Νέος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας εξελέγη ο Ταλαντίου, Επιφάνιος

0

Στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας προχώρησε πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το Σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Μαντινείας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ταλαντίου κ. Επιφάνιο και πρώην Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Αιτωλίας του και Ακαρνανίας.

Κατά την ψηφοφορία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβαν:
♦ πρώτος ο Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος 67
♦ δεύτερος ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος 33 και
♦ τρίτος ο Αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου 9

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος (κατά κόσμον Βασίλειος Καραγεώργος) γεννήθηκε το 1971 στο Αγρίνιο. Είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας και απόφοιτος του 1ου Λυκείου Αγρινίου. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και την Θεολογική Σχολή Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Την 5η Δεκεμβρίου 1998 εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Επιφάνιας προς τιμήν του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Επιφανΐου Θεοδωροπούλου, ενός από τους πλέον διακεκριμένους θεολόγους.
Την επόμενη μέρα, 6η Δεκεμβρίου 1998, χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου και την 31η Μαΐου 1999 υπό του ιδίου Μητροπολίτου στον βαθμό του Πρεσβυτέρου.
Υπηρέτησε στις ενορίες Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Ηλία Σταμνάς και Αγίου Βασιλείου Ελαιοφύτου, ενώ μέχρι την ημέρα της αποχώρησης του από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διακόνησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Την 25η Νοεμβρίου 2005 προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά και διορίσθηκε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως. Το 2012 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος
Στις 6 Οκτωβρίου 2022 ο π. Επιφάνιος προτάθηκε στο τριπρόσωπο για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

♦ πρώτος και Μητροπολίτης αναδείχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης με 65 ψήφους,
♦ δεύτερος ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος με 32 ψήφους και
♦ τρίτος ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος με 4 ψήφους.
Την Τρίτη 28 Φεβρουάριου 2023, λίγους μήνες μετά την έλευση του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού, ο π. Επιφάνιος υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου, αλλά και του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου.
Από τον Μάρτιο του 2023 εντάχθηκε στο δυναμικό του κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων.
Στις 9 Οκτωβρίου 2023, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πόσης Ελλάδος Ιερωνύμου εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιερός Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου.
Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών, τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου. Της χειροτονίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμμετείχαν άλλοι 9 Αρχιερείς, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί ιεράρχες συμπροσευχόμενοι.

Η Ανακοίνωση της Μητρόπολης Αιτωλίας
«Με αισθήματα χαράς η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε την είδηση της εκλογής, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως νέου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου, Βοηθού Επισκόπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β’.
Ο νέος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος κατάγεται από τo Αγρίνιο και διηκόνησε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας από διάφορες επιτελικές θέσεις.
Γεννήθηκε στα Τριανταίικα Αγρινίου το έτος 1971 και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αγρίνιο. Κατόπιν, φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο αμφοτέρων. Στις 5 Δεκεμβρίου 1998 εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Επιφάνιος, προς τιμήν του μακαριστού Γέροντος, Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου.
Στις 6 Δεκεμβρίου 1998 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 31 Μαΐου 1999 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος των Ενοριών Προφήτου Ηλιού Σταμνάς και Αγίου Βασιλείου Ελαιοφύτου.
Στις 25 Νοεμβρίου 2005 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, πλησίον του οποίου υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Διηκόνησε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία σε όλες τις ποιμαντικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως, κυρίως δε στο θείο κήρυγμα, στον τομέα της Νεότητας και της Φιλανθρωπίας.
Συνέγραψε άρθρα θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου και έλαβε μέρος σε διάφορα Συνέδρια ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Από το έτος 2022 διηκόνησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Πατησίων και στη συνέχεια ως Βοηθός Επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.
Κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, όπου υπηρέτησε ως Προϊστάμενος και στον Ιερό Ναό της γενέτειράς του, στο Ελαιόφυτο.
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Ποιμενάρχης αυτής κ. Δαμασκηνός εύχονται στον νέο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιο να διακονήσει την Εκκλησία και από τη νέα αυτή θέση επιτυχώς και ευαρέστως, η δε Ποιμαντορία του στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας να είναι μακροχρόνια, άλυπη και καρποφόρα

Η συγχαρητήρια Επιστολή Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Σπύρου Διαμαντόπουλου, για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μαντινείας και ΚυνουρίαςΕπιφάνιου:
«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη κ.κ. Επιφάνιε,
Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σας συγχαίρει εγκαρδίως για την εκλογή σας στο αξίωμα του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, με έδρα την πόλη της Τρίπολης.
Για το νέο σας ποίμνιο, η μακρά και ευδόκιμος θητεία σας σε ανώτερες ιερατικές θέσεις, αποτελούν εχέγγυο ότι θα αποτελέσετε για εκείνους έναν πεφωτισμένο πνευματικό ηγέτη.
Εμείς δε οι Μεσολογγίτες, έχοντας την τιμή να σας έχουμε γνωρίσει ως Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αποτελούμε μάρτυρες του ήθους σας, της σεμνότητάς σας και της εργατικότητάς σας.
Εύχομαι μακροημέρευση στη νέα σας θέση και καλή επιτυχία στο ποιμαντικό έργο που θα επιτελέσετε στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
».

Η επιστολή του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Σπύρου Σκιαδαρέση, στον νέο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Επιφάνιο
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Σπύρος Σκιαδαρέσης, απέστειλε επιστολή στον νέο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Επιφάνιο, ο οποίος κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία, εκφράζοντας τις πιο θερμές του ευχές με αφορμή την εκλογή του.

Η επιστολή του κ. Σκιαδαρέση
«Σεβασμιώτατε εψηφισμένε Μητροπολίτα Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιε,
Με αισθήματα ειλικρινούς χαράς και αγαλλιάσεως πληροφορηθήκαμε την χαρμόσυνη είδηση τής εκλογής σας ως νέου Ποιμενάρχου τής ιστορικής Μητροπόλεως Μαντινείας, με έδρα την
ηρωοτόκο Τριπολιτσά.
Με την εκλογή σας αυτή
αποκαθίσταται μία οφειλόμενη αναγνώριση στο σεπτό πρόσωπό σας, το ανεπίληπτο ήθος και τα πολλαπλά προσόντα σας.
Παράλληλα
συνδέονται νοερώς και πνευματικώς οι αγαπημένες περιοχές όλων μας, η ιδιαίτερη πατρίδα σας, η Αιτωλοακαρνανία, η Δυτική Ελλάδα και η Αρκαδία, η Πελοπόννησος, με την οποίαν διατηρούμε στενούς δεσμούς και αναμφισβήτητα θα λαμπρύνετε εφεξής με το έργο σας!
Σάς ευχόμεθα ολοψύχως να διακονήσετε την Εκκλησία από την νέα αυτή θέση επιτυχώς και ευαρέστως, με υγεία και δύναμη, η
δε Ποιμαντορία σας στην θεόσωστο Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας να είναι μακρά, άλυπη, δημιουργική και καρποφόρος!
Βαθυσεβάστως και υιικώς ασπαζόμενος την Δεξιά σας

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner