Categories: Διεθνή

Το Ιράν έχει τουλάχιστον 10 σενάρια για να απαντήσει σε πιθανή επίθεση του Ισραήλ

Ενημερωμένες πηγές του Ιράν ανέφεραν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον δέκα σενάρια για μια απάντηση σε πιθανή ενέργεια του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων στο Ιράν, Tasnim ότι οι μονάδες σχεδιασμού στις ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκπονήσει τουλάχιστον 10 σενάρια για να ανταποκριθούν στην πιθανή επιθετική ενέργεια του Ισραήλ, λέγοντας ότι οποιοδήποτε από αυτά τα σχέδια θα μπορούσε να εφαρμοστεί εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αυτά τα σενάρια είναι επικαιροποιούνται και η προετοιμασία τους δείχνει τη σοβαρότητα του Ιράν να ανταποκριθεί σε εχθρική κίνηση, πρόσθεσε η πηγή.

«Η απάντηση του Ιράν δεν θα είναι απαραίτητα ανταπόδοση στο ίδιο επίπεδο της δράσης των Ισραηλινών, αλλά μπορεί να είναι πιο σκληρή και να στοχεύει σε διαφορετικούς στόχους που θα εντείνουν την αποτελεσματικότητα της απάντησης», ανέφεραν οι στρατιωτικές πηγές.

Οι πηγές σημείωσαν επίσης ότι τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ είναι πολύ μικρότερα από την περιοχή του Ιράν και το Ισραήλ έχει «πιο ευαίσθητες και λιγότερες υποδομές», έτσι ώστε τα αντίποινα του Ιράν να προκαλέσουν άνευ προηγουμένου προβλήματα στο ισραηλινό καθεστώς.

Πολλές χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα έχουν καμία συμμετοχή υπέρ του Ισραήλ, πρόσθεσαν οι πηγές, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε χώρα θα βοηθούσε το Τελ Αβίβ σε μια πιθανή ενέργεια θα έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές του Ιράν και θα υποστεί ζημιές.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν απάντησε στη δολοφονία του αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh), του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα (Hassan Nasrallah) και του στρατηγού του IRGC Αμπάς Νιλφορουσάν (Abbas Nilforoushan) εκτοξεύοντας έως και 200 βαλλιστικούς πυραύλους προς τις στρατιωτικές βάσεις και τις βάσεις πληροφοριών του Ισραήλ.

Ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει απειλήσει με αντίποινα, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Τεχεράνης σε οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια θα είναι σκληρή, ανάλογη και καλά υπολογισμένη.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ελαιόλαδο: Υποχώρηση καταγράφεται στις τιμές σε σχέση με την περσινή χρονιά – Προσδοκίες για καλύτερη παραγωγή φέτος

Χαμηλότερα θα κοστίσει εφέτος στον καταναλωτή η προμήθεια του ελαιολάδου από τα ράφια των σούπερ…

6 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Το VAN ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών επανακυκλοφορεί στην πόλη

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται ξανά στην πόλη το ειδικά διαμορφωμένο VAN της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.,…

7 ώρες ago

ΔΟΕ: Η υποχρηματοδότηση και  κατάργηση των σχολικών επιτροπών οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία των σχολείων.

Με ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) καταγγέλλει την κατάργηση των  σχολικών επιτροπών σε…

15 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Τελικά αποτελέσματα – Οι ψήφοι ανά περιφέρεια- Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Τα τελικά αποτελέσματα από τη Χαριλάου Τρικούπη, μετά και την ενσωμάτωση όλων των εκλογικών τμημάτων…

16 ώρες ago

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρωτιά Ανδρουλάκη, οριστικά στη δεύτερη θέση ο Χάρης Δούκας – Τα αποτελέσματα στο Χαλάνδρι

Μπορούμε πλέον να θεωρούμε απόλυτα σίγουρο ότι, με καταμετρημένο το 99,57% των ψηφισάντων, ότι έχουμε…

1 ημέρα ago

Μεσολόγγι: Έκθεση του συλλέκτη Θεόδωρου Μυλωνά στη «Διέξοδο» με θέμα «Το νόμισμα από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα» στη Διέξοδο

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις9 το βράδυ η «Διέξοδος» ανοίγει τις πύλες του Ιστορικού της…

1 ημέρα ago