Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλονίζουν τη Βηρυτό, χτυπήθηκε το κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ – Άγνωστη η τύχη του Νασράλα

0

Ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις στη Χεζμπολάχ (Hezbollah) μετά από ένα μαζικό χτύπημα στο κέντρο διοίκησης του κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν που προφανώς είχε στόχο τον ηγέτη Χασάν Νασράλα (Hassan Nasrallah).
Μάρτυρες του Reuters άκουσαν περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στα νότια προάστια, χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια στο κέντρο της Βηρυτού και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
«Θέλουν να καταστρέψουν την Dahiye, θέλουν να καταστρέψουν όλους εμάς», είπε ο Sari, ένας άνδρας στα 30 του που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, αναφερόμενος στο προάστιο από το οποίο είχε διαφύγει μετά από εντολή εκκένωσης του Ισραήλ. Σε κοντινή απόσταση, οι νεοεκτοπισμένοι στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού (Beirut’s Martyrs Square) έριξαν χαλάκια στο έδαφος για να προσπαθήσουν να κοιμηθούν.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίς το Σάββατο ότι περίπου 10 ρουκέτες πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος και ότι «μερικοί» αναχαιτίστηκαν.
Αυτή η άνευ προηγουμένου πεντάωρη επίθεση νωρίς το Σάββατο ακολούθησε την επίθεση της Παρασκευής και ήταν μακράν η πιο ισχυρή επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους πολέμου με τη Χεζμπολάχ. Σηματοδότησε μια απότομη κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που περιλάμβανε καθημερινές εκτοξεύσεις πυραύλων και ρουκετών μεταξύ των δύο πλευρών.
Η τελευταία κλιμάκωση έχει αυξήσει κατακόρυφα τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, βάζοντας στι παιχνίδι, πιθανώς το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άγνωστη η τύχη του Νασράλα
Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, μετά τα σφοδρά πλήγματα της Παρασκευής, αλλά μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε στο Reuters ότι έχει χαθεί η επικοινωνία μαζί του. Πάντρως η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα δεν έχει κάνει δήλωση.
Το Ισραήλ επίσημα δεν έχει παραδεχτεί εάν προσπάθησε να χτυπήσει τον Νασράλα, αλλά ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι στόχοι ήταν ανώτατοι διοικητές της Χεζμπολάχ.
«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε… Μερικές φορές κρύβουν τα γεγονότα όταν τα καταφέρνουμε», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν το χτύπημα της Παρασκευής σκότωσε τον Νασράλα.
Νωρίτερα, μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε στο Reuters ότι ο Νασράλα είναι ζωντανός. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε επίσης ότι ήταν ασφαλής. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η Τεχεράνη ελέγχει την κατάστασή του.
Παράλληλα, ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard Corps – IRGC), Abbas Nilforoushan, εκτιμά ότι ενδέχεται να έχει εξουδετερωθεί ο Χασάν Νασράλα,  στο χτύπημα των IDF στο προάστιο Dahiya της Βηρυτού, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Nilforoushan αποτελεί βασικός παράγοντας των ιρανικών ενέργειών στην περιοχή, συμβουλεύοντας τη Χεζμπολάχ σε στρατιωτικές και διπλωματικές υποθέσεις, σύμφωνα με την ιρανική ιστοσελίδα Khabar Online.
Πάντως στο ίδιο μέσο ενημέρωσης διαβάζουμε ότι «Τις τελευταίες ώρες έχουν δημοσιευθεί ορισμένοι ισχυρισμοί για τη δολοφονία του Seyed Hassan Nasrallah. Σχετικά με αυτό, ο Ιρακινός δημοσιογράφος Najah Mohammad Ali έγραψε: Το είδηδση για την υγεία του Sayyid Hassan Nasrallah δημοσιεύτηκε από τον ανώτερο σωματοφύλακα του Nasrallah, Abu Javad, ο οποίος είναι επίσης ανιψιός του Nasrallah. Η είδηση του μαρτυρίου του Σιέντ, ακόμη και ο τραυματισμός του, διαψεύστηκαν σε αυτό το μήνυμα
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σκότωσε τον διοικητή της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ (Muhammad Ali Ismail)και τον αναπληρωτή του Χοσεΐν Αχμέντ Ισμαήλ (Hossein Ahmed Ismail).

Φόβοι για εξάπλωση της κρίσης
Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες και πυραύλους εναντίον στόχων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Η οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες την Παρασκευή στην πόλη Σαφέντ (Safed) του βόρειου Ισραήλ, όπου μια γυναίκα νοσηλεύτηκε για ελαφρά τραύματα.

Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ έχουν εξασφαλίσει ότι η ζημιά ήταν μέχρι στιγμής ελάχιστη.
Το Ιράν, το οποίο είπε ότι η επίθεση της Παρασκευής ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές», κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε βόμβες «καταστροφής καυσίμων» αμερικανικής κατασκευής.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin) είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το χτύπημα.
Στον ΟΗΕ, όπου συνεδρίασε η ετήσια Γενική Συνέλευση αυτή την εβδομάδα, η εντατικοποίηση προκάλεσε εκφράσεις ανησυχίας μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, η οποία με τις ΗΠΑ πρότεινε κατάπαυση του πυρός 21 ημερών.
«Αυτό πρέπει να τερματιστεί αμέσως», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ (Nicolas de Riviere) σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) είπε: «Πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διπλωματίας, όχι της σύγκρουσης… Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκόπιμα με όλα τα μέρη για να τα παροτρύνουμε να επιλέξουν αυτή την πορεία».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner