ΠΑΣΟΚ: Οι αλλαγές που ζητούν Δούκας, Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου από τον Ανδρουλάκη

0

Αναμφίβολα ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής,  Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε και αυτές τι εσωκομματικές εκλογές. Πλέον, έχει ανανεώσει την θητεία του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις οι είναι δεδομένο ότι υπάρχει καθόλου περίοδος χάριτος, μιας και οι απαιτήσεις -πολιτικές και οργανωτικές- είναι πολλές.
Επιπλέον είναι κοινώς αποδεκτό από όλους στη Χαριλάου Τρικούπη ότι οι εκλογές του Κινήματος και το επίπεδο της προεκλογικής συζήτησης καθώς και ο πολιτισμένος διάλογος έστρεψαν τους προβολείς της δημοσιότητας με θετικό τρόπο στο κόμμα, «ψηλώνοντάς» το.
Βέβαια, το ερώτημα παραμένει: Αυτή η εικόνα θα είναι παρωδική ή θα έχει διάρκεια στο χρόνο;
Πάντως, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου δηλώνουν πως θα είναι παρόντες την επόμενη ημέρα και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η σύνθεση αποτελεί – de facto- μονόδρομο για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Χάρης Δούκας: Στόχος μας ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να κυβερνήσει
Μετά από μια αρκετά κουραστική περίοδο, το επόμενο Σάββατο, ο Δήμαρχος της Αθήνας θα κάνει ένα διάλλειμα από τις πολιτικές του υποχρεώσεις, καθώς θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας (στη Θήβα), προκειμένου να ανταλλάξει αιώνιους όρκους αγάπης με την σύντροφό του.

Μετά το γάμο του και… ελλείψει προεκλογικών υποχρεώσεων, θα αφιερωθεί στα προβλήματα των πολιτών της Αθήνας. Βέβαια, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή», με την ενότητα του κόμματος να αποτελεί προτεραιότητα του. Άλλωστε, δεν έχει φύγει ποτέ από το ΠΑΣΟΚ.
Το βράδυ της Κυριακής εξέπεμψε, με τη δήλωσή του, συγκεκριμένα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του ότι «καταφέραμε μέσα σε 3,5 μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς συμβιβασμούς, απέναντι σε ακραίες επιθέσεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα».
Αυτό που παραμένει ζητούμενο για τον κ. Δούκα είναι ένα «μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να κυβερνήσει». Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και ο ίδιος.

Παύλος Γερουλάνος: Σύνθεση δυνάμεων, αποσαφήνιση οράματος, οργανωτικές παρεμβάσεις
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ό,τι του ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρ’ ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του.

Ο κ. Γερουλάνος, που ουσιαστικά είναι κυρίαρχος στην Αττική, θα επιμείνει σε σειρά προτάσεων, τονίζοντας ότι χρειάζεται αποσαφήνιση οράματος, που θα είναι ορατό από την κοινωνία.
Συγχρόνως, στην ατζέντα του κ. Γερουλάνου υπάρχουν κρίσιμες οργανωτικές παρεμβάσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα δεδομένου ότι έχει καταθέσει τις απόψεις του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία τους συνάντηση:

  • καταστατικό συνέδριο εντός 9 μηνών,
  • πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2025,
  • εκλογή οργάνων από τη βάση,
  • ψηφιακή λειτουργία,
  • τακτική σύγκλιση των οργάνων.

Σε επίπεδο εκλογικής στρατηγικής, εκτιμά ότι ο στόχος της ολικής κυβερνητικής επαναφοράς έχει μία σημαντική προϋπόθεση: Να μπορέσει το κόμμα να πείσει για το πολιτικό του σχέδιο τους 1.5 με 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, που είναι θετικά διακείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πάνε στις κάλπες. Επίσης στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση των ψηφοφόρων στο όνομα Αττική.

Διαμαντοπούλου: δεν πάμε να κάνουμε το 10%, 11%, αλλά να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση
Οι επιτελείς της Άννας Διαμαντοπούλου, έχουν την εκτίμηση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τεράστια ευθύνη την επομένη της κάλπης, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτηθεί άμεσα και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Γι’ αυτόν τον λόγο θα επιμείνει ότι το κόμμα πρέπει να πάει γρήγορα σε συνέδριο με την «έμπρακτη» συμμετοχή της διαφορετικής άποψης. Στόχος είναι να «σφυρηλατηθεί η ενότητα».

Η πρώην Υπουργός πάντως, είπε ότι «είναι εδώ» και το εννοεί «με όλες τις δυνάμεις της, την εμπειρία και την διεθνή της αναγνώριση». Άλλωστε, τα πολιτικά μέτωπα είναι πολλά και κρίσιμα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η σχέση κράτους και ιδιωτικού τομέα, το κοινωνικό κράτος και η κλιματική αλλαγή.
Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι το κόμμα πρέπει να απαντήσει στην ρευστοποίηση, που παρουσιάζεται στο πολιτικό σύστημα με την εικόνα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι χαρακτηριστική, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάμε να κάνουμε το 10%, 11%, αλλά να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση» με στόχο τη δημιουργία ενός αντίπαλου πόλου, που θα γίνει κυβέρνηση.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner