Categories: Κοινωνία

«Αγαπάμε το Χαλάνδρι» – Κρίστη Αγαπητού: Μας έκαναν αλγεινή εντύπωση από τη στάση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο

H παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία στηλιτεύειτα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου, το οποίο έγινε παρουσία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου με αφορμή τα προβλήματα που απασχολούν το σωματείο. Η μείζων αντιπολίτευση τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση, καυτηριάζοντας, μεταξύ άλλων, τη στάση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου, να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Αγαπητού
«
Μια ιδιαίτερα φορτισμένη Συνεδρίαση διεξήχθη την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, με νωπή την απώλεια δύο συναδέλφων του Σέργιου Γκάκα και του Μιχάλη Κόσσυβα. Ωστόσο, η ζωή προχωρά και η καθημερινότητα μας προσγειώνει. Έτσι, βρεθήκαμε μπροστά στον Σύλλογο Εργαζομένων και τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Δήμου μας και κατά συνέπεια την πόλη ολόκληρη.

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Εργαζομένων επικουρούμενος από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα της ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ -ΟΤΑ έφερε στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων σωρεία επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία ο  Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή «καταπατά εργασιακά θέματα, φέρνοντας μεγάλο αριθμό εργαζομένων (που εργάζονται στο αμαξοστάσιο) σε δυσχερή οικονομική θέση, αρκετούς δε στην πόρτα της εξόδου από τις υπηρεσίες του Δήμου».
Αυτό όμως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε όλους ήταν η στάση του κυρίου Δημάρχου. Ο οποίος τοποθετήθηκε με τις «όποιες» θέσεις του υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του και υποστηρίζοντας ότι πατάει στην σωστή πλευρά της όλης ιστορίας, αποχώρησε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης.  Με αυτό τον τρόπο γύρισε την πλάτη στο δημοκρατικό διάλογο καταπατώντας τον βασικό του κανόνα που είναι «ακούω τις θέσεις του συνομιλητή μου». Δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο μόνο τα προβλήματα της πόλης δεν λύνονται αλλά αντιμετωπίζουμε τους θεσμούς που έχει θεσπίσει η Πολιτεία με απαξιωτικό τρόπο αντίληψης.
Η παράταξή μας «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με την επικεφαλής κα Αγαπητού τοποθετήθηκε σε ένα προς ένα τα θέματα στηλιτεύοντας τη στάση της Δημοτικής Αρχής να μην περικόπτει κονδύλια που αλόγιστα δίνονται για διάφορους σκοπούς και εκδηλώσεις του Δήμου και να φρονεί ότι ο ένας και μοναδικός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων για τα δημοτικά ταμεία είναι η περικοπή θέσεων εργασίας σε ένα ήδη υποστελεχωμένο Δήμο καθώς και η περικοπή νόμιμων επιδομάτων (επικίνδυνο  και ανθυγιεινό).
Αυτή η μονόπλευρη τύπου αντίληψη όπου αντί για νοικοκύρεμα και ορθολογική χρήση των δαπανών για όλα ευθύνεται «ο μόνιμος φταίχτης που θεωρούν ότι είναι η κεντρική κυβέρνηση» δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Στα νομικά μας δε επιχειρήματα ότι κακώς κόπηκε το νόμιμο επίδομα των εργαζομένων η απάντηση ήταν ότι…..δικαίως κόπηκε δίχως νομικά ερείσματα, που απορρέουν εκ του ισχύοντος  νόμου, δίχως να έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες εργασίας στο Σταθμό Μεταφόρτωσης (κτήμα) και δίχως όχλησης ή επιβολής διακοπής  του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεώρησε τα συγκεκριμένα χρηματικά εντάλματα πληρωμής του εν λόγω επιδόματος Ο.Ε 2017.
Όσον αφορά δε το θέμα των συμβασιούχων, ο Δήμαρχος έδειξε με τη συμπεριφορά του ότι χωρίς αξιολόγηση αναγκών και κοστολόγηση προσλήψεων προχώρησε τότε στην ανανέωση και τώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεν τους «έχει πια ανάγκη», επιλέγοντας με αδιευκρίνιστα κριτήρια ποιους από αυτούς θα κρατήσει στο Δήμο και ποιους όχι. Εδώ διευκρινίζεται ότι ειδικά οι αποδοχές των συμβασιούχων στον τομέα καθαριότητας καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας των Ο.Τ.Α.
Διεξήχθη δηλαδή ένας διάλογος κωφών που δεν τιμά τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε τα επιμέρους όργανά του όπως είναι η Αντιπολίτευση με την κριτική της και τις αντιπροτάσεις της.
Θα θέλαμε δε να θυμίσουμε στον Δήμαρχο ότι η ιστορία αγώνων του υπέρ των εργαζομένων προ ετών αναγνωρίζεται μεν αλλά δεν μπορεί να καθίσταται ένα διαρκές επιχείρημα στις δυστοπικές οικονομικά εποχές που ζούμε.
Είμαστε εδώ να αντιπολιτευτούμε -εφόσον ενημερωνόμαστε τακτικά και δεν μένουν στο σκοτάδι αναπάντητα emails μας προς όλους τους υπεύθυνους από τα μέσα του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα-. Να κρίνουμε, να αντιπαρατεθούμε αλλά και να συνθέσουμε όλοι μας με μόνο παρανομαστή το καλό της πόλης μας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γιάννης Σταθόπουλος: Πάλι στον διχασμό ο κ. Μυλωνάκης

Με ανακοίνωση της η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» με επικεφαλής τον πρώην…

6 ώρες ago

BBC: Τι έχει συμβεί με τους πιο εξέχοντες ηγέτες της Χαμάς;

Πολλοί από τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της οργάνωσης στο…

6 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα – Εl Maestro que Prometlo el Mar

Κάθε αναφορά – ιδιαίτερα της Τέχνης – στην πιο μεγάλη πληγή της σύγχρονης Ισπανίας, στον…

13 ώρες ago

Μέση Ανατολή: Εκπληκτικό! Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ προς Ερντογάν, «πάρε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σου» [σκληρή εικόνα]

Αχαρακτήριστη και καθόλου διπλωματική, μπορεί να θεωρήσεις την κίνηση του επικεφαλής της Ισραηλινής διπλωματίας, Ίσραελ…

16 ώρες ago

Φασφαλής Νίκος – Αιρετός ΚΥΣΠΕ: Φτάνει πια ο εμπαιγμός! – Ισονομία εδώ και τώρα!

Τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 5128/2024, αρ.17, ο οποίος φαινόταν να πραγματώνει το…

22 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Άρχισε η τοποθέτηση πορτοκαλί κάδων ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων  – Πού θα τοποθετηθούν

Δίκτυο πορτοκαλί κάδων για τη συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων (τηγανέλαιων) αποκτά ο Δήμος…

23 ώρες ago