Στη σημερινή εποχή των Κοινωνιών της Γνώσης, της Τεχνολογικής Επανάστασης αλλά και των πολλαπλών ανισοτήτων και του κλίματος ανορθολογισμού καθίσταται απολύτως αναγκαία η προοδευτική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Για τη Σοσιαλδημοκρατία βασική θεσμική αποστολή της εκπαίδευσης είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών, η συμμετοχική δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η καλλιέργεια κοινωνικών ευαισθησιών υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης. Αγωνιζόμαστε για μια παιδεία, που θα προάγει τον Ορθολογισμό και θα ανοίγει προοπτικές ενός σύγχρονου Ψηφιακού Διαφωτισμού, για ένα σχολείο που θα θεμελιώνει τις προοπτικές κοινωνικής κινητικότητας.
Είναι γνωστό ότι «το σχολείο δεν αλλάζει αλλάζοντας μόνο το σχολείο». Ωστόσο, για να μετασχηματιστεί η κοινωνία, για να διαμορφωθεί ένα ευοίωνο μέλλον για τη χώρα μας είναι σημαντικός ο ρόλος του σχολείου με το μορφωτικό, πολιτιστικό και παιδαγωγικό του περιεχόμενο.
Έξι γενικά πεδία τίθενται ως στρατηγικοί στόχοι, ως βασικές εκπαιδευτικές πολιτικές της δημοκρατικής μας μεταρρύθμισης.
- Σύγχρονη έκφραση και ενίσχυση της ανθρωπιστικής παιδείας.
- Ανάδειξη της Παιδαγωγικής – «αν μια κοινωνία δεν θέλει να αυτοδιαπαιδαγωγηθεί, σημαίνει ότι δεν σέβεται τον εαυτό της».
- Πολιτικές άμβλυνσης των ανισοτήτων. Συμπερίληψη, για μια εκπαίδευση ίσων ευκαιριών και δικαιοσύνης.
- Ισχυροποίηση του Πολιτισμού και της Τέχνης στη σχολική ζωή.
- Πολιτική με ρυθμιστικό πλαίσιο από την πολιτεία για τη σχολική χρήση του ίντερνετ και την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη με βαθιά παιδαγωγική προσέγγιση, για την υπηρέτηση των βασικών στόχων της εκπαίδευσης.
- Πολιτική στήριξης των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί είναι οι βασικοί συντελεστές του σχολείου.
Θα συνεχίσουμε με τις επιμέρους εξειδικεύσεις των έξι πεδίων επιδιώκοντας με αυτή την αρχική μας πρόταση εκπαιδευτικό και κοινωνικό διάλογο.