Categories: Διεθνή

Ισραήλ: Εξοντώσαμε και τον πιθανό διάδοχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν

Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) επιβεβαιώνει ότι ο πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα (Hassan Nasrallah) στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν (Hashem Safieddine) σκοτώθηκε σε επίθεση στη νότια Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο Σαφιεντίν ήταν ο πρώην επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ξάδερφος του Χασάν Νασράλα, ο οποίος και αυτός σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της οργάνωσης, Χουσεΐν Αλί Χαζίμα (Hussein Ali Hazima), κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 4 Οκτωβρίου.


Το χτύπημα είχε στόχο το υπόγειο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (Beirut), το οποίο ο στρατός λέει ότι ήταν «στην καρδιά ενός άμαχου πληθυσμού» στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, γνωστό ως Νταχιγιέ (Dahieh).
Το IDF λέει ότι περισσότερα από 25 μέλη του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο όταν πραγματοποιήθηκε το χτύπημα, συμπεριλαμβανομένων άλλων ανώτατων διοικητών.
Σε περιόδους που ο Νασράλα απουσίαζε από τον Λίβανο, ο Σαφιεντίν αναλάμβανε την ηγεσία της οργάνωσης, μιας και ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ. Για πολλά χρόνια κατεύθυνε δραστηριότητες της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ και συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων του πυρήνα της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε το IDF.

Ποιος ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν
Ο Χασέμ Σαφιεντίν ήταν ξάδελφος του Χασάν Νασράλα από τη μητέρα του. Σπούδασαν μαζί θεολογία στο Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ακριβώς όπως ο Νασράλα, έτσι και ο Σαφιεντίν ήταν ένθερμος επικριτής του Ισραήλ και της Δύσης, με βαθιές συμμαχίες με την ιρανική ηγεσία.
Υπηρέτησε ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και, μέχρι το θάνατο του προκατόχου του, θεωρούνταν ένας από τους πιο πιθανούς κληρονόμους της υψηλότερης θέσης της οργάνωσης. Η ομάδα δεν έχει ακόμη κατονομάσει όμως τον διάδοχο του Νασράλα.
Το εκτελεστικό συμβούλιο είναι ένα από τα πέντε όργανα που απαρτίζουν το Συμβούλιο Σούρα, το οποίο είναι το όργανο λήψης αποφάσεων της οργάνωσης.
Επιβλέπει τα πολιτικά ζητήματα, σε αντίθεση με το Συμβούλιο Τζιχάντ που είναι το στρατιωτικό σώμα της Χεζμπολάχ, στο οποίο ήταν μέλος ο Χασέμ Σαφιεντίν.
Ο ίδιος έχει μιλήσει στο παρελθόν για την «ισχυρή σχέση» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), και ιδιαίτερα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί (Qassem Soleimani), ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020. Ο γιος του Σαφιεντίν είναι παντρεμένος με την κόρη του Σουλεϊμανί.
Ο Σαφιεντίν γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Ντέιρ Κανούν Εν Ναρ του νότιου Λιβάνου. Όπως ο και ο ξέδερφός του Νασράλα φορούσε το μαύρο τουρμπάνι που σηματοδοτεί ότι είναι «Σαγίντ», ένας σιιτικός τιμητικός τίτλος που δηλώνει την καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ.
Μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ, ο Σαφιεντίν είχε πει ότι η οργάνωσή του «δεν θα κάνει πίσω μέχρι το τέλος».
Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και το 2017 χαρακτήρισαν τον Σαφιεντίν ξένο τρομοκράτη.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βολιβία: Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες – Κατηγορεί τον νυν πρόεδρο Λουίς Άρσε

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες (Evo Morales) δήλωσε ότι ένοπλοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητό του…

14 ώρες ago

Τα 106 Πανεπιστημιακά Τμήματα που το πτυχίο τους είναι ακαδημαϊκά ισοδύναμο με μεταπτυχιακό τίτλο

Σε 106 τμήματα 17 ελληνικών πανεπιστημίων που ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί κατ’ ελάχιστον δέκα (10)…

20 ώρες ago

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Οδηγός ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές Αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), για…

21 ώρες ago

Συναγερμός για τη λειψυδρία στην Αθήνα – Για 4 χρόνια επαρκούν τα αποθέματα – Τα σενάρια που εξετάζονται

Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ εξετάζοντας διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της πρωτεύουσας σε περίπτωση…

1 ημέρα ago

Ανάλυση Ζαχαρία Ζούπη: Καταβυθίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι προσπαθούν «να τον γλυτώσουν»

Σαρανταπέντε μέρες από την καθαίρεση του Σ. Κασσελάκη από την αμφιλεγόμενη πλειοψηφία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που…

1 ημέρα ago

Το Υπ. Υγείας για τον καρκίνος του παχέος εντέρου: Από το self test σε δωρεάν κολονοσκόπηση – Αναλυτικά η διαδικασία

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια δημοσιευμάτων με ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο…

1 ημέρα ago