείωση των ανισοτήτων:
Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για την εφαρμογή του IB στην Ελλάδα;
Τι θα μπορούσε να γίνει συνεπώς επί της πρότασης του Υπ. Παιδείας για την εφαρμογή του ΙΒ στη δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα;
Αν και το IB δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει την απόλυτη λύση για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, μπορεί να προσφέρει έμπνευση για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού συστήματος.
Πώς;
Με τις εξής συνδυαστικές λύσεις:
Με την υιοθέτηση ορισμένων πρακτικών του IB στο δημόσιο σχολείο, όπως
Συνοψίζοντας,
Το International Baccalaureate, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ή σημείο αναφοράς για τη βελτίωση της ελληνικής εκπαίδευσης, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί ευρέως ως έχει, δεδομένων των υφιστάμενων ανισοτήτων, αλλά και της συνεχούς υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, που έχουν απαξιώσει το δημόσιο ποιοτικό σχολείο .
Αυτό που θα μπορούσε να γίνει όμως, είναι η ενσωμάτωση ορισμένων πρακτικών του IB σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και είναι πιο πιθανό να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και να βελτιώσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η αλλαγή αυτή όμως θα πρέπει να γίνει σε μια σωστή βάση.
Το Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δε θα βελτιωθεί με Νομοθετήματα Bypass.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάγια θέση και πρόταση για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, με εφαρμογή του συστήματος του Εθνικού Απολυτηρίου.
* Η Σοφία Πουλοπούλου είναι εκπαιδευτικός στην Β’ ΔΠΕ Αθήνας, πρώην Υπ. Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου ΔΗ.ΣΥ. και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πατήστε και δείτε τα 77 προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου
Tην Κυριακή 27 Απριλίου 2025 o Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του…
Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Πάρκο Τσέπης στην πλατεία Ρίτσου στα Πευκάκια οπότε και αναμένεται περίπου…
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), στην οποία συμμετέχουν 86 κατά τόπους Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης…
Aπό 8-31 Μαΐου οι αιτήσεις εγγραφών/επανεγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βριλησσίων για το σχολικό…
Η Πρωτομαγιά πλησιάζει και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει μια γιορτή με τραγούδι, χορό,…
Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Βουλευτή Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την…