Categories: Εκπαίδευση

Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015 – Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης

Νέες λεπτομέρειες για την ταυτόχρονη ανατίναξη βομβητών της, τον περασμένο μήνα στον Λίβανο, δημοσίευσε προ ημερών η Washington Post, η οποία επικαλούμενη Ισραηλινούς, Άραβες και Αμερικανούς αξιωματούχους ασφαλείας, πολιτικούς και διπλωμάτες, καθώς και πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ και σχεδιάστηκαν από την Μοσάντ.

Είχαν μάλιστα ένα στοιχείο που έκανε πολλά μέλη της Χεζμπολάχ να τους κρατούν και με τα δύο χέρια όταν πυροδοτήθηκαν, «με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να πολεμήσουν».

Όπως αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post, ένα σήμα που πυροδότησε χιλιάδες βομβητές της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα και ήταν κρυπτογραφημένο μήνυμα που απαιτούσε από τους χρήστες να κρατούν τις συσκευές και με τα δύο χέρια, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες πρόκλησης εξουθενωτικών τραυματισμών.

Για εννέα χρόνια, οι Ισραηλινοί αρκούνταν στο να κρυφακούν τη Χεζμπολάχ, είπαν οι αξιωματούχοι, ενώ διατηρούσαν την επιλογή να μετατρέψουν τα γουόκι-τόκι σε βόμβες σε μια μελλοντική κρίση

  Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (2024)

Αφού αξιωματούχοι της Μοσάντ αποκάλυψαν τη δυνατότητα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στις 12 Σεπτεμβρίου και η επιχείρηση φέρεται να εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χιλιάδες στελέχη της Χεζμπολάχ  ειδοποιήθηκαν ότι έχουν λάβει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που απαιτούσε το πάτημα δύο κουμπιών, αναγκάζοντάς του έτσι να χρησιμοποιήσουν και τα δύο τους χέρια.

«Έπρεπε να πατήσεις δύο κουμπιά για να διαβάσεις το μήνυμα», εξήγησε ένας αξιωματούχος, έτσι ώστε η έκρηξη πιθανότατα «να τραυματίσει και τα δύο χέρια τους», καθιστώντας τον χρήστη «ανίκανο να πολεμήσε».

Η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρει ότι επίσης ότι εκατοντάδες γουόκι-τόκι – τα οποία πυροδοτήθηκαν μια μέρα αργότερα – χρησιμοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ από το 2015, παρέχοντας στο Ισραήλ συνεχή πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις επικοινωνίες της οργάνωσης για πολλά χρόνια πριν οι συσκευές οπλιστούν με πιο κυριολεκτικό τρόπο.

Η Μοσάντ, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, είχε εργαστεί για χρόνια για να διεισδύσει στην Χεζμπολάχ, μέσω ηλεκτρονικής επιτήρησης και ανθρώπινων πληροφοριοδοτών.

Με τον καιρό, οι ηγέτες της Χεζμπολάχ ανησυχούσαν για την ευπάθεια της οργάνωσης στην ισραηλινή παρακολούθηση, φοβούμενοι ότι ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε συσκευές υποκλοπής και παρακολούθησης που ελέγχονται από το Ισραήλ. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας κάποιου είδους ενισχυμένης συσκευής επικοινωνίας, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η Χεζμπολάχ έψαχνε για ηλεκτρονικά μέσα ανθεκτικά στο hack για τη μετάδοση μηνυμάτων και η Μοσάντ σκέφτηκε ένα κόλπο που θα οδηγούσε την οργάνωση να αγοράσει εξοπλισμό που φαινόταν ιδανικός για μια τέτοια δουλειά – εξοπλισμό όμως που είχε σχεδιάσει και συναρμολογήσει η Μοσάντ στο Ισραήλ.

Τότε γεννήθηκε η ευκαιρία της δημιουργία ενός λαμπερού νέου προϊόντος: ένας μικρός βομβητής εξοπλισμένος με ένα ισχυρό εκρηκτικό. Και η ειρωνεία είναι, που θα γινόταν αργότερα αντιληπτή, είναι ότι η Χεζμπολάχ θα κατέληγε να πληρώνει έμμεσα τους Ισραηλινούς για τις μικροσκοπικές βόμβες που θα σκότωναν ή θα τραυμάτιζαν πολλούς από τους στρατιωτικούς της.

Επειδή οι ηγέτες της Χεζμπολάχ ήταν σε εγρήγορση για πιθανό σαμποτάζ, οι βομβητές δεν μπορούσαν να προέρχονται από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του Ισραήλ. Έτσι, το 2023, η ομάδα άρχισε να λαμβάνει προσκλήσεις για τη μαζική αγορά βομβητών Apollo με ταϊβανέζικο σήμα, ένα καλά αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα και μια σειρά προϊόντων με παγκόσμια διανομή και χωρίς διακριτούς δεσμούς με ισραηλινά ή εβραϊκά συμφέροντα. Η ταϊβανέζικη εταιρεία δεν είχε καμία γνώση του σχεδίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι και οι πωλήσεις προήλθαν από έναν αξιόπιστο αξιωματούχο μάρκετινγκ της Χεζμπολάχ με δεσμούς με την Apollo.

Το στέλεχος αυτό, μια γυναίκα της οποίας οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα και την εθνικότητα, ήταν πρώην αντιπρόσωπος πωλήσεων της Ταϊβανέζικης εταιρείας στη Μέση Ανατολή και είχε δημιουργήσει τη δική της εταιρεία για να πουλάει τηλεειδοποιητές της Apollo.

Κάποια στιγμή το 2023, πρόσφερε στη Χεζμπολάχ μια συμφωνία για ένα από τα προϊόντα που πουλά η εταιρεία της: το στιβαρό και αξιόπιστο AR924 .

«Ήταν αυτή που επικοινώνησε με τη Χεζμπολάχ και τους εξήγησε γιατί ο μεγαλύτερος βομβητές με μεγαλύτερη μπαταρία ήταν καλύτερος από το αρχικό μοντέλο», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Οι βομβητές της Μοσάντ, που ο καθένας ζύγιζε λιγότερο από 85 γραμμάρια, περιλάμβαναν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: μια μπαταρία που έκρυβε μια μικρή ποσότητα ισχυρών εκρηκτικών, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την πλοκή.

Τα μικροσκοπικά εκρηκτικά στους βομβητές και τους ασυρμάτους ήταν κρυμμένα με τρόπο που η αποσύνδεση της συσκευής —ή ακόμα και η ακτινοσκόπησή της— δεν μπορούσε να αποκαλύψει τον κίνδυνο για τα μη υποψιασμένα μέλη της Χεζμπολάχ, που αγκάλιασαν πρόθυμα τα ισραηλινά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα gadget, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αγνοούσαν τους παγιδευμένους βομβητές ή την εσωτερική συζήτηση για το αν θα τους ενεργοποιούσαν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Νετανιάχου συμφώνησε τελικά να ενεργοποιήσει τις συσκευές όταν μπορούσαν να κάνουν τη μέγιστη ζημιά.

Την επόμενη εβδομάδα, η Μοσάντ άρχισε τις προετοιμασίες για την ανατίναξη των βομβητών και των γοθόκι-τόκι που ήδη κυκλοφορούσαν και ταυτόχρονα, η συζήτηση στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ για την εκστρατεία της Χεζμπολάχ επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει έναν άλλο πολύ σημαντικό στόχο: τον ίδιο τον Νασράλα.

                Ισραηλινές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο

Η Μοσάντ γνώριζε τα ίχνη του ηγέτη στον Λίβανο εδώ και χρόνια και παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί απέφευγαν να χτυπήσουν, γιατί φοβούνταν ότι η δολοφονία θα οδηγούσε σε ολοκληρωτικό πόλεμο με την Χεζμπολάχ, και ίσως και με το Ιράν.

Παράλληλα αμερικανοί διπλωμάτες πίεζαν τον Νασράλα να συμφωνήσει σε μια ξεχωριστή κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, που δεν σχετίζεται με τις μάχες στη Γάζα, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τις βάσεις του νότιου Λιβάνου που απειλούν τους Ισραηλινούς πολίτες που ζουν στις πόλεις κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Καθώς η συζήτηση μαίνεται στους κορυφαίους κύκλους εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, στις 17 Σεπτεμβρίου για το αν θα χτυπηθεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, χιλιάδες βομβητές με το σήμα του Apollo κουδούνισαν ή δονήθηκαν ταυτόχρονα σε Λίβανο και Συρία, και μια σύντομη αραβική πρόταση εμφανίστηκε στην οθόνη: «Έχετε λάβει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα». Τα στελέχη της Χεζμπολάχ ακολούθησαν προσεκτικά τις οδηγίες για να ελέγξουν τα κρυπτογραφημένα μηνύματα πατώντας δύο κουμπιά.

Εκρήξεις συνέβησαν σε σπίτια και καταστήματα, σε αυτοκίνητα και σε πεζοδρόμια. Λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα, χιλιάδες ακόμη τηλεειδοποιητές εξερράγησαν, ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης είχε αγγίξει τη συσκευή του ή όχι.

Την επόμενη μέρα, 18 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες γουόκι τόκι εξερράγησαν με τον ίδιο τρόπο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας χρήστες και περαστικούς, το πρώτο από μια σειρά χτυπημάτων που στόχευαν στην καρδιά ενός από τους πιο ένθερμους εχθρούς του Ισραήλ.

Στη συνέχεια το Ισραήλ χτύπησε ξανά, βομβαρδίζοντας τα κεντρικά γραφεία, τα οπλοστάσια και τα κέντρα επιμελητείας της οργάνωσης με βόμβες 2.000 λιβρών. Η μεγαλύτερη σειρά αεροπορικών επιδρομών έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, δέκα ημέρες μετά την έκρηξη των τηλεειδοποιητών.

                         Σάγεντ Χασάν Νασράλα

Ο Νετανιάχου διέταξε την επίθεση, η οποία είχε στόχο ένα βαθιά θαμμένο κέντρο διοίκησης στη Βηρυτό, ενώ ταξίδευε για τη Νέα Υόρκη για μια ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη στην οποία δήλωσε, μιλώντας στη Χεζμπολάχ, «Φτάνει! Δεν θα δεχθούμε έναν τρομοκρατικό στρατό στα βόρεια σύνορά μας, ικανό να διαπράξει άλλη μια σφαγή παρόμοια με την 7η Οκτωβρίου».

Την επόμενη μέρα, 28 Σεπτεμβρίου, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνώριζε ο περισσότερος κόσμος: ο Νασράλα, ο φλογερός ηγέτης της ομάδας και ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ήταν νεκρός.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο το άρθρο των δημοσιογράφων Souad Mekhennet και Joby Warrick της αμερικάνικης εφημερίδας Washington Postμε τίτλο «Mossads pager operation: Inside Israels penetration of Hezbollah» και υπότιτλο «New details emerge of Israel’s elaborate plan to sabotage Hezbollah communications devices to kill or maim thousands of its operatives.», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Τσούλιας*: Με το βλέμμα μας στο αύριο

Αγωνιζόμαστε για πολλά, για πολλά και μεγάλα. Αγωνιζόμαστε για να έλθει η πολιτική στο προσκήνιο,…

4 ώρες ago

Ανακοινώθηκε η έναρξη του δακτυλίου, στο κέντρο της Αθήνας, για την περίοδο 2024-2025.

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 επανέρχεται ο Δακτύλιος και…

12 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

Φέτος η Αθήνα έχει διπλό λόγο να γιορτάζει, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση…

12 ώρες ago

Μεσολόγγι: Έκρηξη σε όχημα της αστυνομίας από γκαζάκια που τοποθέτησαν άγνωστοι τα ξημερώματα

Γκαζάκι με εύφλεκτο υγρό, τοποθέτησαν -άγνωστοι μέχρι στιγμής στις αρχές δράστες- σε όχημα της αστυνομίας…

12 ώρες ago

Στηρίζει Ανδρουλάκη, ο Απόστολος Κακλαμάνης, για τον β΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών

Τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη για τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ,…

15 ώρες ago