Categories: Πολιτική

Επίλογος στην εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ: Οι τελευταίες κινήσεις των υποψήφιων και οι δημοσκοπήσεις

Ένταση και προσμονή. Δυο χαρακτηριστικά που «μαρκάρουν» το τελευταίο 24ώρο πριν τον πρώτο γύρο της μάχης για τα «σκήπτρα» της Χαριλάου Τρικούπη. Μια μάχη όχι μόνο για την ηγεσία του κόμματος αλλά μια εσωκομματική διαδικασία που δείχνει να επανατοποθετεί το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή. Οι «6» μαζί με τα επιτελεία τους μέχρι και την τελευταία στιγμή καταθέτουν και το τελευταίο κομμάτι της δύναμης τους προκειμένου να κερδίσουν ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους από τους αναποφάσιστους μπροστά στην κάλπη του «πράσινου ήλιου».
Και μπορεί οι προβλέψεις για το πιθανό δίδυμο των διεκδικητών του δεύτερου γύρου να είναι παραπάνω από δύσκολες, ωστόσο, ένα άλλο στοίχημα – αυτό της συμμετοχής – αν κατακτηθεί τότε το ΠΑΣΟΚ θα «εγγράψει» ακόμη μια νίκη στην πολιτική σκακιέρα. Οι εκτιμήσεις μιλούν για συμμετοχή πάνω από 300.000 ψηφοφόρων στην εκλογική αναμέτρηση με πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμούν πως θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα αν προσέλθουν στην διαδικασία περισσότεροι ή λιγότεροι από 300.000 ψηφοφόροι.

Οι «6» του ΠΑΣΟΚ, κυριολεκτικά, μέχρι και την τελευταία στιγμή δουλεύουν με τις μηχανές στο «φουλ». Κεντρικές ομιλίες, περιοδείες, η κορύφωση της μάχης στα social media, συνεντεύξεις, τηλεοπτικές παρουσίες, ερτζιανά, αρθρογραφία. Και όλα αυτά με περίσσια προσοχή προς αποφυγή του ενός λάθους που μπορεί να κοστίσει ακριβά. Και οι «6» κατέθεσαν το ξεκάθαρο στίγμα τους για το ΠΑΣΟΚ μπροστά στους ψηφοφόρους, προσπαθώντας, την ίδια στιγμή, να δείξουν ο καθένας πως έχει «ρεύμα» η δική του πολιτική πρόταση.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης ξεδίπλωσαν το πολιτικό τους σχέδιο μπροστά στην μάχη της κάλπης. Ο τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο απευθύνθηκαν στο πολιτικό τους ακροατήριο για την «επόμενη ημέρα» του ΠΑΣΟΚ έχει την δική του σημασία σε αυτή την εσωκομματική προεκλογική κούρσα. Ενδεχομένως, για κάποιους, υπήρξαν και οι πρώτες ενδείξεις για τα «στρατόπεδα» και τις συμμαχίες που θα προκύψουν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου.

Από την Παλιά Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κεντρική ομιλία του στην Αθήνα έστειλε το μήνυμα: «Στις 6 και 13 Οκτωβρίου εμείς αποδεικνύουμε ότι μαζί θα προχωρήσουμε απέναντι στη συντήρηση. Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί θα προχωρήσουμε, μαζί θα νικήσουμε τη ΝΔ», τονίζοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Είμαστε η μεγάλη αλλαγή, η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τη συντήρηση. Πάρτε στα χέρια σας ξανά την υποψηφιότητά μου και γνωρίζετε καλά δεν σας απογοήτευσα, δεν θα σας απογοητεύσω».

Ο Χάρης Δούκας, από την Λάρισα, τόνισε πως «είμαστε εδώ για να νικήσουμε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και στα πιο δύσκολα. Ξέρετε πολύ καλά, έχετε παλέψει πολλά χρόνια για να μπορέσουμε, επιτέλους, να κλείσουμε τον κύκλο επιβίωσης και να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης». Ο Δήμαρχος της Αθήνας στην ομιλία του υπογράμμισε: «Λένε, ”ξέρεις, αν ψηφίσεις τον Χάρη θα σε πάει στον ΣΥΡΙΖΑ”. Μετά είδαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και είπαν ”αν ψηφίσεις τον Χάρη θα συριζοποιήσει το ΠΑΣΟΚ”. Όσοι μας πρόδωσαν για την καρέκλα, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Και όσοι πήγαν Αριστερά και όσοι πήγαν Δεξιά».

Ο Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε ηγετική ομάδα που θα εμπνέει ότι αυτά που λέμε θα τα κάνουμε πράξη. Δεν μπορεί να είναι παρεάκια πια τα κόμματα και να ελπίζουμε ότι έτσι θα μας εμπιστευτεί ο κόσμος». Αναφερόμενος στην δική του υποψηφιότητα τόνισε πως «έχουμε μια δυναμική από το ντιμπέιτ και μετά. Μην ξεχνάμε ότι τώρα διαμορφώνεται το εκλογικό σώμα. Τώρα μπαίνουμε πραγματικά στην τελική ευθεία, και οι τελευταίες τρεις μέρες είναι κρίσιμες για το ποιος θα πάει στην κάλπη. Αναβαθμίζεται κάθε μέρα που περνάει τι περιμένει ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, υποστήριξε πως η ίδια είναι κατάλληλη όχι μόνο για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για πρωθυπουργός. Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της σημείωσε ότι «το θέμα είναι ποιος απειλεί τη ΝΔ σήμερα να έχει μετατόπιση ψηφοφόρων. Πολλοί κεντρώοι ψήφισαν ΝΔ και είναι απογοητευμένοι. Να τους φέρουμε πίσω». Αναφορικά με την κριτική Δούκα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξαναγίνει «δεκανίκι της ΝΔ» η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως «είναι προσβλητικό να λέει κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε δεκανίκι. Το ΠΑΣΟΚ έσωσε τη χώρα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης σε ομιλία του στην Καλαμάτα τόνισε πως «το Αθηνοκεντρικό Κράτος και ένα σύστημα συμφερόντων δεν ανέχονται να θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ένας βουλευτής που εκλέγεται στην επαρχία. Δεν ανέχονται ανθρώπους που δεν τους ελέγχουν, που δεν τους κρατάνε. Ποτέ δεν ήμουν ο εκλεκτός εξωθεσμικών κέντρων, συστημάτων και μηχανισμών».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου σε πρόσφατη περιοδεία της στις γειτονιές της Ά και Β´ Πειραιά απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες για μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. «Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές για νέα ηγεσία με το βλέμμα στο μέλλον» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Προβάδισμα Ανδρουλάκη και ντέρμπι για τρεις
Προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ντέρμπι για τρεις στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με την Metron Analysis για λογαριασμό του Mega ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος σε όλες τις κατηγορίες των συμμετεχόντων. Τα πράγματα είναι πιο ρευστά από κάτω του, αφού οι Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος δείχνουν να έχουν μικρές μεταξύ τους διαφορές όσον αφορά το ποιος θα είναι δεύτερος.

Στο κοινό των ορίων εκλογικής επιρροής του κόμματος, δηλαδή σε αυτούς που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 24%. Η Άννα Διαμαντοπούλου έρχεται δεύτερη με 22%, ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 20%, ενώ τέταρτος έρχεται ο Παύλος Γερουλάνος με 18%. Στο 5% βρίσκεται η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ στο 2% είναι το ποσοστό του Μιχάλη Κατρίνη.

Στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σε αυτούς ίσως πάνε στις κάλπες, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να προηγείται, αλλά και να διευρύνει το προβάδισμά του με ποσοστό 36%. Ο Χάρης Δούκας ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 18%, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκεται με μικρή διαφορά πίσω του στο 17%. Κοντά τους είναι και ο Παύλος Γερουλάνος με 16%. Αντίθετα, αρκετά μακριά δείχνουν να είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου με 5% και ο Μιχάλης Κατρίνης με 2%.

Στο κοινό όσων σίγουρα ή πιθανόν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται και πάλι πρώτος με 27%, δεύτερη είναι η Άννα Διαμαντοπούλου με 24%, ενώ στην τρίτη θέση είναι μαζί με 20% οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος. Σε απόσταση βρίσκονται η Νάντια Γιαννακοπούλου με 4% και ο Μιχάλης Κατρίνης με 2%.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας αφορά το γεγονός πως ο Παύλος Γερουλάνος προηγείται σε όλες τις πιθανές «διασταυρώσεις» μεταξύ δύο στον β’ γύρο. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ο Παύλος Γερουλάνος είναι η πιο οριζόντια υποψηφιότητα, καθώς δεν μπορεί κάποιος να τον κατατάξει εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να περάσει από τον πρώτο γύρο, αλλά θα έχει αυξημένες πιθανότητες εάν περάσει στον δεύτερο.

Τις τάσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτύπωσε η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Και σε αυτήν την έρευνα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το προβάδισμα για να βρεθεί στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για τη δεύτερη θέση η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή. Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος έχουν μικρές μεταξύ τους διαφορές.

Στην πρόθεση ψήφου όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αποτυπώνεται: Νίκος Ανδρουλάκης 30%, Άννα Διαμαντοπούλου: 19%, Παύλος Γερουλάνος 18%, Χάρης Δούκας 17%, Μιχάλης Κατρίνης: 4%, Νάντια Γιαννακοπούλου 2%. Ενώ όσοι ψηφίσουν σίγουρα την Κυριακή (6/10) στις εσωκομματικές εκλογές: Νίκος Ανδρουλάκης 27%, Χάρης Δούκας 23%, Παύλος Γερουλάνος 21%, Άννα Διαμαντοπούλου 21%, Μιχάλης Κατρίνης 3%, Νάντια Γιαννακοπούλου 2%.

Προβάδισμα Ανδρουλάκη και μάχη ψήφο-ψήφο για την δεύτερη θέση καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά». Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο/η για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος με 25,7%, ο Χάρης Δούκας συγκεντρώνει 17,6%, η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθεί από κοντά με 17,2%, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος βρίσκεται στο 16,3%. Στο 3,9% καταγράφεται ο Μιχάλης Κατρίνης και στο 1,2% η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Κανένας» απαντά το 12,7%, ΔΞ/ΔΑ 5,4%. Ανάμεσα σε όσους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές (ναι και μάλλον ναι), ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 30,1%, ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 21,9%, τρίτος είναι ο Παύλος Γερουλάνος με 19,7%, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η Άννα Διαμαντοπούλου με 19,2%.

Στο ερώτημα για τα δίδυμα του β’ γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 53,7% έναντι 38,1% του Χάρη Δούκα, 52,9% έναντι 37,1% της Άννας Διαμαντοπούλου και 51% έναντι 41,3% (η μικρότερη διαφορά) έναντι του Παύλου Γερουλάνου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πού και πώς ψηφίζω – Οδηγός εκλογών

Η στιγμή των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ έφτασε. Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για τη διεξαγωγή του…

4 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Ήρθε η ώρα!

«Σήμερα, όλοι δέχονται, παραδέχονται και αποδέχονται, πως η μόνη υποψηφιότητα που διασφαλίζει αλλαγή ηγεσίας, στον…

6 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Μια νέα περίοδος αρχίζει για το κόμμα μας

Κάθε ενεργός πολίτης που συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία, προκειμένου να διαμορφώσει την απόφαση, που…

6 ώρες ago

Εντοπίστηκε νεκρός, ο αγνοούμενος από την κακοκαιρία Cassandra, στην Αιτωλοακαρνανία

Νεκρός εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα ο 54χρονος Άγγελος Κανιώτης, που αγνοούνταν από το πρωί…

14 ώρες ago

Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό

Νεκρός σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν (Hashem Safieddine), εξάδελφος του δολοφονηθέντος ηγέτη…

17 ώρες ago

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο κορυφαίος Έλληνας μουσικός, Μίμης Πλέσσας. Ο σπυδαίος συνθέτηςάφησε την τελευταία…

18 ώρες ago