Categories: Κοινωνία

ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.: Έρχεται «κόφτης» στις αυξήσεις χιλιάδων συνταξιούχων λόγω Εισφοράς Αλληλεγγύης – Ρύθμιση «ντροπή» από την Κεραμέως

«Κόφτη» στις αυξήσεις των συνταξιούχων, ετοιμάζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη! Ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί σε εκείνους τους «άτυχους» συνταξιούχους, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά, ή ήδη καταβάλλουν την Εισφορά Αλληλεγγύης. Πρόκειται για μία ακόμα ληστρική απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης, που στερεί από χιλιάδες δικαιούχους, τις αυξήσεις (2,2 – 2,5%) που πρόκειται να δώσει με το νέο έτος.
Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και αποκαλύπτονται με πονηρό τρόπο από την ίδια την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως. Σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη, η κυρία Κεραμέως έκανε λόγο για έναν «διορθωτικό μηχανισμό» που θα δημιουργηθεί, ώστε κανείς συνταξιούχος «να μην βλέπει μείωση, ενώ παίρνει αύξηση».
Πόσο όμορφο ακούγεται, είναι αλήθεια! Πόσο ψέμα κρύβει όμως, αυτή η τοποθέτηση της κυρίας Κεραμέως.
Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.) αποκαλύπτει το τρισάθλιο σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αντί να καταργήσει (ως όφειλε) την Εισφορά Αλληλεγγύης, την χρησιμοποιεί ως «μπαμπούλα» για να περικόψει (ξανά) χιλιάδες συντάξεις! Η κυρία Κεραμέως, στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αλλάζει «η ύπαρξη του μηχανισμού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων».
Άρα, η ΕΑΣ διατηρείται.
Υπενθυμίζουμε ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, απέστειλε επιστολή στις 30 Μαΐου προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, με την οποία τον ενημέρωνε για την τεράστια αδικία που υφίστανται χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι αναγκάζονται κάθε μήνα να καταβάλλουν ΕΑΣ, ενώ δεν θα έπρεπε. Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, είναι ένα μνημονιακό μέτρο, που επιβάλλει χαράτσι από το 2010, για ποσά κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω. Η εισφορά κυμαίνεται από 3 – 14% και επιβάλλεται κλιμακωτά. Ξεχωριστό χαράτσι επιβάλλει και στις επικουρικές συντάξεις, από 300 ευρώ και άνω. Είναι ένα εντελώς άδικο μέτρο, το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει επίσημα να καταργηθεί και τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί (περίπου 9,5 δισ. Ευρώ σε λογαριασμό της Τράπεζας Ελλάδος) να επιστραφούν στους δικαιούχους. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να δηλώσει άγνοια για το γεγονός, μιας και η επιστολή εστάλη στις 30 Μαΐου!
Αντ’ αυτού η κυρία Κεραμέως και το επιτελείο της, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, αποφάσισαν να μετατρέψουν την ΕΑΣ, σε «κόφτη» των αυξήσεων για τις συντάξεις.

Για να γνωρίζουν, λοιπόν, οι χιλιάδες συνταξιούχοι, ορίστε τι πρόκειται να συμβεί:

  • Αρχικά θα ανακοινωθεί η αύξηση «ψίχουλα» 2,2 – 2,5% και η οποία θα ενσωματωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.
  • Την ίδια στιγμή, θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία όσες συντάξεις, λόγω της αύξησης θα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΑΣ, θα μένουν κάτω από αυτά! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για μια σύνταξη των 1.390 ευρώ μικτά (για να χρησιμοποιήσουμε ποσά, που η ίδια η κυρία Κεραμέως ανέφερε στην τηλεοπτική της συνέντευξη), μια αύξηση 2,5% στο ανώτατο επίπεδο, θα απέφερε ένα πρόσθετο ποσό 34,75 ευρώ το μήνα. Άρα θα έπρεπε τον Ιανουάριο, ο δικαιούχος αυτής της σύνταξης να λάβει 1.424,75 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης 3%, άρα η απώλεια θα ήταν 42,74 ευρώ. Συνεπώς, ο συνταξιούχος θα έβλεπε σύνταξη 1.382,05, δηλαδή μικρότερη κατά 7,95 ευρώ, από τα 1.390 μεικτά ευρώ που λάμβανε!

Τα νέα δεδομένα όμως, που θεσμοθετεί η κυρία Κεραμέως, είναι ότι καμία αύξηση, δεν πρέπει να οδηγεί σε μείωση συντάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στο ίδιο παράδειγμα, ότι η σύνταξη δεν πρέπει να είναι 1.401 ευρώ, γιατί θα υποστεί Εισφορά Αλληλεγγύης. Αντίθετα, στο παράδειγμά μας, η αύξηση θα είναι τέτοια, ώστε η σύνταξη να μην υπερβεί τα 1.400 ευρώ, ακριβώς για να μην ενεργοποιηθεί το «χαράτσι» 3% της ΕΑΣ που επιβάλλεται στην αρχική κλίμακα! Έτσι, η αύξηση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα πρέπει να περιοριστεί σε 9,73 ευρώ, δηλαδή θα είναι της τάξης του 0,7% μόλις και ο συνταξιούχος θα λάβει 1.399,73 ευρώ!
Μπράβο κυρία Κεραμέως! Με τον τρόπο αυτό, πράγματι καταφέρατε να απενεργοποιήσετε την Εισφορά Αλληλεγγύης για χιλιάδες συνταξιούχους. Καταφέρατε όμως, για τους ίδιους, να τους δώσετε πενιχρές αυξήσεις, ακόμα μικρότερες από αυτές που έχει προαναγγείλει.
Αλήθεια, ποιους νομίζετε ότι κοροϊδεύετε κυρία Κεραμέως; Οι εμπνευστές αυτής της κατάπτυστης ρύθμισης, θα βρουν απέναντί τους, όχι μόνο το ΕΝΔΙΣΥ, αλλά σύσσωμους όλους τους συνταξιούχους της χώρας.
Αντί να καταργήσετε την ΕΑΣ, να επιστρέψετε τα χρήματα στους δικαιούχους προωθείτε ρύθμιση που πετσοκόβει τις αυξήσεις των συνταξιούχων, για χάρη της ΕΑΣ! Ακόμα χειρότερα, βαφτίζετε αυτό το πετσόκομμα «τεχνική λύση» και «διορθωτικό μηχανισμό».
Είναι ντροπή, μόνο που σκεφτήκατε κάτι τέτοιο, σε μια περίοδο σκληρής ακρίβειας, που το σύνολο των συνταξιούχων υποφέρει για να βγει ο μήνας.

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. καλεί το σύνολο των συνταξιούχων, να αντισταθούν δυναμικά σε αυτές τις κατάπτυστες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που φέρουν την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως, ως αρμόδια υπουργού Εργασίας, αλλά και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το Δίκτυο δεν θα πάψει να διεκδικεί αυξήσεις υψηλότερες από τον πληθωρισμό, για όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως. Δεν θα πάψει να διεκδικεί κατάργηση της Προσωπικής Διαφοράς, αλλά και της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Καλεί τους Συνταξιούχους που έχουν ΕΑΣ να επισκέπτονται το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ώστε να υπολογίζεται μέσω λογισμικού που έχει δημιουργήσει το Δίκτυο την διαφορά διεκδίκησης.
Και για να μιλάμε με απόλυτους αριθμούς.
Η Προσωπική Διαφορά θα στερήσει φέτος, για τρίτη σερί χρονιά, τις αυξήσεις σε περίπου 700.000 συνταξιούχους.
Η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται σε περίπου 752.000 συντάξεις (365.000 κύριες και 387.000 επικουρικές).

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Χαλανδρίου: Η μεγάλη εικαστική  έκθεση «Το συλλογικό γουργουρητό», ξεκινά στο κτίριο Νόμπελ

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 19.30, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης με τίτλο…

3 ώρες ago

Κώστας Ανθόπουλος*:  Ενδοσχολική βία, εκφοβισμούς και ελληνική πραγματικότητα – Η συμβολή της οικογένειας και του σχολείου στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την τελευταία δεκαετία σε αρκετές χώρες του κόσμου εντείνονται ολοένα και περισσότερο τα φαινόμενα βίας,…

3 ώρες ago

Συμβαίνει τώρα: Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ [Βίντεο]

Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reutters, απόψε…

11 ώρες ago

24ωρη Πανελλαδική Απεργία ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 20 Νοεμβρίου

Στους δρόμους βγαίνουν, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ απέναντι στην «ανάλγητη οικονομική…

11 ώρες ago

Ανάλυση Politico: Το Ισραήλ στέλνει στρατεύματα στον Λίβανο — Ο πραγματικός του στόχος είναι το Ιράν

Την αναδιαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή επιδιώκει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου…

16 ώρες ago

Θλίψη στο Χαλάνδρι – «Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας

Θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία του Χαλανδρίου αλλά  και στον χώρο του Πολιτισμού ο ξαφνικόε θάνατος…

20 ώρες ago