Categories: Εκπαίδευση

Ο Christophe Barraud , «πιο ακριβής οικονομολόγος του κόσμου» προβλέπει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ένας ειδικός που έχει χαρακτηριστεί από το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ως «ο πιο ακριβής οικονομολόγος του κόσμου», προβλέπει ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Ο Κριστόφ Μπαρό (Christophe Barraud) της Market Securities έχει αξιολογηθεί από το Bloomberg ως ο οικονομολόγος που προβλέπει καλύτερα τι θα συμβεί στην αμερικανική οικονομία κάθε χρόνο, για 11 από τα τελευταία 12 χρόνια. Τώρα, Ο ειδικός ρίχνει μια ματιά στις εκλογές του 2024, με έμφαση στο τι θα συμβεί στις αγορές σε περίπτωση που εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει προβάδισμα έναντι της Χάρις όσον αφορά στον τομέα της οικονομίας, όπως ρωτήθηκαν οι πολίτες.

Ποιο είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ
Ο Μπαρό είναι αισιόδοξος για την ανάπτυξη της οικονομίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, επειδή οι αγορές είναι σήμερα διστακτικές λόγω των εκλογών, καθώς και των καιρικών καταστροφών και των απεργιών των εργαζομένων.

Ωστόσο, ο Μπαρό λέει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα το 2024 είναι ένα: Ο Ντόναλντ Τραμπ να πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο και οι Ρεπουμπλικάνοι να πάρουν πίσω τη Γερουσία, με μια σκληρή αναμέτρηση για το πάνω χέρι στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που συνδυάζει οικονομικά, χρηματοοικονομικά και δορυφορικά δεδομένα, καθώς εξωτερικά μοντέλα μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Μπαρό στο Business Insider.
Ο Μπαρό συνυπολογίζει επίσης τι έχουν πει οι στοιχηματικές για τις εκλογές, αποτιμώντας εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη δράση. Οι στοιχηματικές ήταν ανοδικές για τον Τραμπ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Τα τρία σενάρια
Τι θα συμβεί με την οικονομία σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει και οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν την εξουσία στο Κογκρέσο;

Ο Μπαρό έχει προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ οπουδήποτε από 2,1-2,3% το 2025, αφού ο Τραμπ εφαρμόσει φορολογικές περικοπές. Ανησυχεί, ωστόσο, για το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ και για το πού θα πάει αν ο Τραμπ θέσει σε εφαρμογή τις περικοπές φόρων.
Οι άλλες προβλέψεις του οικονομολόγου περιλαμβάνουν νίκη του Τραμπ, αλλά ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο θα περιορίσει τη δύναμη του προέδρου και θα τον αναγκάσει να επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην εξωτερική πολιτική. Οι δασμοί – ένα τεράστιο μέρος του οικονομικού σχεδίου του Τραμπ – θα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα από ό,τι πολλοί πιστεύουν, σύμφωνα με τον Μπαρό, πλήττοντας την ανάπτυξη παγκοσμίως και ενδεχομένως βλάπτοντας την οικονομία μακροπρόθεσμα.
Το τρίτο πιο πιθανό σενάριο, μια νίκη της Χάρις και ένα διχασμένο Κογκρέσο, θα άφηνε την οικονομία σε μια κατάσταση status quo, με ελάχιστα πράγματα να αναμένεται να αλλάξουν.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Stephen M. Lepore της βρετανικής εφημερίδαςDaily Μail με τίτλο «Worlds most accurate economistpredicts if Trump or Harris will win 2024 election and the impact on the US market» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Οι τέσσερις οι μαθητές της Ψερίμου  έκαναν κανονικά παρέλαση στην παραλία

Μπορεί να είναι μόλις τέσσερις οι μαθητές της Ψερίμου αλλά έκαναν κανονικά παρέλαση το πρωί της 28ης Οκτωβρίου Στο ακριτικό…

3 ώρες ago

Η Volkswagen  θέλει να κλείσει τουλάχιστον τρία εργοστάσια στη Γερμανία, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων

Λουκέτο σε τρία εργοστάσια στη Γερμανία, χιλιάδες απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών, σχεδιάζει η Volkswagen για να…

4 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Ανακόπτοντας τη νεοφιλελεύθερη επέλαση στην Εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την αύξηση της διείσδυσης των ιδιωτικών εταιρειών στη δημόσια εκπαίδευση, ως…

4 ώρες ago

STOP από Χριστοδουλάκη στον Γιαννούλη για το «προοδευτικό μέτωπο» [βίντεο]

Η έμπνευση που είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης αποδείχθηκε ατυχής. Συγκεκριμένα σήμερα το…

7 ώρες ago

Βολιβία: Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες – Κατηγορεί τον νυν πρόεδρο Λουίς Άρσε

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες (Evo Morales) δήλωσε ότι ένοπλοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητό του…

22 ώρες ago

Τα 106 Πανεπιστημιακά Τμήματα που το πτυχίο τους είναι ακαδημαϊκά ισοδύναμο με μεταπτυχιακό τίτλο

Σε 106 τμήματα 17 ελληνικών πανεπιστημίων που ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί κατ’ ελάχιστον δέκα (10)…

1 ημέρα ago