Διαχρονική υπόσχεση των προοδευτικών δυνάμεων είναι να θέτουν τις βάσεις, ώστε κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να νιώσουν ασφάλεια για το παρόν και να αναγνωρίσουν προοπτική για το μέλλον τους. Σήμερα, όμως, η υπόσχεση αυτή έχει και έναν ακόμα σκοπό: να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής. Τη «βόμβα» του Δημογραφικού που εκφράζεται, κυρίως, μέσα από την υπογεννητικότητα και το brain drain.
Το πρόβλημα είναι, προφανώς, ευρύτερο και αφορά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, που δεν προσφέρει προοπτική και το σημερινό κοινωνικό κράτος, που δεν προσφέρει ασφάλεια. Όμως, υπάρχουν έξι κλειδιά-εργαλεία, τα οποία, αν τα εφαρμόσουμε, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν είτε να δημιουργήσουν οικογένεια είτε να πετύχουν επαγγελματικά στον τόπο τους. Μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος.
Πρώτο κλειδί: Να παραγάγουμε, άμεσα, πολλές και καλές δουλειές, με καλό εισόδημα. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Σήμερα, το παραγωγικό μας μοντέλο, το οποίο βασίζεται σε εισαγωγές και κατανάλωση, παράγει ανισότητες, ερημώνει την Περιφέρεια και δημιουργεί στρατιές νεόπτωχων, που δουλεύουν όλο και περισσότερο, με το εισόδημά τους να τούς φτάνει όλο και λιγότερο. Χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, διευρύνει την παραγωγική βάση και δημιουργεί πολλές και καλές θέσεις εργασίας.
Δεύτερο κλειδί: η γυναικεία εργασία. Όσο θα αυξάνονται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, και ειδικά με καλούς μισθούς, τόσο πιο εύκολα θα αποφασίζουν τα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια. Άρα, μέτρα όπως: παροχή φοροελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις που ενισχύουν στην πράξη την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ρήτρα μη απόλυσης κατά την εγκυμοσύνη και 2 χρόνια μετά, ευέλικτες άδειες μερικής απασχόλησης, μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τρίτο κλειδί: ουσιαστικά κίνητρα απόκτησης παιδιού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα βοηθήσουν μέτρα όπως η καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί, με συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της Πολιτείας, η αποφασιστική αύξηση του επιδόματος παιδιού μέχρι τα 17 χρόνια, για όλα τα παιδιά, η κάλυψη του συνολικού κόστους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η πανελλαδική εφαρμογή της «Νταντάς της Γειτονιάς», για να καλύπτει όλες τις γυναίκες που εργάζονται, η πλήρης κάλυψη αναγκών σε παιδικούς σταθμούς.
Τέταρτο κλειδί: Νέα χέρια στην οικονομία. Αυτό θα επιτευχθεί δίνοντας σοβαρά κίνητρα για επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία θαρραλέα φορολογική ελάφρυνση νεοφυών και, ακόμη περισσότερο, καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και με στοχευμένες δράσεις για προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό, στο πλαίσιο μιας μεταναστευτικής πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Πέμπτο κλειδί: Μείωση του κόστους στέγης, με επίκεντρο στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών. Δημιουργία αποθέματος χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών, είτε με κατασκευή καινούργιων με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είτε με κίνητρα ανακαίνισης υφιστάμενων είτε με κάποια από τα 72.000 ακίνητα που κατέχει και δεν αξιοποιεί το κράτος, προκειμένου να διατίθενται για ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο. Κάτι το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένα, ως ΠΑΣΟΚ, στον δημόσιο διάλογο.
Και έκτο κλειδί αλλά πρώτιστης σημασίας, κλειδί: Διασφάλιση της δημόσιας ποιοτικής Υγείας και Παιδείας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου και να νιώσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ότι μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, με λιγότερο άγχος. Διότι, όταν έχεις νοσοκομείο που φροντίζει εσένα και την οικογένειά σου και σχολεία που νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών σου, τότε νιώθεις ασφάλεια.
Το Δημογραφικό δεν μπορεί να περιμένει. Είναι μείζον κοινωνικό, οικονομικό αλλά και εθνικό ζήτημα, με την ελληνική ύπαιθρο να κρούει τον κώδωνα της ερήμωσης, ειδικά σε συνοριακές και πολλές νησιωτικές περιοχές. Και ως εθνικό ζήτημα απαιτεί εθνική συνεννόηση για συστηματοποίηση και συνέχεια στην προσπάθεια, σε βάθος χρόνου. Μια ακόμα πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για ευρύτερες συνεργασίες πάνω στο θέμα, μετά τη σχετική πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, πριν λίγα χρόνια, θα ήταν πραγματική ανάσα στο σημερινό πολιτικό τοπίο.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Παρόν»