Η υποχρηματοδότηση και η υστέρηση σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους δεν είναι οι μοναδικές αιτίες κακοδαιμονίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Πριν και πάνω από αυτά βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιλαμβάνεται και αντιδρά στα προβλήματα και στις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Η επικοινωνιακή διαχείριση, το άγχος της προβολής, η διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά κυρίως το έλλειμμα οράματος και στρατηγικού σχεδίου για την παιδεία που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής, αποτελούν ανασχετικούς φραγμούς σε οποιαδήποτε κίνηση προς τα εμπρός, σε αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Η αναξιοπιστία εντείνει τη δυσκολία. Δεκαέξι μήνες μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή εξακολουθούν να παραμένουν κενό γράμμα όσα ο Υπουργός Παιδείας πανηγυρικά εξήγγειλε τότε :
«Πρόγραμμα για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων, νέο σύστημα προσλήψεων για εκπαιδευτικούς, εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών των σχολείων, διάλογο για το εθνικό απολυτήριο, ειδικό πρόγραμμα για το σχολικό εκφοβισμό, πολλαπλό βιβλίο, πληροφοριακό σύστημα για την καταγραφή των κενών και την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών».
Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού για τις 6.000 αποβολές για τη χρήση κινητών που δήθεν αντιμετωπίζουν τη σχολική παραβατικότητα, η ανάκληση των απαράδεκτων καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων «κατόπιν ενεργειών» κυβερνητικών βουλευτών, τα «μερεμέτια» που βαφτίζονται αναβάθμιση σχολικών κτιρίων κ.ά., φανερώνουν ότι το σύστημα διολισθαίνει σε μία αναχρονιστική προσέγγιση, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα.
O συνδυασμός των χρόνιων προβλημάτων και των νέων προκλήσεων αναδεικνύει την ανάγκη για συνολικό ανασχεδιασμό στην Παιδεία.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχουν επαρκώς αποδείξει ότι δεν θέλουν να αναλάβουν ρόλο σε μία τέτοια προσπάθεια που προϋποθέτει διαβούλευση, συνέργειες, συμμετοχή, εθνικό διάλογο.
Ακόμη και αν ήθελαν όμως, δεν θα μπορούσαν, επειδή δεν διαθέτουν όραμα και στρατηγικό σχέδιο.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη μια δομική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα ανθρωπιστικό πράσινο σχολείο της νέας εποχής στο οποίο:
Ας μην χαθεί λοιπόν άλλος χρόνος.
Να γίνει άμεσα η επανέναρξη του Εθνικού διαλόγου για την παιδεία.
Για ένα σχολείο ίσων ευκαιριών, που υπηρετεί ανθρωπιστικές αξίες και ανταποκρίνεται στην παιδαγωγική και κοινωνική του αποστολή.
* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι Βουλευτής Κιλκίς και Τομεάρχης Παιδείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ο Σωκράτης Φάμελλος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 49,1%.…
Ο Μαξ Φερστάπεν (Red Bull) στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 της Formula 1 για τέταρτη συνεχόμενη…
Η ΕΛ.ΑΣ. με ευρεία επιχείρηση της έβαλε τέλος στη δράση ατόμων που διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.…
Ακυρώθηκε το μυστήριο γάμου-βάπτισης στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς λίγες ώρες πριν ο γαμπρός συνελήφθη για υπόθεση ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα…
Mε τη συμμετοχή δεκάδων συμπολιτών μας και εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο Πρώτων…
Η είδηση ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία αποφάσισε να παρατείνει για τρία ακόμη χρόνια…