Categories: Εκπαίδευση

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ φέρεται να σκοτώθηκε σε αιφνιδιαστική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar), ο πιο καταζητούμενος εχθρός του Ισραήλ, να είναι μεταξύ τριών μαχητών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Περίπου μία ώρα μετά από αυτή την πληροφορία, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τα ισραηλινά ΜΜΕ Kan και N12 επικαλούνται Ισραηλινούς αξιωματούχους και μεταδίδουν πως επιβεβαιώθηκε ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός.

Την ίδια ώρα, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ έχουν ενημερωθεί ότι ο Σινουάρ είναι πολύ πιθανόν να είναι νεκρός, σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, το Reuters ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ήταν σε διαδικασία ελέγχου της πληροφορίας.

Σε μια πρώτη ανάρτηση του IDF αναφέρεται ότι εξαλείφθηκαν τρεις τρομοκράτες και ότι ελέγχουν την πιθανότητα ο ένας από αυτούς να ήταν ο Γιαχία Σινουάρ.

Πάντως ισραηλινά ΜΜΕ δημοσιεύουν τη φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τον Γιαχία  Σινουάρ νεκρός μέσα σε ερείπια.

Το Channel 12, που όπως και άλλα ισραηλινά ΜΜΕ δημοσιεύει τη φωτογραφία ντοκουμέντο που διέρρευσε από τον ισραηλινό στρατό, ανέφερε πως η επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Σινουάρ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη εναντίον μιας ομάδας της Χαμάς, που βρισκόταν εντός ενός κτιρίου.

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ (Yoav Gallant) με μια ανάρτησή του φαίνεται να επιβεβαιώνει έμμεσα την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς. «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε» γράφει. Ο υπ. Άμυνας συνοδεύει την ανάρτησή του με μια φωτογραφία με τρία τετράγωνα, που έχουν πάνω τους ένα «Χ» ως σύμβολο εξόντωσης: Στο πρώτο εμφανίζεται ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, στο δεύτερο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και το τρίτο είναι κενό. Όμως και αυτό έχει πάνω το «Χ»


Την πληροφορία επίσης μετέδωσε και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κάντζ (NoamKatz). Όπως τόνισε σε ανάρτησή του υπάρχον σοβαρές «ισχυρές ενδείξεις» για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.


Ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης του Ισραήλ εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα πως ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, «προφανώς εξοντώθηκε». «Αυτή είναι μια μέρα κλεισίματος λογαριασμών και ένα μήνυμα προς όλους τους τρομοκράτες – θα σας στοιχειώνουμε μέχρι την τελευταία σας μέρα οπουδήποτε στον κόσμο», τόνισε.

Ο Γιαχία Σινουάρ εδώ και χρόνια είναι ηγετική φυσιογνωμία της Χαμάς και θεωρείται ένας από τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Από τότε βρίσκεται στην κορυφή της αποκαλούμενης «λίστας των μελλοθάνατων» του Ισραήλ.
«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο υπεύθυνος… και θα πεθάνει», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι (Daniel Hagari), ενώ ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ (Richard Hecht), είχε αποκαλέσει τον Σινουάρ ως το «πρόσωπο του κακού». «Το Ισραήλ θα τον εντοπίσει και θα τον εξοντώσει», είχε τονίσει.
Αν και θεωρητικά ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ο δεύτερος στην εξουσία μετά τον Χανίγια, στην πραγματικότητα ήταν ο de facto ηγέτης της οργάνωσης. Τα πολλά και σκληρά χρόνια που πέρασε ως κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές τον ανέδειξαν σε έναν ήρωα για τον λαό της Γάζας. Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας έχουν περιγράψει ως «μοιραίο λάθος» το ότι άφησαν τον Σινουάρ να βγει από τη φυλακή ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.
Μετά την εξόντωση του Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh) του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, ο Γιαχία Σινουάρ, στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης, αναδείχθηκε και επίσημα στον απόλυτο ηγέτη της. Ολόκληρος ο ισραηλινός μηχανισμός, από την 7η Οκτωβρίου του 2023, προσπαθούσε να ανακαλύψει που βρίσκεται.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών – Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η πρώην υπουργός…

16 ώρες ago

ΔιαΝΕΟσις: Μεγάλη πρόοδος σε θέματα δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες για γάμο ομοφύλων και ταυτότητα φύλου

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ILGA Europe που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των…

17 ώρες ago

Βολές κατά Χάρη Δούκα από γνωστό σεφ: «Κλειστό το εστιατόριό μου επί 20 μέρες λόγω έργων!» -Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων

Στο στόχαστρο του γνωστού σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη βρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, για εργασίες…

18 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Γιατί δόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 ποσό 788.067,18 ευρώ στους «Σπαρτιάτες»; Να ανασταλεί η χρηματοδότησή τους

Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα των Σπαρτιατών ζήτησε με σχετική ερώτησή του…

1 ημέρα ago

Δήμος Αθηναίων: Έργα αναβάθμισης σε 6 σχολεία και 2 παιδικές χαρές

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, εγκαινίασε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου την αναβαθμισμένη σύγχρονη παιδική χαρά…

1 ημέρα ago

Νίκος Φασφαλής: Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με την παράταξη…

1 ημέρα ago