Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χασάν Νασράλα – Ποιος ήταν Σάγεντ Χασάν Νασράλα

0

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου (Hezbollah ) επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ηγέτης της, Σάγεντ Χασάν Νασράλα (Sayyed Hassan Nasrallah), σκοτώθηκε και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισραήλ.
«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η φιλοϊρανική οργάνωση.
Η Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του».
Ο θάνατός του δεν είναι μόνο ένα σημαντικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, αλλά και για το Ιράν, που έχασε έναν ισχυρό σύμμαχο ο οποίος βοήθησε στην οικοδόμηση της Χεζμπολάχ ως τον βασικό κορμό των συμμαχικών ομάδων της Τεχεράνης στον αραβικό κόσμο.
Ένα ανώτερο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο αναπληρωτής διοικητής Abbas Nilforoushan, σκοτώθηκε επίσης σε ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα, ότι σκότωσε τον Νασράλα σε αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε στα νότια προάστια της Βηρυτού χθες, Παρασκευή. Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε μήνυμά του ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ “εξολοθρεύτηκε” στο χτύπημα της Βηρυτού. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός Στρατός αναφέρει ότι μαζί με τον Νασράλα, σκοτώθηκε και ο διοικητής του λεγόμενου Νότιου Μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, μαζί με άλλους διοικητές.
Το χτύπημα διεξήχθη ενώ τα κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο τους και συμμετείχαν στον συντονισμό τρομοκρατικών ενεργειών κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ“, λέει ο στρατός.

Ποιος ήταν Σάγεντ Χασάν Νασράλα
Ο Νασράλα, 64 ετών, ηγήθηκε της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας για περισσότερα από 32 χρόνια, υπηρετώντας ως πολιτικός και πνευματικός ηγέτης που καθοδήγησε τη Χεζμπολάχ σε μια θέση εξέχουσας θέσης στον Λίβανο.

Από τους υποστηρικτές του, ο σιίτης ηγέτης επαινέθηκε για το ότι στάθηκε απέναντι στο Ισραήλ και αψήφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τους εχθρούς του, ήταν ο επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και αντιπρόσωπος του Ιράν στον αγώνα του για επιρροή στη Μέση Ανατολή.
«Ο Χασάν Νασράλα ήταν η πιο αξιόλογη φιγούρα για την πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ήταν ο κορυφαίος, ο βασικός σύμμαχος του Ιράν», δηλώνει η Stefanie Dekker του Al Jazeera. «Δημιούργησε πραγματικά τη Χεζμπολάχ στην οργανωμένη μάχιμη, πειθαρχημένη δύναμη που είναι σήμερα». Η δε Zeina Khodr, του ιδίου μέσου ενημέρωσης, θεωρεί ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τον οργανισμό».
«Δεν είναι απλώς μια συμβολική φιγούρα, είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη στρατηγική σκέψη, τη στρατιωτική σκέψη», πρόσθεσε η του Al Jazeera από τη Βηρυτό.
Η περιφερειακή επιρροή του Νασράλα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους σύγκρουσης που πυροδότησε ο πόλεμος της Γάζας, καθώς η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη χτυπώντας το Ισραήλ από το νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει την Παλαιστίνια σύμμαχό της Χαμάς.
Ενώ η σύγκρουση με το Ισραήλ καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία του Νασράλα, ήταν μια διχαστική φιγούρα στον Λίβανο και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο λόγω των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στη Συρία και πέρα ​​από αυτήν.
Ο Νασράλα είχε επίσης πολλούς εγχώριους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των Σουνιτών και των Δρούζων πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες η Χεζμπολάχ συγκρούστηκε. Όλα τα χρόνια πριν από το θάνατό του, σπάνια εμφανιζόταν δημόσια για λόγους ασφαλείας.
Ο ισραηλινός στρατός, στη δήλωσή του που ανακοίνωσε τη δολοφονία του Νασράλα, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για τη «δολοφονία πολλών Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner