Μάνος Κρανίδης*: «Ανακαινίζω Νοικιάζω», πρόγραμμα επιδότησης για κενές κατοικίες. Προϋποθέσεις ένταξης, απαιτούμενές αλλαγές και σημαντικές συμβουλές.

Στο πλαίσιο της Στεγαστικής Πολιτικής προκηρύχθηκε  προ 3 μηνών ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για κενά ακίνητα κατοικίες. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν είχε την απαιτούμενη ζήτηση και είναι ακόμη ανοικτό με αδιάθετα κονδύλια. Η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί και έχει ήδη ανακοινώσει αλλαγές. Ας δούμε τα βασικά κριτήρια και προτεινόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με το πλαίσιο του προγράμματος οι ωφελούμενοι πρέπει να:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),
  • το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας πχ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών.

Οι αιτήσεις είναι μέσω gov.gr μέχρι εξαντλήσεως κεφαλαίων του προγράμματος και οι δικαιούχοι επιδοτούνται σήμερα για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, μέχρι συνολικού ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιθεισών δαπανών ήτοι μέχρι 4000 ευρώ, προκαταβάλλεται κατά 50%, και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

β) μετά την ανακαίνιση, μέσα σε 6 μήνες, προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΣ. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν θα νοικιαστεί, τότε θα υπάρξει πρόστιμο ίσο με την επιστροφή του ποσού για την ανακαίνιση. (άρα θα βγουν στην αγορά με λογικό μίσθωμα λόγω πίεσης για τάχιστη μίσθωση τους)

Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ άρα με 4000 ευρώ ανώτατη επιδότηση ανά δικαιούχο θα επιδοτηθούν 12.500 κατοικίες, που αφού επισκευασθούν, θα ενισχύσουν την προσφορά κατοικιών προς μίσθωση. Επίσης η υποχρεωτική μίσθωση σε άμεσο χρόνο έχει ως κίνητρο την μίσθωση τους με χαμηλότερο μίσθωμα.

Οι βασικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν για τη διεύρυνση και αύξηση της συμμετοχής και των αιτήσεων, είναι:

  1. Αύξηση του προϋπολογισμού κάθε έργου και αύξηση της επιδότησης, με τουλάχιστον διπλασιασμό της στα 8000€.
  2. Καθορισμός δανείου ανακαίνισης με προνομιακό επιτόκιο για την λοιπή χρηματοδότηση της επιδότησης, μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων, με προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα.
  3. Αύξηση της μέγιστης επιφάνειας κάθε ακινήτου τουλάχιστον στα 150τμ.
  4. Περιορισμός της προϋπόθεσης για 3 έτη δηλωμένου του ακινήτου ως κενού τουλάχιστον στα 2 έτη.

Είναι αλλαγές λογικής που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα και ωφέλιμο για πολλούς περισσότερους συμπολίτες μας που έχουν κενά ακίνητα παλαιότητας που για την μίσθωση τους απαιτούν μια σημαντική επένδυση ανακαίνισης. Σίγουρα κάθε επιδότηση είναι θετική όμως πρέπει να διαθέτει και κριτήρια που επιτρέπουν ευρεία συμμετοχή. Τα έργα ανακαίνισης βέβαια πρέπει σε κάθε περίπτωση να υλοποιηθούν αποτελεσματικά και για αυτό απαιτείται ένας σωστός σχεδιασμός, μελέτη, άδεια, προγραμματισμός, κατάθεση φακέλου-αίτησης, επίβλεψη του έργου και εύρεση μισθωτή από εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες-διαχείρισης με δυνατή ομάδα ειδικών, συμβούλων, μηχανικών και τεχνικών συνεργείων. Είμαστε στη διάθεση σας!

* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO τεχνική εταιρείας-υπηρεσίες μηχανικών διαχείριση ακινήτων «KRAMA PROPERTY», Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Επικεφαλής της παράταξης «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023» 

Πατήστε εδώ και δείτε τα 46 προηγούμενα άρθρα του Μάνου Κρανίδη

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χαλάνδρι: 49χρονος απείλησε τρεις ανήλικους με μαχαίρι

Συνελήφθη, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, στο Χαλάνδρι από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 49χρονος άνδρας κινεζικής…

2 ώρες ago

Politico: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μία ακόμη κατάρρευση

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα οδεύει προς μία ακόμη κατάρρευση», αναφέρει για τον…

8 ώρες ago

Τελικό αποτέλεσμα Εκλογών ΠΑΣΟΚ: Σαρωτική νίκη Ανδρουλάκη με 59,9%,– Αναλυτικά αποτελέσματα στο Χαλάνδρι

Σαρωτική νίκη πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Με ενσωμάτωση όλων των εκλογικών…

18 ώρες ago

Τραγωδία στο Χαλάνδρι: Νεκρός 53χρονος αθλητής στον 11ο Αγώνας Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου

11ος Αγώνας Δρόμου Ρεματιάς που διοργανώνεται από τον Δήμο Χαλανδρίου σημαδεύτηκε από μια τραγωδία. Συγκεκριμένα ένας 53χρονος…

18 ώρες ago

Η μεγάλη δίκη για το ύψος των κτιρίων στην Ολομέλεια του ΣτΕ – Τι διακυβεύεται και ποιες είναι οι αντιμαχόμενες πλευρές

Mια από τις σημαντικότερες δίκες που αφορούν σε θέματα προστασίας του αστικού περιβάλλοντος τα οποία στην πραγματικότητα…

1 ημέρα ago

Μυστήριο με τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης – Σκοτώθηκε ή ανακρίνεται; Φήμες ότι είχε στρατολογηθεί από το Ισραήλ

Το ερώτημα αν όντως ο Εσμαΐλ Καανί (Esmail Qaani), ανώτατος διοικητής της Δύναμης Κουντς (Quds…

2 ημέρες ago