Categories: Διεθνή

Μυστήριο με τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης – Σκοτώθηκε ή ανακρίνεται; Φήμες ότι είχε στρατολογηθεί από το Ισραήλ

Το ερώτημα αν όντως ο Εσμαΐλ Καανί (Esmail Qaani), ανώτατος διοικητής της Δύναμης Κουντς (Quds Force) του Ιράν, είναι πράγματι ένας προδότης που συνεργάστηκε και έδωσε πληροφορίες στην ισραηλινή Μοσάντ που βοήθησαν στην εξόντωση Νασράλα. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό όπως και το ποια ακριβώς είναι η κατάστασή του και φυσικά διάχυτο είναι το ερώτημα, αν έπεσε νεκρός στη Βηρυτό ή είναι υπό κράτηση και ανάκριση;
Μετά τους ισχυρισμούς ότι είχε σκοτωθεί στη Βηρυτό μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ (Hezbollah ), Χασάν Νασράλα (Hassan Nasrallah) ή, κάτ’ άλλες πληροφορίες, κατά την επίθεση με στόχο τον πιθανό διάδοχο του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν (Hashem Safieddine)>
Αναφορές λένε τώρα ότι ο αρχηγός της Δύναμης Κουντς του Ιράν είναι ζωντανός αλλά συνελήφθη, κρατείται και ανακρίνεται. Όπως μεταδίδουν η Jerusalem Post και οι Times of Israel, ο Καανί φέρεται να έπαθε καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αλλά επέζησε.
Ο Καανί φημολογείται ότι είναι ύποπτος για συμμετοχή σε παραβίαση πληροφοριών που επέτρεψε στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ.
Ο Καανί θεωρήθηκε ότι χάθηκε από το προσκήνιο από τη στιγμή που ταξίδεψε στη Βηρυτό. Πότε όμως μετέβη εκεί; Ήταν ήδη εκεί όταν έγινε η μαζική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, καθώς και αρκετοί άλλοι ανώτατοι διοικητές της οργάνωσης αλλά και ένας αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης; Ή έφτασε στη Βηρυτό δύο ημέρες αργότερα;
Μετά λοιπόν από τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι είχε σκοτωθεί σε επακόλουθο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, νέες πληροφορίες που μεταδίδονται από αραβικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν είναι ζωντανός, ο Καανί φέρεται να ανακρίθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης με την υποψία συμμετοχής σε διείσδυση ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και ότι έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος AlArabiya με έδρα τη Σαουδική Αραβία, υποστήριξε ότι «Ο αρχηγός της δύναμης Quds του Ιράν, Εσμαΐλ Καανί, του οποίου η απουσία από την κοινή θέα έχει πυροδοτήσει εικασίες για το πού βρίσκεται, είναι εντάξει και θα λάβει μετάλλιο από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ (Sayyid Ali Hosseini Khamenei) τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Τετάρτη διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Την Τετάρτη, ο ιστότοπος Middle East Eye που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και φέρεται να χρηματοδοτείται από το Κατάρ, ανέφερε επίσης ότι ο Καανί ήταν ζωντανός και καλά στην υγεία του αλλά υπό έρευνα από τις ιρανικές αρχές, πιθανότατα στην Τεχεράνη.

Δέκα πηγές στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό και τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων σιιτικών στελεχών και πηγών κοντά στη Χεζμπολάχ και στο IRGC, δήλωσαν στο Middle East Eye ότι ακόμη και ο Καανί, ένας από τους πιο ανώτερους στρατηγούς του Ιράν, και η ομάδα του βρίσκονται υπό περιορισμό και ανακρίνεται, καθώς οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις.
Το Sky News Arabic ανέφερε ότι ο Καανί, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων από τους Φρουρούς της Επανάστασης υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, και ο επιτελάρχης του Καανί, Εχσάν Σαφίκι, βρίσκεται υπό έρευνα.
Ο λόγος για τον οποίο οι υποψίες για το θάνατο του Νασράλα στρέφονται κατά του Καανί είναι ότι την ημέρα της στοχευμένης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο νότιο προάστιο της Βηρυτού κατά την οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Καανί επρόκειτο να τον συναντήσει. Εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Καανί γνώριζε με ακρίβεια την τοποθεσία όπου βρισκόταν ο Νασράλα και καθώς ο ίδιος δεν μετέβη τελικά εκεί, θεωρείται ύποπτος.

Πάντως, ο Μπένι Σαμπτίμ (Beni Sabti), από το πρόγραμμα του Ιράν (Iran program) στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (Institute for National Security Studies) του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (Tel Aviv University) , δήλωσε για την περίπτωση ο Καανί να έχει συνεργαστεί με το Ισράηλ ότι διατηρεί αμφιβολίες. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Κάανι πρόδωσε. Είναι πιθανότερο, ένας ή περισσότεροι από τους κορυφαίους συνεργάτες του Καανί να στρατολογήθηκαν από το Ισραήλ».

Να προστεθεί επίσης, ότι «δύο δυτικοί αξιωματούχοι» ανέφεραν στους Times του Λονδίνου ότι «δεν έχουν πληροφορίες που να υποδεικνύουν την κράτηση και την ανάκριση του Καανί ούτε και πληροφορίες στα όσα αναφέρθηκαν από μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και του Κατάρ».

Ο Εσμαΐλ Καανί ορίστηκε από την Τεχεράνη διάδοχος του πανίσχυρου επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί (Qassem Soleimani), όταν εκείνος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη, το 2020.

Η Δύναμη Κουντς πρωτοστατεί στις δράσεις και συνεργασίες με τις ομάδες πληρεξουσίων (proxy) του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τη Χαμάς στη Γάζα και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Θεωρείται η «δύναμη πυρός» του Ιράν εκτός των συνόρων του.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ότι όλες οι αναφορές και πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες και καμία δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κύμα παραιτήσεων από τα ιδιωτικά σχολεία για να προσληφθούν στα δημόσια – Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς που είναι στους πίνακες του ΑΣΕΠ

Το δρόμο προς τα δημόσια σχολεία φαίνεται ότι θα πάρουν χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί το 2025 μετά από…

6 ώρες ago

Έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής

Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο…

15 ώρες ago

Γιώργος Παπανδρέου: Έμμεση στήριξη σε Δούκα – «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει δύναμη αλλαγής»

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε έμμεσα τη στήριξή του στον Χάρη Δούκα για τον δεύτερο γύρο των…

16 ώρες ago

Απορρίφθηκε η αγωγή Δημητριάδη για τις υποκλοπές – Η σημασία της απόφασης για την ελευθερία του Τύπου

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι κακό να αναφέρεις το όνομα ενός δημόσιου προσώπου σε…

19 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Με το βλέμμα μας στο αύριο

Αγωνιζόμαστε για πολλά, για πολλά και μεγάλα. Αγωνιζόμαστε για να έλθει η πολιτική στο προσκήνιο,…

1 ημέρα ago

Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015 – Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης

Νέες λεπτομέρειες για την ταυτόχρονη ανατίναξη βομβητών της, τον περασμένο μήνα στον Λίβανο, δημοσίευσε προ…

1 ημέρα ago