Categories: Πολιτική

Πάμε για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατώφλι εισόδου στη Βουλή το 5%;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο τραπέζι πέσει δυναμικά , παρά τις διαψεύσεις συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία και όλες τις αναλύσεις, είναι σχεδόν αδύνατη η κατάκτηση της αυτοδυναμίας από το κυβερνών κόμμα, είτε οι κάλπες στηθούν το 2027, είτε νωρίτερα

Οι υποστηρικτές του σεναρίου αλλαγής του εκλογικού νόμου προκρίνουν το επιχείρημα του κατακερματισμού της Βουλής, η οποία ξεκίνησε ως οκτακομματική και σήμερα είναι δεκακομματική, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας» του Στέφανου Κασελάκη,  με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Για τους παραπάνω λόγους εισηγούνται να αυξηθεί από το 3% που είναι σήμερα στο 5% το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος κομμάτων, που βρίσκονται στο «μεταίχμιο».

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, τουλάχιστον τρία-τέσσερα κόμματα κινούνται πέριξ του 3%, δηλαδή του ορίου εισόδου στη Βουλή. Αν ο πήχης ανέβει, τότε ανάλογος αριθμός κομμάτων δεν θα εισέλθει στη βουλή. Και εδώ βρίσκεται η ουσία της πρότασης για την συγκεκριμένη αλλαγή, γιατί η αλλαγή του ορίου εισόδου στη Βουλή έχει τεράστια σημασία για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα παίρνει κλιμακωτό μπόνους εδρών και η αυτοδυναμίας εξαρτάται από το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της εισόδου στη βουλή που σήμερα είναι το 3%. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομματικών σχηματισμών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Φυσικά στην κυβερνητική παράταξη δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το 5% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και θα ήταν πιο λογικό να συζητηθεί μια αύξηση της τάξεως του 1% δηλαδή το 3% να γίνει 4%. Σε κάθε περίπτωση, για να ισχύσει ένα τέτοιο σύστημα από τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα πρέπει οι αλλαγές του εκλογικού νόμου να εγκριθούν από τα 2/3 της βουλής. Κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο και το σενάριο των διπλών εκλογών.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βραβείο για το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου από την Ακαδημία Αθηνών

Το «Μουσείο Άλατος» Μεσολογγίου, η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ο εικαστικός Αλέξης Κυριτσόπουλος, ο…

16 λεπτά ago

Μιχάλης Καρχιμάκης*: ΔΕΗ =Ασυδοσία, σπατάλη, πρόκληση

Η ΔΕΗ διαφημίζει στα ΜΜΕ, ότι τα Χριστούγεννα δίνει ένα εκατομμύριο ευρώ για τα παιδιά.…

40 λεπτά ago

Ο Μπακλαβάς είναι παραδοσιακό Ελληνικό γλυκό από το 3.000 π.Χ. – Ήταν γνωστό ως Γαστρίν ή κοπτοπλακούς

Όσοι θωρείτε ότι το γλυκό Μπακλαβάς έλκει την καταγωγή του από την Τουρκία πλανιέστε πλάνην…

7 ώρες ago

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «συνδικαλιστικό πραξικόπημα» στην ΟΤΟΕ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

«Συνδικαλιστικό πραξικόπημα» στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του σχετικά με τις…

13 ώρες ago

Γ. Μανιάτης: Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ελλάδα και Κύπρο από ένα παράνομο Τούρκο – Συριακό σύμφωνο;

Το ζήτημα μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έθεσε με επείγουσα ερώτησή του την…

15 ώρες ago

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Βριλησσίων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε καθεστώς επιφυλακής έχει τεθεί ο μηχανισμός του Δήμου Βριλησσίων για την αντιμετώπισης της κακοκαιρίας,…

15 ώρες ago