Categories: Διεθνή

Axios: Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν πριν από την επίθεση και προειδοποίησε για απάντηση – Ο ρόλος του Ολλανδού ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή ενόψει των αεροπορικών επιδρομών αντίποινων προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, δήλωσαν στην ιστοσελίδα Axios τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Γιατί έχει σημασία: Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μια προσπάθεια περιορισμού της συνεχιζόμενης ανταλλαγής επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και αποτροπής μιας ευρύτερης κλιμάκωσης, ανέφεραν οι πηγές.

Περιγραφή του γεγονότος: Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα.

  • Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν και το δεύτερο και τρίτο κύμα εστίασε σε βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων.
  • Το Ιράν είπε ότι απόκρουσε την ισραηλινή επίθεση και ότι μόνο «περιορισμένη ζημιά» έγινε σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα.
  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Παρασκηνιακά: Το ισραηλινό μήνυμα μεταφέρθηκε στους Ιρανούς μέσω πολλών τρίτων μερών, ανέφεραν οι πηγές.

  • «Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν εκ των προτέρων στους Ιρανούς σε τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν θα επιτεθούν», είπε μια πηγή στο Axios.
  • Δύο άλλες πηγές είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισαν ότι εάν το Ιράν ανταπαντήσει, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά εάν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί άμαχοι.
  • Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δεν απάντησε για σχολιασμό.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι θα ανταπαντήσει σε περίπτωση επίθεσης.

  • Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού (IDF) Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι (Daniel Hagari) δήλωσε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους ότι εάν το Ιράν κλιμακωσεί ως απάντηση στα ισραηλινά χτυπήματα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να αντιδράσει.
  • Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι εάν το Ιράν αντεπιτεθεί, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.
  • «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ Ισραήλ και Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

Τα κανάλια μηνυμάτων: Ένα από τα κανάλια για τη μεταφοράς μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ (Caspar Veldkamp), είπε μια πηγή.

  • «Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Σχετικά με το τελευταίο, ζήτησα αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Veldcamp στο X αρκετές ώρες πριν την ισραηλινή επίθεση.


Τι θα επακολουθήσει: Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν από το Ιράν να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο των αντεπιθέσεων.

  • «Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη διπλωματία και να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προτρέπουμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος μαχών να μπορεί να τελειώσει χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σον Σάβετ (Sean Savett).

 

Διαβάστε από το πρωτότυπο το άρθρο του Barak Ravid της αμερικάνικης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios, που ίδρυσαν οι πρώην δημοσιογράφοι του Politico, Jim VandeHei, Mike Allen και Roy Schwartz, με τίτλο «Scoop: Israel sent message to Iran ahead of attack and warned against response», πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βολιβία: Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες – Κατηγορεί τον νυν πρόεδρο Λουίς Άρσε

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες (Evo Morales) δήλωσε ότι ένοπλοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητό του…

9 ώρες ago

Τα 106 Πανεπιστημιακά Τμήματα που το πτυχίο τους είναι ακαδημαϊκά ισοδύναμο με μεταπτυχιακό τίτλο

Σε 106 τμήματα 17 ελληνικών πανεπιστημίων που ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί κατ’ ελάχιστον δέκα (10)…

16 ώρες ago

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Οδηγός ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές Αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), για…

17 ώρες ago

Συναγερμός για τη λειψυδρία στην Αθήνα – Για 4 χρόνια επαρκούν τα αποθέματα – Τα σενάρια που εξετάζονται

Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ εξετάζοντας διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της πρωτεύουσας σε περίπτωση…

1 ημέρα ago

Ανάλυση Ζαχαρία Ζούπη: Καταβυθίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι προσπαθούν «να τον γλυτώσουν»

Σαρανταπέντε μέρες από την καθαίρεση του Σ. Κασσελάκη από την αμφιλεγόμενη πλειοψηφία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που…

1 ημέρα ago

Το Υπ. Υγείας για τον καρκίνος του παχέος εντέρου: Από το self test σε δωρεάν κολονοσκόπηση – Αναλυτικά η διαδικασία

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια δημοσιευμάτων με ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο…

1 ημέρα ago